چین در اولین پرتاب فضایی سال ۲۰۲۱ خود یک ماهواره مخابراتی را به مدار زمین فرستاد

چین در اولین پرتاب سال ۲۰۲۱ خود یک ماهواره مخابراتی را با هدف ارائه خدمات ارتباطی تلفن همراه و همچنین خدمات چندرسانهای به سراسر این کشور، خاورمیانه، آفریقا، اقیانوس آرام و اقیانوس هند به فضا پرتاب کرد. این ماهواره موسوم به تیانتونگ-۱ (Tiantong-1) سومین ماهواره از این سری است که در مدار ژئو قرار میگیرد. مأموریت مذکور روز سهشنبه ۱۹ژانویه (۳۰دی) ساعت ۱۶:۲۵ بهوقت گرینویچ توسط ماهوارهبر لانگ مارچ-۳بی (Long March-3B) از پایگاه فضایی ژیچانگ (Xichang) در جنوب غربی چین انجام شد.
ماهواره مذکور دارای وزنی در حدود ۴۶۰۰ کیلوگرم بوده و از باس ماهوارهای DFH-4 بهره میبرد. این ماهواره با عمر طراحی ۱۵ سال توسط آکادمی فناوری فضایی چین (China Academy of Space Technology) ساخته شده و شرکت چاینا ستکام (China SatCom) آن را اپراتوری میکند. ماهوارههای تیانتونگ-۱ مجهز به محموله ارتباطی در باند S هستند و مأموریت آنها یک ایستگاه زمینی و ترمینال کاربری را نیز شامل میشود.
این ماهوارهها شبکهای را برای ارائه خدمات ارتباطی تلفن همراه مانند ارتباط صوتی و یا ارسال پیامهای کوتاه در همه نوع شرایط آب و هوایی و تمام ساعات شبانهروز ایجاد میکنند. اولین ماهواره این سری در سال ۲۰۱۶ در مدار قرار گرفت و مطابق برنامهریزیها چهارمین ماهواره نیز طی سال جاری میلادی راهی مدار زمین خواهد شد.
در این مأموریت از نسخه پیشرفته ماهوارهبر لانگ مارچ-۳بی موسوم به لانگمارچ-۳بی/ای (یا ۳بی/جی۲) استفاده شد که با وزنی بالغ بر ۴۵۸ تُن، قادر به حمل ۱۱.۲ تُن محموله به مدار لئو و ۵.۱ تُن محموله به مدار انتقالی زمینثابت (GTO) میباشد. لانگمارچ-۳بی/ای دارای طول کلی ۵۶.۳ متر بوده، قطر مراحل اول و دوم آن ۳.۳۵ متر و قطر مرحله سوم آن نیز ۳ متر است.
لانگ مارچ-۳بی یک ماهوارهبر سه مرحلهای است که قابلیت چهار مرحلهای شدن را نیز دارد و توسط آکادمی فناوری حاملهای فضایی چین (China Academy of Launch Vehicle Technology) ساخته شده است. ماهوارهبر مذکور نخستین بار در سال ۱۹۹۶ به فضا پرتاب شد و با احتساب این عملیات تاکنون ۷۳ مأموریت را بهانجام رسانده که در ۴ مورد آن ناموفق عمل کرده است. لانگ مارچ-۳بی از دی متيل هيدرازين نامتقارن (UDMH) و دینیتروژن تتراکسید بهعنوان سوخت بهره میبرد و هر عملیات پرتاب آن بالغ بر ۷۰ میلیون دلار هزینه دربردارد.
espash ، space.skyrocket ، wikipedia ، nasaspaceflight ، rocketlaunch