آرشیو رده

تاریخ و فرهنگ

دکتر نیل دگراس تایسون کیست؟ + زندگینامه

نیل دگراس تایسون (Neil deGrasse Tyson) اخترفیزیکدان، سیاره‌شناس و نویسنده و مروج علوم است که در سال ۱۹۵۸ در آمریکا متولد شد. تایسون تحصیلات خود را در دانشگاه‌های هاروارد (Harvard University)، تگزاس در آستین (University of Texas at Austin)…

مخترع لباس فضانوردی کیست؟

فردی که لباس فضانوردی را اختراع کرد، امیلیو هررا (Emilio Herrera) اسپانیایی بود و انگیزه او از ساخت لباس این نبود که بتواند به کاوش فضا بپردازد! بلکه تصمیم داشت لباسی بسازد که به او اجازه دهد تا آسمان را در یک بالون هوای گرم کاوش کند. هررا…

پانزده حقیقت درباره ماموریت آپولو-۱۱

در روز ۲۰ژوئیه ماه‌نشین عقاب (Eagle) با دو سرنشین بر سطح ماه فرود آمد و نیل آرمسترانگ (Neil Armstrong) و باز آلدرین (Buzz Aldrin)، فضانوردان ناسا، نخستین انسان‌هایی بودند که طی ماموریت آپولو ۱۱ بر سطح ماه گام نهادند. آپولو ۱۱ روز ۱۶ژوئیه…

مسابقه فضایی جنگ سرد چگونه هنر شوروی را تغییر داد؟

مسابقه فضایی، حامل‌ها، ماهواره‌ها و فضانوردان همواره الهام‌بخش هنرمندان شوروی زیر پرچم پروپاگاندا بود و اتحاد جماهیر شوروی از نمادگرایی هنری فضایی به‌عنوان ابزاری قوی برای جذب افکار عمومی استفاده می‌کرد. همچنین مجسمه یادواره‌ای درست خارج…

در راه کیهان؛ ۱۰۸ دقیقه با گاگارین

بشر در طول حیات چند هزارساله‌اش در سیاره زمین شاهد رخدادهای کوچک و بزرگ بسیاری بوده که تاثیر بسیاری بر تمدن بشری داشته است؛ از جنگ‌های داخلی تا جنگ جهانی دوم، از اختراع خط تا اختراع برق، از اختراع چرخ تا ساخت هواپیما، از استخراج نفت تا ساخت…

آشنایی با مخابرات ماهواره‌ای

برقراری ارتباطات برای مناطق دورافتاده از جمله روستاهای کوهستانی، چالشی بزرگ برای بسیاری از دولت‌هاست، چرا که کابل‌کشی برای برقراری ارتباطات به‌صورت زمینی بسیار پرهزینه و دشوار است. حتی ایجاد ایستگاه‌های رادیویی نیز چندان کمکی نمی‌کند. دلیل…

همکاری گوگل و ناسا در بیستمین سال حضور انسان در ایستگاه فضایی

بخش فرهنگ و هنر گوگل به مناسبت ۲۰ سال حضور انسان در ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS)، برنامه ویژه‌ای را با همکاری ناسا تدارک دیده است تا در زمینه این پروژه بین‌المللی آگاهی‌رسانی بیشتری انجام دهد. طی این پروژه…

نکوداشت یکصدمین سالروز تولد مادر فقید ستاره‌شناسی ایران برگزار می‌شود

نکوداشت یکصدمین سالگرد تولد آلنوش طریان، مادر ستاره‌شناسی ایران و نخستین زن فیزیکدان کشور، روز ۸آبان و همزمان با روز جهانی علم برای صلح و توسعه برگزار می‌گردد. بر اساس اعلام انجمن فیزیک ایران، در این مراسم از کتاب «تئاتر نوین ایران و…

قلب عاشق فضا در روز فضا از تپیدن ایستاد

سیروس برزو، مروج بزرگ فضایی ایران و روزنامه‌نگار کهنه‌کار حوزه فضایی، صبح امروز مصادف با اولین روز هفته جهانی فضا، در کرمان و به‌علت بیماری کرونا دار فانی را وداع گفت. وی که از نخستین سال‌های عصر فضا در مسیر ترویج این دانش فعالیت می‌کرد،…

