سال 97 از نگاه اسپاش؛ فناوریهای نوین و خدمات فضایی
با رشد سطح دانش و فناوری بشری و افزایش اهمیت خدمات فضاپایه در زندگی مردم، همواره تلاشهای زیادی برای توسعه فناوریهای نوین فضایی انجام میشود. سال گذشته پایگاه تحلیلی خبری اسپاش تلاش کرد تا آخرین
دستاوردهای فضایی ارائه شده را به اطلاع مخاطبین خود برساند. در ادامه مروری
داریم بر خلاصه مهمترین خبرهای منتشر شده توسط اسپاش در زمینه فناوریهای نوین فضایی طی سال 97. با کلیک بر روی عنوان خبر میتوانید
درباره آن بیشتر بخوانید.
امکان پردازش تصاویر ماهوارهای در خود ماهواره به اثبات رسید
چندین ماه عملکرد موفق دوربین هایپراسکوت ۱ (HyperScout 1) نشان داده است که تصاویر تهیهشده ماهوارهها ممکن است در خود ماهواره پردازش شوند بدون آنکه نیازی به دریافت دادههای خام در ایستگاه زمینی باشد. هایپراسکوت ۱ نخستین دوربین مینیاتوری تصویربردار فراطیفی فضایی است. همچنین نخستین دوربین تصویربرداری فضایی است که قابلیت سختافزاری و نرمافزاری لازم برای پردازش تصاویر درون ماهواره در آن فراهم شده است. این دوربین فوریه ۲۰۱۸ روی تاسواره شش واحدی GOMX-4B به فضا پرتاب شد. هایپراسکوت نخستین دادههای پردازششده درون ماهواره، که اصطلاحاً دادههای پردازش آماده (Analysis Ready Data بهاختصار ARD) گفته میشوند، را به زمین مخابره کرده است. فقط حدود یک دقیقه طول میکشد تا ابزارهای دوربین هایپراسکوت تصاویر را پردازش کنند و به داده آماده استفاده تبدیل کنند. هایپراسکوت برای پردازش دادهها، انحنای زمین و زاویه مشاهده را در نظر میگیرد و میتواند به درستی تعیین کند که هر پیکسل از تصویر به کدام نقطه از زمین مربوط است. همچنین حساسیت متفاوت دوربین به طول موجهای مختلف نور در مرحله پردازش اصلاح میشود. از این فناوری پردازش تصویر میتوان برای کاربردهای مختلفی مانند تشخیص آتشسوزی، سیل یا نیاز به آبیاری بهره گرفت.
تبدیل تعمیرکار رباتیک ماهواره به بادیگارد ماهواره
اواخر سال گذشته میلادی بود که شرکت مکسار (Maxar Technologies) از قراردادی که با سازمان پروژههای تحقیقاتی پیشرفته دفاعی آمریکا (DARPA) برای توسعه و راهاندازی تعمیرکار رباتیک ماهوارههای مدار GEO (RSGS)
داشت، کنار کشید. این کنار کشیدن باعث تغییر رویه پروژه شد و طی چند ماه
آتی دارپا گزینههای دیگر را برای ادامه این پروژه بررسی خواهد کرد. یکی از
این گزینهها، تبدیل RSGS به بادیگاردی برای محافظت از ماهوارههای مهم در عصر جنگهای فضایی است. ماهوارههای بزرگ نسبت به حملات الکترونیکی و مکانیکی آسیبپذیری بیشتری دارند و ماهوارههای کوچکتر انعطافپذیری بیشتری نسبت به حملات از خود نشان میدهند. با افزایش تهدیدات مکانیکی از سوی تعمیرکارهای رباتیک ماهواره متعلق به چین و روسیه در اوایل دهه ۲۰۲۰، آمریکا باید حداقل چند سال اول این دهه را متکی بر ماهوارههای SBIRS باشد؛ آنهم با فرض اینکه ماهوارههای هشدار موشکی جدید بهموقع آماده شوند.
یک استارت آپ در نظر دارد «ایستگاههای گاز» برای خدمترسانی به ماهوارهها راهاندازی کند. این شرکت استارت آپ درنظر دارد انبارهای پیشران در مدار بسازد. هدف از این کار، کمک به فعالیتهای خدمات ماهوارهای است. در اولین دوره این سرمایهگذاریها، از شرکتی که بتواند تا سال آینده اولین پرتابش را انجام دهد، حمایت میشود. شرکت اوربیت فاب (Orbit Fab) در نظر دارد ایستگاههای گاز در مدار زمین بسازد که میتواند از شرکتهای خدمات دهنده به ماهوارهها حمایت کند. شرکت اوربیت فاب (که در سیلیکون ولی مستقر است و حدود ده کارمند دارد)، 28 آگوست (ششم شهریور) گفت سرمایهگذاریهای شرکت سرمایهگذاری بولت ما را قادر میسازد فناوری مخازن سوخت را ارائه کنیم که سامانههای خدمات ماهوارهای آینده میتوانند از آن استفاده کنند.
اولین قطب نمای کوانتومی جهان ساخته شد
بالونهای گردشگری مسافران را تا سال ۲۰۲۱ به لبه فضا میبرند
مخابرات کوانتومی جهانی امکان پذیر میشود
بالونهای استراتوسفری جایگزین ارزانقیمت ماهوارهها