نمونه‌های ارزشمند خاک یک سیارک به زمین رسید

1 3,983

فضاپیمای اوسایرس-رکس نمونه‌های خاک را که از سطح سیارک بنو جمع کرده، به زمین آورد. این مواد را کاوشگر ناسا هنگام عبور از کنار زمین رها کرد تا به زمین برسد. نمونه‌ها با یک کپسول پرتاب شدند تا در جریان فرودی آتشین در ایالت یوتا در غرب آمریکا آسیبی به آن‌ها وارد نشود. بدین ترتیب ماموریتی ۷ ساله برای مطالعه آنچه که خطرناک‌ترین قطعه سنگ منظومه شمسی توصیف می‌شود، به پایان چشمگیر خود نزدیک می‌شود.

دانشمندان انتظار دارند که ترکیب‌های شیمیایی این مواد اطلاعات جدیدی را در مورد شکل‌گیری چهار و نیم میلیارد سال قبل سیاره‌ها فاش کند و شاید شناخت بیشتری در مورد چگونگی شروع حیات در سیاره ما بدهد. این کپسول حوالی ساعت ۰۸:۵۵ به وقت محلی در روز یکشنبه ۲مهر در زمین‌های بیابانی متعلق به وزارت دفاع آمریکا به زمین فرود آمد.

در همین رابطه بخوانید: لحظه گذر یک سیارک خطرناک از کنار زمین را ببینید+تصاویر

مطمئنا مرحله نهایی فرود برای همه کسانی که در ماموریت اوسایرس-رکس (OSIRIS-REX) مشارکت دارند، لحظاتی پر از اضطراب بود؛ به خصوص ۱۳ دقیقه‌ای که کپسول در حال گذشت از جو است. این محفظه، که به اندازه لاستیک یک خودروست، در ابتدا با سرعت بیش از ۱۲ کیلومتر بر ثانیه حرکت کرد؛ سرعتی که طی آن حداکثر دمای آن به بیش از ۳ هزار درجه سانتیگراد خواهد رسید، اما این کپسول از یک سپر حرارتی و چتر نجات برای فرودی مطمئن برخوردار بود.

دانته لورتا (Dante Di Loreto)، محقق اصلی ماموریت، می‌گوید: «ما وقت زیادی را صرف آمادگی برای حوادث احتمالی، هر آنچه که ممکن است به خطا رود، همه چیزهای وحشتناکی که ممکن است با آن‌ها مواجه شویم، کرده‌ایم. اما خبر خوب این است که ما تمرین پشت تمرین انجام داده‌ایم و آماده‌ا‌یم.»

مواد بنو ممکن است چه شکلی داشته باشد؟

فضاپیمای اوسایرس-رکس در سال ۲۰۱۶ زمین را به مقصد سیارک بنو ترک کرد. احتمال خیلی کمی وجود دارد که این سیارک اواخر قرن آینده به زمین برخورد کند.

در همین رابطه بخوانید: تبدیل سیارک‌ها به شهرهای فضایی؛ ایده چالش‌بر‌انگیز دانشمندان

شکل مواد بنو

این کاوشگر بعد از ۲ سال به این سنگ ۵۰۰ متری رسید و ۲ سال دیگر را صرف رصد این صخره فضایی کرد تا طی یک رشته مانورهای جسورانه مقداری مواد را از سطح آن جمع کند.آخرین بخش این ماموریت این بود که حدودا ۲۵۰ گرم مواد جمع‌آوری شده را به سلامت به زمین بازگرداند. حدود ۴ ساعت پیش از ورود کپسول به اتمسفر زمین، دستوری برای آزاد کردن آن صادر شد.

تیم بازیابی به کار خود مطمئن بودند، اما می‌دانند که نمی‌توان چیزی را بدیهی فرض کرد؛ به خصوص به این دلیل که سابقه بدی در خاطره‌ها است. در سال ۲۰۰۴ فضاپیمای جنسیس (Genesis) که حاوی نمونه‌ای از بادهای خورشیدی بود سقوط کرد. چترهای آن ماموریت باز نشد و با سرعت ۳۰۰ کیلومتر بر ساعت به زمین اصابت کرد و محفظه حاوی نمونه‌ها شکست.

ریچارد ویترسپون (Richard Witherspoon)، از شرکت سازنده کپسول، می‌گوید: «ما خطای رخ داده در جنسیس را درک می‌کنیم که به دلیل نصب وارونه بعضی از کلیدهای گرانشی بود. بررسی‌های مضاعف زیادی روی سوئیچ‌های گرانشی این کپسول انجام شده تا مطمئن شویم که در جهت بالا نصب شده‌اند، بنابراین ما در واقع هیچ نگرانی در مورد ورود و عملکرد صحیح آن نداریم.»

بازگشت نمونه‌های سیارک بنو

با این حال، یک تیم اضطراری در حالت آماده‌باش بوده است تا در صورت وقوع بدترین حالت وارد عمل شود. هواشناسان در محل فرود در یوتا روزهای اخیر با فرستادن بالن‌های هواشناسی آخرین اطلاعات را برای کمک به پیش‌بینی موقعیت نقطه فرود نهایی جمع‌آوری کرده‌اند. انتظار می‌رود باد سبک باشد و کپسول خیلی از محل فرود منحرف نشود. مسئله بزرگ‌تر باران زیادی است که امسال در کویر باریده است. آب در بعضی جاها راکد مانده و زمین گل‌آلود است.

سیارک-بنو
تصویر سیارک بنو

دان روت (Don Root)، مدیر هواشناسی در پایگاه داگ‌وی ارتش آمریکا، می‌گوید: «این مسئله عملیات بازیابی با وسایل نقلیه را دشوار می‌کند. خودروها ممکن است گیر کنند، اما خوبی این است که گرد و غبار را پایین نگه می‌دارد که برای تجهیزات خوب است.»

تیم بازیابی قصد دارد با هلیکوپتر به محل فرود برود، کپسول را با یک تور جمع کند و آن را همانطور که زیر هلیکوپتر آویزان است به اتاقی استریل‌شده در داگ‌وی، منتقل کند. در این کابین است که محفظه درونی، حاوی نمونه‌های بنو، برای انتقال به مرکز فضایی جانسون (Johnson Space Center) ناسا در تگزاس، درون یک ظرف حاوی نیتروژن قرار می‌گیرد. همه در تلاشند این نمونه به هیچ گونه مواد زمینی آلوده نشود تا نتیجه تحلیل‌ها درست باشد.

کریستوفر اسنید (Christopher Snead)، از مسئولان این ماموریت، می‌گوید: «بنو یک به‌ اصطلاح سیارک کربن‌دار است. به نظر ما این نوع اجرام مصالح ساختمانی سیاره‌ها هستند و سرمنشا آن ها به شروع منظومه شمسی می‌رسد. می‌توانیم موادی را در آن‌ها پیدا کنیم که سیاره‌ها را ساخته‌اند؛ عناصری که سیاره ما را ساخته‌اند و همچنین احتمالا ترکیباتی که حیات با آن‌ها روی زمین شروع شده است.»

پس از رها کردن کپسول، کاوشگر ناسا برای پرواز به طرف جرم دیگری به نام سیارک آپوفیس (Apophis) دستور خواهد گرفت که انتظار می‌رود در سال ۲۰۲۹ به آن برسد.

منبع tik
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=75806
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
R@t
R@t
1 سال قبل
امتیازدهی به مقاله :
     

بسیار عالی