آرشیو رده

فناوری

پرتاب بزرگ‌ترین رادار جهان به فضا برای اندازه‌گیری زیست‌توده جنگل‌های زمین

آژانس فضایی اروپا با همکاری ایرباس، ماهواره بیومس را برای اندازه‌گیری دقیق زیست‌توده جنگل‌های جهان پرتاب کرده است؛ این ماهواره با نفوذ به زیر پوشش گیاهی، داده‌های سه‌بعدی از ساختار داخلی جنگل‌ها، از جمله ارتفاع درختان و توپوگرافی زمین را…

ترکیه به جمع کشورهای تولیدکننده ماهواره‌های ارتباطی پیوست

به گفته رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، با پرتاب ماهواره ترک‌ست ۶آ، ترکیه به جمع ۱۱ کشور دارای توانایی ساخت ماهواره‌های ارتباطی پیوسته است؛ این ماهواره با بیش از ۸۰ درصد امکانات بومی ساخته شده و تعداد ماهواره‌های عملیاتی ترکیه را به ۱۰…

کشف اولین سیاهچاله‌ای که به تنهایی در فضا حرکت می‌کند

دانشمندان کشف اولین سیاهچاله متحرک در فضا را تایید کرده‌اند که پس از سال‌ها بررسی و بحث صورت گرفته، نشان‌دهنده یک پیشرفت بزرگ در درک ما از کیهان است. این سیاهچاله به تنهایی و بدون ستاره در فضا حرکت می‌کند که شناسایی آن، به دلیل عبور موقت از…

پایش لحظه‌ای اشعه‌های کیهانی با ماهواره ایرانی مهدا

ماهواره مخابراتی مهدا که دو سال پیش به فضا پرتاب شد و همچنان فعال است، داده‌های دوز تابشی را به‌طور مداوم جمع‌آوری و ارائه می‌کند و پایش اشعه‌های کیهانی را انجام می‌دهد. این اطلاعات برای درک بهتر محیط فضایی و اثرات تابش بر روی تجهیزات و…

رشد مجدد بازار ابزارهای ناوبری هوایی و فضایی در چین

بازار دستگاه‌های ناوبری هوایی و فضایی در چین، به ویژه GPS، پس از یک دهه کاهش قابل توجه، دوباره در مسیر رشد قرار گرفته است. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که این بازار از سال ۲۰۲۴ تا ۲۰۳۵ به طور متوسط سالانه ۲.۱ درصد از نظر حجم و ۱.۱ درصد از نظر…

تحقیقات پزشکی در فضا در ایستگاه فضایی چین

ایستگاه فضایی چین با امکانات پیشرفته و پروژه‌های تحقیقاتی گسترده، به بستری برای پیشرفت‌های علمی و پزشکی تبدیل شده است؛ این ایستگاه بیش از هزار پروژه تحقیقاتی را در ده تا پانزده سال آینده انجام خواهد داد. محیط منحصربه‌فرد فضا، اگرچه…

سند محرمانه سیا از حمله فرازمینی‌ها

گزارشی که توسط سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در مورد حمله احتمالی یک شی ناشناس پرنده به سربازان شوروی در روزهای پایانی اتحاد جماهیر شوروی از حالت طبقه‌بندی خارج شده، به دلیل محتوای جنجالی خود توجه بسیاری را به خود جلب کرده است؛ این…

عقد قرارداد با اپراتور یاه‌کلیک در دستور کار ایران

به نقل از ستار هاشمی، وزیر ارتباطات، سازمان تنظیم مقررات در حال بررسی شرایط فعالیت اپراتور یاه‌کلیک است. این اپراتور نیز در حال بررسی ضوابط دریافت مجوز می‌باشد که پس از مذاکرات و توافق نهایی، قرارداد منعقد خواهد شد.

فناوری ناوبری کوانتومی؛ از GPS دقیق‌تر

شرکت استرالیایی Q-CTRL اولین سامانه ناوبری کوانتومی تجاری را معرفی کرده که در برابر دستکاری مقاوم می‌باشد و برای تعیین موقعیت خود به جای ماهواره‌ها به زمین متکی است؛ این سامانه که بدون GPS کار می‌کند، ۵۰ برابر دقیق‌تر از GPSهای معمولی است و…

آلیاژ ضد خستگی چین؛ پیشگام در پیشرفت‌های فضایی

محققان در موسسه تحقیقات فلزات، آکادمی علوم چین، موفق به تغییر ساختار داخلی فولاد ضد زنگ شده‌اند که مقاومت آن را در برابر خستگی تا ۱۰ هزار برابر افزایش می‌دهد. تیم تحقیقاتی ساختار داخلی فولاد را با پیچاندن آن - مشابه فشردن حوله - بدون تغییر…

شواهد جدید از وجود حیات در خارج از منظومه شمسی

دانشمندان توانستند با استفاده از تلسکوپ فضایی جیمز وب به قوی‌ترین شواهد مبنی بر وجود حیات در خارج از منظومه شمسی دست یابند. آن‌ها در جو سیاره K2-18 b که ۱۲۴ سال نوری از زمین فاصله دارد، اثرات شیمیایی گازهایی را شناسایی کردند که فقط از طریق…

