همراهی غزال تیز پای سامانه خورشیدی با ملکه آسمان

0 370

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت:« یکشنبه 13 اسفند فرصت مغتنمی است که همراهی سیاره تیر یا همان غزال تیزپای سامانه خورشیدی را با ملکه آسمان سیاره ناهید پس از غروب خورشید در افق غرب مشاهده کرد».
مسعود عتیقی افزود:«سیاره تیر ساعت ۹:۳۰ دقیقه صبح یکشنبه حدود یک درجه با سیاره ناهید جدایی زاویه‌ای دارد و بنابراین در غروب این روز فرصت مغتنمی است که همراهی این دو جرم را در آسمان شامگاهی و در افق غرب مشاهده کرد؛ این هم‌نشینی در سراسر ایران قابل‌مشاهده است».
وی ادامه داد:«ویژگی این هم‌نشینی آن است که سیاره‌های تیر و ناهید هر دو از اجرام داخلی منظومه شمسی هستند و نسبت به زمین به خورشید نزدیک‌ترند؛ از سوی دیگر علاقه‌مندان در طول سال با توجه به ارتفاع کم سیاره تیر از افق و درخشش ناچیز آن کمتر فرصتی برای شناسایی و رصد این سیاره می‌یابند».
عتیقی افزود:«غروب یکشنبه ۱۳ اسفند ۹۶ فرصت مغتنمی است که عموم مردم به‌ویژه آماتورهای ستاره‌شناسی با چشم غیرمسلح همراهی سیاره تیر را با سیاره ناهید که بسیار درخشان است، مشاهده کنند و با دوربین‌های عکاسی در تلفیق با بناهای تاریخی و عوارض طبیعی هر منطقه همچون کوه یا جنگل این هم‌نشینی را ثبت کنند».
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران خاطرنشان کرد:«بدیهی است از درون تلسکوپ این اجرام جلوه بسیار زیباتری داشته و به‌ویژه سیاره ناهید همچون کره ماه دارای اهله (فازهای مختلف) هست که از درون چشمی تلسکوپ یا دوربین‌های دوچشمی نجومی دیده خواهد شد. جرم کم‌نورتر سمت راست سیاره درخشان ناهید همان سیاره تیر است».
عتیقی گفت:«این هم‌نشینی در صورت فلکی ماهی (حوت) رخ می‌دهد و به علت عدم طلوع ماه در لحظه غروب خورشید در روز یکشنبه فرصت خوبی برای عکاسی با تله‌های قوی، عدسی‌های میدان دید باز یا تلسکوپ وجود دارد».
عتیقی خاطرنشان کرد:«تیر و ناهید، قمری به دور خود ندارند و سیاره تیر فاقد جو است اما برعکس سیاره ناهید ضمن دارا بودن جو فشرده با ابرهای بسیار ضخیم به‌طور کامل احاطه‌شده است و به همین دلیل درخشش بالایی دارد. فشار در سطح سیاره ناهید ۹۲ برابر فشار در سطح زمین است و باران‌های اسیدی در ناهید همراه با آذرخش (رعدوبرق) است».
وی در مورد سیاره ناهید نیز گفت:«ناهید نزدیک‌ترین سیاره به زمین است و گاهی اوقات عبور سیاره‌های تیر و ناهید از جلوی خورشید توسط ناظر زمینی رصد می‌شود که به آن گذر می‌گویند. سیاره ناهید بعد از ۱۲۲ سال در سال ۱۳۸۳ از جلوی خورشید عبور کرد و آخرین بار در سال ۱۳۹۱ (هشت سال بعد) این عبور را تجربه نمودیم و تا سال ۱۴۹۵ شمسی عبور دیگری نخواهد داشت».
عتیقی ادامه داد:«سیاره تیر نیز در سال ۱۳۸۲ از جلوی خورشید عبور کرد و اولین پخش زنده رویدادهای نجومی از تلویزیون ایران با همکاری شبکه بین‌المللی خبر با همراهی کارشناسان انجمن نجوم آماتوری ایران میسر شد. دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۹۵ آخرین باری بود که این سیاره از مقابل خورشید عبور کرد و تا نیمه این گذر را در کشور شاهد بودیم . گذر بعدی سیاره تیر دو سال دیگر است که متأسفانه در ایران قابل‌مشاهده نخواهد بود».
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران تأکید کرد که علاقه‌مندان می‌توانند عکس‌های نجومی خود از این هم‌نشینی را به وب‌گاه و کانال تلگرامی این انجمن ارسال کنند.

 
منبع خبرگزاری ایرنا
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=5964
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها