تلسکوپ فضایی تِس بررسی آسمان جنوبی را تکمیل کرد

ماهواره نقشهبردار فراخورشیدی گذران موسوم به تِس (TESS) در میانه ماموریت ابتدایی دو ساله خود بوده و به تازگی بررسی آسمان جنوبی را تکمیل کرده است. این ماهواره که یک تلسکوپ فضایی ساخت آژانس فضایی آمریکا، ناسا (NASA)، است، در ۱۹ آوریل سال ۲۰۱۸ میلادی از پایگاه نیروی هوایی کیپ کاناورال (Cape Canaveral Air Force Station) و سوار بر ماهوارهبر فالکون ۹ (Falcon 9) شرکت اسپیسایکس (SpaceX) به فضا پرتاب شد.
اکنون به تازگی ناسا اعلام کرده که این تلسکوپ ۲۱ سیاره فراخورشیدی تاییده شده و ۸۵۰ سیاره منتخب برای مطالعات بیشتر را رصد کرده است. انتظار میرود تس که جانشین ماموریت تلسکوپ فضایی کپلر (Kepler) است، موفق به کشف و بررسی ۲۰۰ هزار ستاره بسیار روشن در کهکشان راه شیری شود.
هدف تس جستجوی سیارههای فراخورشیدیِ بیشتر در فضایی ۴۰۰ برابر پوشش ماموریت کپلر، با استفاده از روش گذر است. برای انجام این ماموریت، تس در مدار تشدید قمری قرار گرفت؛. مداری که بیضوی است و در ارتفاعی بین ۱۰۸ هزار تا ۳۷۵ هزار کیلومتری قرار دارد. جایی که فضاپیما هر ۱۳.۷ روز یک بار، در انحراف ۳۷ درجهای از مدار ماه، زمین را گردش میکند. بنابراین میدانهای گرانشی آتی نمیتوانند مسیر گذر فضاپیما را مختل نمایند. علاوه بر این، این مدار یک دید واضح از کل آسمان به تس میدهد و البته شانس این تلسکوپ برای مشاهده زمین، ماه و خورشید کم میگردد. به این ترتیب دمای تس محفوظ میشود و در برابر کمربند تشعشعی وان آلن حفظ میشود. این کمربند ذرات کیهانی مضری را که به سوی زمین میتابند جذب میکند.
بنا بر اعلام ناسا، تس مطالعه آسمان جنوبی را در تاریخ ۱۸ ژوئیه سال جاری تکمیل کرده است. گفتنی است تس هر بخش از آسمان را حدود یک ماه زیر نظر میگیرد.