کشف نزدیک‌ترین سیاهچاله بزرگ به زمین توسط تلسکوپ هابل

0 65

ستاره‌شناسان با استفاده از تلسکوپ فضایی هابل نزدیک‌ترین سیاهچاله بزرگ به زمین را کشف کرده‌اند که به عنوان نمونه‌ای از یک سیاهچاله گریزان با جرم متوسط می‌تواند سبب درک ارتباط بین جرم ستاره‌ای و سیاهچاله‌های کلان‌جرم باشد.

جرم این سیاهچاله حدودا بیش از ۸ هزار برابر خورشید که به طور قابل توجهی بیشتر از سیاهچاله‌هایی با جرم بین ۵ تا ۱۰۰ برابر خورشید و بسیار کمتر از سیاهچاله‌های کلان‌جرم است؛ نزدیک‌ترین سیاهچاله کشف‌ شده با جرم ستاره‌ای گایا بی‌اچ۱ (Gaia-BH1) نام دارد و در فاصله ۱۵۶۰ سال نوری از زمین قرار گرفته است.

از سوی دیگر، این سیاهچاله جدید در یک مجموعه با حدود ۱۰ میلیون ستاره به نام امگا قنطورس (Omega Centauri) ساکن است که در فاصله ۱۸ هزار سال نوری از زمین قرار دارد.

توقف رشد این سیاهچاله می‌تواند از این ایده پشتیبانی کند که شاید امگا قنطورس بقایای یک کهکشان باستانی کوچک و مجزا باشد و توسط کهکشان راه شیری بلعیده و تکامل آن متوقف شده است؛ در غیر این صورت، احتمالا شبیه به سیاهچاله‌ کلان‌جرم راه شیری موسوم به کمان ای* (* Sagittarius A) می‌شد که جرم آن به بیش از ۴ میلیون برابر خورشید می‌رسد و در فاصله ۲۷ هزار سال نوری از زمین واقع شده است.

سیاهچاله‌ها به یک اندازه ایجاد نمی‌شوند

سیاهچاله‌های با جرم ستاره‌ای از طریق فروپاشی ستارگانی با جرم حداقل ۸ برابر خورشید شکل می‌گیرند و سیاهچاله‌های کلان‌جرم احتمالا منشا متفاوتی دارند؛ زیرا هیچ ستاره‌ای آن قدر جرم ندارد که پس از فروپاشی، بقایایی را با میلیون‌ها برابر جرم خورشید به جا بگذارد.

نزدیکترین سیاهچاله شناخته شده به زمین
نزدیکترین سیاهچاله شناخته شده به زمین

به نظر دانشمندان، سیاهچاله‌های کلان‌جرم به دلیل ادغام سیاهچاله‌های بزرگ‌تر متولد می‌شوند و رشد می‌کنند که این فرضیه با تشخیص امواج گرانشی اثبات شده است.

منبع isna
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=81627
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها