آرشیو رده

علم و دانش

الگوبرداری از تاثیرات خواب زمستانی بر خون خفاش برای سفرهای فضایی انسان‌ها

پژوهشگران دانشگاه گرایفسوالت آلمان، به بررسی خون خفاش‌ها پرداختند که نتایج آن می‌تواند به حل مشکلات سفرهای طولانی‌مدت فضایی کمک کند. برای گذراندن مسافت‌های چندین ساله در فضا، خواب زمستانی راه‌حل خوبی است، اما از آنجایی‌ که بدن انسان برای…

مروری بر جذاب‌ترین آزمایش‌های ایستگاه فضایی بین‌المللی

ایستگاه فضایی بین‌المللی، به عنوان یک آزمایشگاه منحصر به فرد در مدار ۴۰۰ کیلومتری سطح زمین با بهره‌گیری از شرایط خاص ریزگرانش، انجام آزمایشات طولانی‌مدت، تحقیقات و دستاوردهای جدید علمی را فراهم کرده که پیشرفت‌ علم و فناوری را تسهیل می‌کند.

کشف سه کهکشان غول پیکر به نام «هیولا‌های قرمز»

داده‌های تلسکوپ جیمز وب نشان می‌دهد، راندمان ستاره‌زایی در کهکشان‌های اولیه دو تا سه برابر کهکشان‌های امروزی هستند که نشان‌دهنده شرایط متفاوت در اوایل جهان است؛ سه کهکشان که با نام «هیولا‌های قرمز» شناخته می‌شوند، تقریبا اندازه‌ای مشابه با…

راه‌اندازی اولین سامانه راداری شکار یوفوها در آمریکا

آمریکا به تازگی سامانه راداری جدیدی را راه‌اندازی کرده که به عنوان اولین سامانه راداری برای شکار اشیا پرنده ناشناخته (یوفو) به کار می‌رود؛ این سامانه شامل رادارهای دو بعدی و سه بعدی می‌باشد و به منظور جمع‌آوری داده‌های پایه در مورد پروازهای…

هر آنچه در آسمان شب می‌بینید واقعیست!

این تصاویر زیبا از جهان کار دست یک هنرمند نیست، بلکه تصاویری هستند که توسط تلسکوپ‌های فضایی بر فراز سر انسان‌ها در مدار به وجود آمدند. تقریبا ۱۳.۶ میلیارد سال پیش نور از تاریکی بیرون آمد، اما هیچکس دقیقا نمیداند که اولین ستاره‌های اولیه…

هر سوالی درباره زمین دارید، از هوش مصنوعی ناسا بپرسید!

ناسا در همکاری با مایکروسافت، یک چت‌بات هوش مصنوعی به نام «ارث کوپایلوت» را معرفی کرده که می‌تواند به سوالات کاربران درباره زمین پاسخ دهد؛ این ابزار به کاربران این امکان را می‌دهد تا با استفاده از زبان ساده با داده‌های علمی زمین‌شناسی ناسا…

تغییرات ساختاری سیارک آپوفیس در سال ۲۰۲۹، به دلیل عبور از نزدیکی زمین

سیارک آپوفیس در تاریخ ۱۳آوریل۲۰۲۹ از نزدیکی زمین عبور خواهد کرد و انتظار می‌رود که در فاصله‌ای حدود ۳۱.۸۶۰ کیلومتر از سطح زمین قرار گیرد. با این که در ابتدا احتمال برخورد این سیارک با زمین وجود داشت، اما با به‌ روزرسانی‌های محاسبات، خطر…

ماهواره جاسوسی که تلسکوپ شد

ناسا در حال آماده‌سازی تلسکوپ فضایی نانسی گریس رومن برای پرتاب در مه۲۰۲۷ می‌باشد که جامعه نجوم و کیهان‌شناسی را غرق در هیجان کرده است؛ این تلسکوپ پیشرفته که به نوعی «عموزاده هابل» است، درک بشر از سیاره‌های فراخورشیدی و جهان فراتر از آن را…

مشتری زمین ندارد!

سیاره مشتری هیچ سطح جامدی مانند زمین ندارد و عمدتا از گازهای غلیظ مانند هیدروژن و هلیوم تشکیل شده است؛ به همین دلیل، جایی برای فرود فضاپیما در آن یافت نمی‌شود، اما چگونه ممکن است چنین باشد؟ اگر مشتری فاقد سطح است، پس چه چیز دارد؟ چگونه…

چه کسی ماهواره بریتانیا را جابجا کرد؟!

اولین ماهواره بریتانیا که در سال ۱۹۶۹ به فضا پرتاب شده بود، به طور مرموزی به مکانی جدید و دورتر از مسیر مورد نظر خود منتقل شده است؛ هیچ مدرکی درباره این که چه کسی این کار را انجام داده، چه زمانی این عمل صورت گرفته و یا چرا این تغییر مسیر…

عمر سیاره زمین چقدر است؟

سن سیاره زمین براساس منابع متعدد از سنگ‌های روی زمین تا سنگ‌های ماه تخمین زده می‌شود، اما سیاره زمین چند سال دارد و دانشمندان چگونه به سن آن پی می‌برند؟

کشف شواهد قطعی وجود یک اقیانوس باستانی توسط مریخ نورد چینی

کشف جدید ماموریت مریخ‌نورد ژورونگ چین، شواهد قطعی از وجود یک اقیانوس باستانی در مریخ را نشان می‌دهد که تاییدی بر نظریه‌های قبلی درباره وجود آب مایع در تاریخچه مریخ است. این یافته درک انسان‌ها را از تاریخچه سیاره سرخ متحول خواهد کرد.