چین در حال ساخت نیروگاه فضایی؛ گامی به سوی کاهش وابستگی به نفت

چین برنامه‌ای جاه‌طلبانه برای مقابله با بحران انرژی جهانی و پایان دادن به وابستگی به سوخت‌های فسیلی اعلام کرده است: ساخت یک نیروگاه عظیم خورشیدی فضایی که قادر به جذب انرژی خورشیدی از فضا و انتقال آن به زمین خواهد بود؛ این پروژه شامل یک…

پرورش بذر جو در فضا توسط دانشمندان چینی

چین گامی مهم در جهت بهبود امنیت غذایی با استفاده از فناوری فضایی برداشته است. دانه‌های جو که پس از یک سفر ۱۵ روزه با ماهواره قابل استفاده مجدد شیجیان-۱۹ به زمین بازگشتند، به تازگی تحویل داده شده‌اند تا فرآیند کشت در زمین آغاز شود. این…

کیتی پری به فضا رفت؛ اولین ماموریت فضایی کاملا زنانه پس از ۶۲ سال

ساعاتی قبل ماموریت NS-31 شرکت بلو اوریجین که شامل کتی پری و پنج زن دیگر بود، انجام شد. ماهواره‌بر و کپسول مسافربری حدود ۱۵ دقیقه پس از پرتاب با موفقیت فرود آمدند؛ این ماموریت کوتاه مدت، کاملا خودکار بوده و اولین پرواز فضایی تماما زنانه پس…

مشاهده اولین شواهد نظریه ریسمان

داده‌های جدید ابزار طیف‌سنجی انرژی تاریک آمریکا که برای ثبت بررسی‌های طیف‌سنجی از کهکشان‌های دور طراحی شده، شواهدی ارائه کرده که می‌تواند پشتوانه نظریه ریسمان باشد و براساس آن، انرژی تاریک در حال شتاب‌گرفتن، تکامل و ضعیف شدن است. محققان بر…

ساخت پنل خورشیدی از خاک ماه

محققان با استفاده از نسخه مصنوعی گرد و غبار ماه، پنل‌های خورشیدی فعالی ایجاد کرده‌اند که می‌توانند برای تولید انرژی در یک پایگاه قمری آینده مورد استفاده قرار گیرند. این پنل‌ها با ذوب کردن گرد و غبار ماه و ساخت سلول‌های خورشیدی در محل، انرژی…

پایش زمین‌های کشاورزی پلاستیکی با کمک ماهواره‌ها

در مطالعه‌ای نوآورانه، پژوهشگران با بهره‌گیری از فناوری رایانش ابری، تصاویر اپتیکی و راداری ماهواره‌ها و الگوریتم‌های یادگیری ماشین، موفق به شناسایی و تفکیک دقیق دو نوع اصلی پوشش‌های پلاستیکی در اراضی کشاورزی آلمان شدند.

احیای دوران طلایی پروازهای مافوق صوت با کنکورد چینی

چین در سال‌های اخیر به جمع کشورهایی پیوسته که در تلاش برای بازگرداندن دوران طلایی پروازهای مافوق صوت هستند؛ در همین راستا شرکت هوافضای تجاری چین، طرح‌هایی از هواپیما مافوق صوت C949 منتشر کرده که می‌تواند رقیبی جدی برای هواپیمای افسانه‌ای…

اکتشافات فضایی داده محور در عصر هوش مصنوعی

یکی از راه‌های حفظ رهبری در فضا به‌عنوان یک حوزه حیاتی برای ماموریت‌ها، تحقیقات علمی و امنیت ملی برای دولت‌ها، دستیابی به برتری داده‌ای از طریق بهره‌گیری از ابزارهای هوش مصنوعی مانند الگوریتم‌های یادگیری ماشین در ماموریت‌های فضایی است تا…

بهبود عملکرد تلسکوپ‌های فرابنفش فضایی با پوشش‌های اتمی

با توجه به اهمیت رصد نور ماورا بنفش در فضا، دانشمندان دستگاه‌های نوری با پوشش‌های نازک مهندسی‌شده در مقیاس اتمی ایجاد کرده‌اند. این پوشش‌ها برای حل مشکل تعامل فوتون‌ها با مواد معمولی و بهبود عملکرد تلسکوپ‌های ماورا بنفش فضایی طراحی شده‌اند.…

نیروهای بنیادی چیست؟

‍شاید شنیده باشید که چهار نیروی بنیادین در طبیعت وجود دارد، اما آیا نیروها واقعی هستند؟ نیروهای بنیادی، واقعیت دارند و مسئول تمام مشاهدات نیروها در طبیعت هستند. این چهار نیرو عبارتند از گرانش، نیروی الکترومغناطیسی، نیروی هسته‌ای ضعیف و…

پرواز دومین ماهواره‌بر جدید اسپیس‌ایکس

در تاریخ ۷آوریل۲۰۲۵، یک گروه از ماهواره‌های اینترنت استارلینک توسط یک ماهواره‌بر کاملا جدید فالکون ۹ به فضا پرتاب شدند. این ماهواره‌بر از ساحل غربی ایالات متحده پرتاب شد و مجموعه‌ای از ماهواره‌های اینترنت استارلینک را به مدار پایینی زمین…

کشف موجود زنده‌ای با قابلیت زندگی در مریخ

یافته‌های اخیر در مورد وجود احتمالی یک ارگانیسم زنده در مریخ، نویدبخش ظرفیت این سیاره برای سکونت انسان در آینده است که در صورت تایید، می‌تواند مسیر تازه‌ای را برای درک شرایط زیستی در مریخ و احتمالا توسعه فناوری‌های مورد نیاز برای ایجاد…