نقشه شاخصهای سلامتی گیاه با استفاده از تصاویر ماهوارهای تهیه شد
یک شرکت دانشبنیان با استفاده از تصاویر ماهوارهای نقشه شاخصهای سلامتی گیاه را برای بررسی وقایع و دعاوی در سراسر ایران تهیه کرد. یاسر ابراهیمیان قاجاری، رئیس گروه ژئوماتیک ستاد توسعه فناوریهای حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در خصوص ارائه این نقشه گفت: «استفاده از تصاویر ماهوارهای پردازششده یکی از روشهای بهصرفه و سریع برای بررسی وقایع و دعاوی در پهنه وسیع ایران بهشمار میرود.»
وی با بیان اینکه این شرکت درصدد برآمده تا با ارائه نقشه شاخصهای سلامتی گیاه با بهرهگیری از تصاویر ماهوارهای، دسترسی به نقشههای ماهوارهای پردازششده از پروژه کوپرنیک (Copernicus) آژانس فضایی اروپا (ESA) را در دسترس قرار دهد، ادامه داد: «با استفاده از این نقشهها، کنترل روی کشاورزان خصوصا برای پایش اتفاقاتی که در گذشته رخ داده است، فراهم میشود.»
بهگفته ابراهیمیان، شرکت مذکور توسط تصاویر ماهوارهای و تجزیهوتحلیل با روشهای سنجش از دور و هوش مصنوعی، نقشهها و توصیههایی را برای کشاورزان ارائه میدهد که میتواند مدیریت و تخصیص بهینه نهادهها و محل وقوع آسیبها را در اسرع وقت به بهرهبردار اطلاع داده و سبب کاهش هزینهها و افزایش تولید شود. تعیین کاربری اراضی، تعیین نوع کشت بهصورت محلی با استفاده از دادههای زمینی، مکانیابی تغییرات اراضی کشاورزی به مسکونی، قطعهبندی مزارع و تعیین پهنه مرطوب (کنترل آبیاری) از کاربردهای این سامانه است.
وی ضمن اشاره به حمایت معاونت علمی از این شرکت، عنوان کرد: «محققان شرکت مذکور با سه شرکت برتر فعال در زمینه اینترنت اشیا و کشاورزی، برای ارائه خدمات مشترک دارای زیرساخت یکپارچه همکاری میکنند تا خدمات ماهوارهای و حسگرهای زمینی همکاران خود را بهصورت مشترک به کاربران ارائه دهند.» ابراهیمیان همچنین با بیان اینکه شرکت مورد بحث با شرکای تصویربردار پهپادی، خدمات برداشت داده و پردازش تصاویر مشترکی را برحسب نیاز کارفرمایان ارائه میکند، ادامه داد: «ارائه تخمین میزان تبخیر و تعرق با اطلاعات ماهوارهای و تخمین میزان رطوبت موجود در خاک از جمله اقداماتی است که توسط سامانه این شرکت دانشبنیان انجام میگیرد.»
بهگفته ابراهیمیان قاجاری بهرهبرداران میتوانند با بهرهگیری از این دادهها زمین خود را هوشمندتر مدیریت کنند. مدیران مزارع قادرند صحت عملکرد خود و میزان تاثیر اقلیم و مدیریت را به صاحبان زمینها اطلاع داده و صاحبان زمینها نیز از عملکرد مدیران مزارع مطلع شوند. همچنین کارخانههای تولیدکننده مواد غذایی میتوانند دشتهایی که محصولات خود را از آن تامین میکنند، پایش کرده و زودتر، از میزان تاثیر اقلیم و میزان ترمیم گیاهان پس از وقوع رخدادها آگاه شوند.
وی بیان کرد: «بهواسطه سامانه این شرکت، امکان بررسی دادههای ماهوارهای که در طول سالیان گذشته در حال برداشت بودهاند و بهصورت رایگان در دسترس عموم هستند، بهطور منظم وجود دارد. همچنین امکان ارائه این خدمات در سراسر دنیا امکان پذیر است و برای استفاده از این سامانه نیاز به حسگرهای زمینی برای تولید نقشههای شاخصهای نسبی نیست. در سامانه مذکور سعی بر آن است تا با فراهمآوری دسترسی نقشههای گوناگون به کارگزاران بیمه و آموزش آنها، میزان کارایی این نقشهها در عمل بهدست آید.»
ابراهیمیان قاجاری با اظهار اینکه تصاویر ماهوارهای حدودا هر شش روز یک تصویر از هر نقطه در ایران را در دسترس قرار میدهد، عنوان کرد: «نقشههای مختلفی از این تصاویر چند طیفی برای بررسی مزارع و مدیریت کشاورزان بر روی آنها توسط شرکت مذکور بارگذاری و پردازش میشود. همچنین باتوجهبه سطح وسیع مزارع در ایران و سطح پوشش بیمهای نسبتا مناسب، نظارتبر بیمهشدگان و صحت دعاوی آنها امر حیاتی برای بیمهگزاران بهشمار میرود که این پایش ماهوارهای توسط شرکت یادشده انجام میگیرد. این طرح با حمایت معاونت علمی به مرحله انعقاد قرارداد پژوهشی رسیده است و درهمینراستا، استفاده از فناوریهای نوین برای نظارتبر بیمهشدگان قراردادی بین شرکت دانشبنیان مذکور و صندوق بیمه کشاورزی منعقد شد.»