تصاویر شگفت‌انگیز از اولین تاج‌نگار عملیاتی فضایی جهان

اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا، اخیرا اولین تصاویر جدیدترین تلسکوپ خود در فضا را منتشر کرد؛ هواشناسان از تصاویر این ابزار رصدی برای پیش‌بینی بهتر وضعیت آب‌ و هوا در فضا، از جمله زمان‌هایی که می‌توان انتظار دیدن شفق‌ها را داشت، استفاده…

پرده‌برداری ناسا از اسرار آب در ماه

ماموریت مدارگرد لونار تریلبلیزر ناسا به بررسی و نقشه‌برداری از سطح آب‌های ماه می‌پردازد تا فراوانی، مکان، شکل و الگوی تغییرات آب را تعیین کند؛ دانشمندان می‌دانند روی ماه آب وجود دارد، اما محل تجمع و علت یخ زدن آن نامشخص است؛ این ماموریت…

باد‌های خورشیدی آب تولید می‌کنند

تحقیقات جدید نشان می‌دهد بادهای خورشیدی می‌توانند یکی از سرچشمه‌های آب در منظومه شمسی باشند. طبق تحقیقات جدید به علت اینکه قدمت آب موجود در اقیانوس‌ها از عمر سیاره زمین بیشتر است، دانشمندان مدت هاست به دنبال منشا آب روی زمین هستند.

۷ مورد از عجیب‌ترین اکتشافات فضایی

در جهان، جاهای عجیبی وجود دارد که قوانین علمی در آنجا به چالش کشیده می‌شوند و زمان معنای عادی خود را از دست می‌دهد. این مکان‌ها شامل انواع ستاره‌ها و سیاره‌ها غیرمعمول می‌شوند که ویژگی‌های عجیبی دارند؛ به عنوان مثال، ستاره‌ها یا سیاهچاله‌ها…

نقاط سبز مرموز در مریخ، کشف جدید مریخ‌نورد استقامت

مریخ‌نورد استقامت ناسا به صورت تصادفی با راز جدیدی در مریخ برخورد کرد و طی اکتشاف در جنوب مریخ، منطقه‌ای را پیدا کرد که در آن‌ صخره‌ها قرمز رنگ بودند. مریخ‌نورد استقامت پس از رسیدن به این منطقه، عملیات اکتشافی خود را آغاز کرد و با استفاده…

شاید حیات بیگانه به سیاره نیاز نداشته باشد

طبق تحقیقات اخیر دانشمندان دانشگاه هاروارد و دانشگاه ادینبرو، ممکن است زندگی فرازمینی به سیاره برای بقا نیاز نداشته باشد؛ این موضوع می‌تواند به طراحی زیستگاه‌های آینده انسان در فضا کمک کنند تا به جای استفاده از فلز و تامین منابع از زمین، از…

کشف اولین سامانه سه‌تایی شامل یک سیاهچاله و دو ستاره

دانشمندان متوجه شدند، یک سامانه سه‌تایی در فاصله ۷۸۰۰ سال نوری از زمین، وجود دارد که شامل دو ستاره می‌باشد و به دور سیاهچاله V404 ماکیان در حال چرخش هستند؛ به باور اخترشناسان، سیاهچاله‌ها از انفجارهای ابرنواختری ایجاد می‌شوند، اما این…

نظریه‌ تازه درباره چگونگی پایان دنیا

تحقیقات جدید نشان می‌دهد انرژی تاریک هولوگرافیک می‌تواند به توقف گسترش جهان منجر شود و احتمالا باعث فروپاشی و انقراض تمام ستارگان شود. به گفته محققان، این شکل فرضی انرژی تاریک ممکن است به سرنوشت تلخی برای کیهان، یعنی یخ‌زدگی طولانی منجر…

احتمال کشف اولین ماه در خارج از منظومه شمسی

تحقیقات جدید نشان می‌دهد احتمال وجود قمر مشابه آیو اطراف سیاره فراخورشیدی WASP-49b به شدت افزایش یافته است. ماموریت‌های ویجر، به سوی لایه‌های بیرونی منظومه شمسی برای مطالعه سیاره‌های غول‌پیکر، تنوع و جذابیت قمرهای در حال گردش به دور این…

مریخ احتمالا کمربند حیاتی بسیار مناسبی دارد

مطالعات جدید نشان می‌دهد احتمالا نواحی کوچکی در زیر یخ‌های مریخ وجود دارد که میکروبی‌های فتوسنتزکننده بتوانند در آنجا زندگی کنند؛ این کمربند، عمقی در یخ‌ها است که تابش‌های فرابنفش خورشید در آن قوی نیست و میکروب‌ها می‌توانند در آن زنده…

روند و تحول اکتشافات فضایی با زمان چگونه بوده است؟

هفته‌ای که گذشت از ۴ تا ۱۰اکتبر به عنوان هفته جهانی فضا توسط مجمع عمومی سازمان ملل نامگذاری شده است؛ به همین مناسبت، محمد جواد کلائی، کارشناس فیزیک فضا و علوم سیاره‌ای، در یادداشتی ضمن ارائه توضیحاتی درباره فرآیند و تکامل اکتشافات فضایی در…