شناسایی تیتانیوم پایدار در انفجار ابرنواختری برای نخستین بار

دانشمندان برای نخستین بار در یک انفجار ابرنواختری موفق به شناسایی تیتانیوم شدند. میزان تیتانیوم تولیدشده در انفجار مذکور حتی بیشتراز جرم کره زمین بوده و یکی از جوانترین بقایای ابرنواختری شناختهشده با حدود ۳۵۰ سال سن است. تیتانیومی که توسط چاندرا در این انفجار پیدا شد، ایزوتوپ پایدار عنصر مورد بحث است؛ یعنی تعداد نوترونهای اتمهای آن بر اثر فعالیت رادیواکتیویته به عنصر متفاوت و سبکتر تغییر نمیکند.
بر اساس مشاهدات تلسکوپ فضایی پرتو ایکس چاندرا (Chandra) ناسا، این یافتهها از بقایای ابرنواختری موسوم به ذاتالکرسی آ (Cassiopeia A) در صورت فلکی ذاتالکرسی با ۱۱ هزار سال نوری فاصله از کره خاکی است و میتواند گامی مهم در تعیین دقیق شیوه انفجار برخی ستارگان غولپیکر باشد. شبیهسازی رایانهای سهبعدی نشان میدهد ذرات زیراتمی با جرم بسیار کم یا نوترینوهایی که طی شکلگیری ستاره نوترونی ساخته شدهاند، نقشی اساسی در رانش حبابهایی دارند که موج شوک را به جلو پیش میبرند و انفجار ابرنواختری را تحریک میکنند.
تیم مذکور با استفاده از دادههای چاندرا دریافتند ساختارهایی که از محل انفجار دور میشوند، دارای تیتانیوم، کروم و بقایای آهن هستند و شرایط لازم برای ایجاد عناصر مذکور در واکنشهای هستهای، مانند دما و چگالی، با حبابهای شبیهسازیشده که انفجارها را به بیرون میراند، مطابقت دارد. نتایج فوق، ایده انفجار مبتنیبر نوترینو برای توضیح حداقل برخی از ابرنواخترها را تا حد زیادی تقویت میکند.