آرشیو رده

نجوم

تماشای بهترین تصاویر ارسالی تلسکوپ فضایی جیمز وب

پس از آغاز خدمات‌رسانی تلسکوپ فضایی جیمز وب تا اکنون، جهان شاهد تصاویر خیره‌کننده‌ بسیاری از این تلسکوپ ۱۰ میلیارد دلاری است که نقش موثری در بالاتر بردن دانش نجومی دارد. تعدادی از بهترین تصاویر ارسالی جیمز وب را در ادامه مشاهده می‌کنید.

نامزدهای جایزه برترین عکاس نجومی سال ۲۰۲۴ با خیره‌کننده‌ترین تصاویر نجومی

هر ساله، به بهانه جایزه معتبر برترین عکاس نجومی سال با نماهای شگفت‌انگیز از منظومه شمسی و فراتر از آن روبه‌رو می‌‌شویم. در فهرست نهایی نامزدهای این جایزه، مجموعه تصاویری بی‌نظیر از شفق‌های قطبی، مناظر آسمان شب، اجرام منظومه شمسی،…

آسمان شب برای علاقمندان به نجوم

با غروب آفتاب و تاریک شدن آسمان می‌توان ماه، برخی سیاره‌ها، شهاب‌ها، ماهواره‌ها، ستاره‌های درخشان، راه شیری و شاید چیزهای بیشتری را مشاهده کرد. برای اینکه یک منجم واقعی باشید تنها چیزی که نیاز دارید یک جفت چشم جستجوگر، کمی اشتیاق به آسمان و…

کشف یک سیاهچاله دیگر در مرکز کهکشان راه شیری

پژوهشگران دانشگاه کلن آلمان به تازگی یکی از نادرترین انواع سیاهچاله‌ها را در مرکز کهکشان راه شیری یافته‌اند که احتمالا زمینه‌ساز تشکیل ابرسیاهچاله‌های پس از مه‌بانگ باشد؛دانشمندان در حال مشاهده خوشه‌ای از ستارگان در مجاورت ابرسیاهچاله کمان…

کشف سیاره فراخورشیدی با دمای جهنمی توسط جیمز وب

تلسکوپ فضایی جیمز وب، دمای جهنمی را در یک سیاره فراخورشیدی به نام WASP-39 b کشف کرد؛ این سیاره غول پیکر گازی به قدری به ستاره خود نزدیک است که در یک مدار ۴ روزه می‌چرخد که همیشه یک طرف آن رو به ستاره و طرف دیگر در تاریکی مطلق است.

تصاویر کیهانی متفاوت ثبت شده تلسکوپ پرتو ایکس چاندرا

تصاویر تازه منتشر شده تلسکوپ پرتو ایکس چاندرای ناسا مناظر دیدنی از جاذبه‌های کیهانی مختلف را به نمایش می‌گذارد که براساس تصاویر منتشر شده قبلی از تلسکوپ فضایی جیمز وب است. داده‌های تصویر از هر دو تلسکوپ فضایی ویژگی‌های کیهانی را نشان می‌دهد…

خطر عبور سیارکی بزرگ‌تر از برج ایفل از نزدیکی زمین

پژوهشگران با بررسی وضعیت سیارک آپوفیس ۹۹۹۴۲ اعلام کردند این سیارک که بزرگ‌تر از برج ایفل است در سال ۲۰۲۹ از نزدیکی زمین عبور خواهد کرد؛ در همین راستا آژانس فضایی اروپا، بودجه‌ای برای ماموریتی به نام «رامسس» اختصاص داده است تا برای عبور این…

«دنباله‌دارهای تاریک» منشا آب در کره زمین

براساس تحقیقات جدید دانشگاه میشیگان، ۶۰ درصد از اجرام نزدیک به زمین احتمالا دنباله‌دارهای تاریک حاوی یخ هستند و یا زمانی حاوی یخ بوده‌اند؛ بنابراین احتمالا دنباله‌دارهای تاریک و سیارک‌های فعال منبع آب زمین باشند.

پیشنهاد ستاره‌شناسان برای تعریف جدیدی از «سیاره»

سه ستاره‌شناس پیشنهاد کردند اتحادیه بین‌المللی نجوم تعریف رسمی سیاره را بسط دهد تا جهان‌هایی را که به دور ستارگان دیگری غیر از خورشید می‌چرخند را در برگیرد؛ اگر تعریف جدید این سه نفر تایید شود، هزاران جرم آسمانی در سراسر جهان می‌توانند به…

مشاهده نورهای عجیب در جو زمین از ایستگاه فضایی بین‌المللی

متیو دومینیک، از فضانوردان مستقر در ایستگاه فضایی بین‌المللی و فرمانده ماموریت شرکت اسپیس‌ایکس کرو-۸، نورهای قرمز ترسناکی را در اتمسفر زمین درست بالای سواحل آفریقای جنوبی به ثبت رسانده است که به گفته ناسا، این نورها مربوط به بیگانگان فضایی…

کشف نزدیک‌ترین سیاهچاله بزرگ به زمین توسط تلسکوپ هابل

ستاره‌شناسان با استفاده از تلسکوپ فضایی هابل نزدیک‌ترین سیاهچاله بزرگ به زمین را کشف کرده‌اند که به عنوان نمونه‌ای از یک سیاهچاله گریزان با جرم متوسط می‌تواند سبب درک ارتباط بین جرم ستاره‌ای و سیاهچاله‌های کلان‌جرم باشد.

ابداع روشی جدید برای اندازه‌گیری ماده تاریک

دانشمندان اسپانیایی با ابداع روشی جدید امکان اندازه‌گیری جرم ماده تاریک و تایید روش‌های دیگر برای مشاهده این ماده نامرئی را فراهم کرده‌اند؛ این رویکردی از نظر دقت اندازه‌گیری کمتر از روش‌های موجود برای تعیین جرم خوشه‌های کهکشانی نیست و این…

ایجاد سیاهچاله مصنوعی برای سفر به اعماق فضا

با توجه به محدودیت‌های زیادی که برای سفرهای فضایی وجود دارد، دانشمندان می‌خواهند یک سیاهچاله مصنوعی ایجاد کنند تا توانایی انجام سفرهای بین‌ستاره‌ای را با سرعتی خارق‌العاده داشته باشند. هنوز تلاش برای برطرف کردن موانع سفر به مریخ و کاوش برای…

کشف نشانه‌هایی از وجود موجودات فضایی توسط تلسکوپ جیمز وب

اخیرا تلسکوپ جیمز وب توانسته قوی‌ترین نشانه وجود موجودات فضایی در یک سیاره فراخورشیدی به‌ نام K2-18b با فاصله ۱۲۴ سال نوری از زمین را کشف کند؛ جیمز وب در حال بررسی اتمسفر این سیاره توانسته بود گاز دی‌متیل سولفید را تشخیص دهد که این گاز فقط…

شناسایی شکل‌های عجیب و درخشان در جو سیاره مشتری

به تازگی در بالای جو سیاره مشتری، اشکال عجیب و درخشان جدیدی توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب شناسایی شده که در نزدیکی لکه سرخ بزرگ مشتری واقع شده‌اند؛ محققان اکنون از کشف ساختارهای پیچیده‌ای از گاز خبر داده‌اند که نمایانگر وجود فرآیند موثر دیگری…