نخستین عکس از داخل اتمسفر خورشید ؛ کاوشگر ناسا در تاج ستاره منظومه شمسی
سازمان ملی هوانوردی و فضای ایالاتمتحده (ناسا) مردادماه امسال کاوشگر پارکر را برای انجام برخی تحقیقات به سمت ستاره منظومه شمسی فرستاد تا نزدیکترین مشاهدات انسان از اتمسفر خورشید را به ثبت برساند. پارکر اوایل آبان وارد جو خورشید شد و توانست طی مدت ۱۲ روز گردش در مدار ستاره حیاتبخش ما، نخستین عکس از داخل اتمسفر خورشید را ثبت کند:
تصویر فوق در ارتفاع ۲۷.۲ میلیون کیلومتری از سطح خورشید ثبتشده و با نگاه به بیرون، مواد گداخته موجود در تاج خورشید را نشان میدهد. نقطه نورانی درون عکس نیز سیاره گازی مشتری بوده و نقاط تیره، حاصل اصلاح پسزمینه عکس توسط پردازنده تصویر هستند. عکس ثبتشده توسط کاوشگر پارکر، طی رویداد خبری جلسه پاییز اتحادیه ژئوفیزیک ایالات متحده منتشر شد که طی آن، دانشمندان ناسا درباره برنامههای خود برای کسب دانش از اطلاعات ارسالی پارکر صحبت کردند.
لازم به ذکر است که فرآیند ارسال اطلاعات از فضاپیمای مذکور تقریباً یک هفته پیش آغاز شده و در عبور بعدی پارکر (فروردینماه سال آینده) تکمیل خواهد شد. کاوشگر پارکر علیرغم سن کم خود، تاکنون عملکرد قابلتوجهی داشته و موفق شده دو رکورد جدید به نام خود ثبت کند: پارکر تا این لحظه نزدیکترین ساخته دست بشر به خورشید بوده و سریعترین فضاپیمای تاریخ نیز هست. پارکر سریعترین فضاپیمای ساخته دست بشر است.
سرعت بالای پارکر از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ چراکه درنهایت با سرعت گردش خورشید به دور خود یکی شده و میتواند در بازههای زمانی کوتاه، مانند ماهوارههای مدارگرد زمین، در نقطه ثابتی (به نسبت سطح ستاره) روی اتمسفر خورشید باقیمانده و اطلاعات مهمی از وضعیت ستاره را (بدون اختلالات متداول به واسطه چرخش) به زمین مخابره کند.
گفتنی است با توجه به تجهیزات کاوشگر پارکر و کسب اطلاعات جدید از ستاره منظومه شمسی، دانشمندان در آینده میتوانند پرده از اسرار مختلف خورشید (مانند علت داغتر بودن تاج نسبت به سطح) بردارند. ماموریت پارکر تا سال ۲۰۲۵ ادامه خواهد داشت.