موزه فضایی سیروس برزو؛ یادگاری که باید بماند

سیروس برزو، بزرگمرد ترویج علم ایران درگذشت. او را سال‌هاست که می‌شناختم. مرد بزرگی که عمرش را در راه ترویج فضا سپری کرد و مدتی هم افتخار حضور ایشان در جمع تحریریه اسپاش را داشتیم. او برای تمام علاقه‌مندان به فضا چون پدری بود که برای آن‌ها…

سیروس برزو مروج بزرگ علوم فضایی به کرونا مبتلا شد

سیروس برزو، روزنامه‌نگار کهنه‌کار و مروج برجسته علوم فضایی به کرونا مبتلا شده و به‌علت وخامت حال، در بیمارستان بستری است. وی که از نویسندگان پایگاه خبری فضایی اسپاش نیز می‌باشد مدتی پیش به‌دعوت علاقه‌مندان، در شهر کرمان به برگزاری…

تاریخچه حامل‌های فضایی بخش پنجم؛ رقبای خاورمیانه‌ای

با آغاز دهه ۹۰ میلادی انحصار قدرت‌های جهانی بر صنعت پرتاب‌های فضایی شکسته‌ شد. در این دهه کشور‌های در حال توسعه و شرکت‌های خصوصی به‌دلایل مختلف سیاسی و اقتصادی وارد عرصه ساخت حامل‌های فضایی شدند. در مقاله‌های پیشین به ورود پنج کشور کره…

تاریخچه حامل‌های فضایی بخش چهارم؛ رقبای شرقی

با شروع دهه هفتاد میلادی قدرت‌های درجه دو جهانی تصمیم به حضور مستقل در فضا گرفتند که این موضوع نیاز به حامل‌های فضایی بومی را در این کشورها ایجاد کرد. دو کشوری که قبل از پایان قرن بیستم در کنار اروپا و چین به جمع کشورهای قادر به پرتاب فضایی…

بهترین و بدترین فرودهای تاریخ روی سطح سیاره سرخ

دستیابی به سیاره سرخ کاری بس دشوار است و در مأموریت‌های مریخی باید میزان خطا را به کمترین حد ممکن رساند. بیش از دو سوم از کاوشگرهایی که تاکنون به‌سوی این سیاره ارسال شده‌اند، به‌دلایل مختلفی از جمله خرابی قطعات و یا مشکلات فنی حامل‌های…

تصویر جالب ناسا از فرود تاریخی آپولو-۱۱ روی کره ماه

ناسا به‌مناسبت قدم نهادن نخستین انسان‌ها بر روی قمر زمین در ۲۰ژوئیه۱۹۶۹ (۲۹تیر۱۳۴۸)، تصویری خاطره‌انگیز از پلاکی را که روی نردبان مرحله فرود (descent stage) ماژول قمری فضاپیمای آپولو-۱۱ نصب شده بود، منتشر کرد. روی این پلاک که توسط یک ورق…

انتخاب نام یک بانوی سیاهپوست برای ساختمان مقر اصلی ناسا در واشنگتن دی‌سی

ناسا به افتخار مری جکسون (Mary Jackson)، اولین بانوی مهندس آفریقایی-آمریکایی خود، نام ساختمان مقر اصلی‌اش در واشنگتن دی‌سی را به‌ اسم وی نامگذاری کرد. جکسون در سال ۱۹۵۱ به سازمان پیشین ناسا موسوم به «کمیته ملی مشاوره هوافضا» ملحق شد، چندین…

زنی که هم به فضا رفت هم به عمیق‌ترین مکان شناخته‌شده روی زمین!

کاترین سولیوان (Kathryn Sullivan)، فضانورد پیشین ناسا، اولین انسانی است که هم به فضا سفر کرده و هم به عمیق‌ترین نقطه‌ شناخته‌شده در اقیانوس‌ها! این فضانورد اخیراً با رفتن به ژرف‌ترین نقطه اقیانوس آرام در دراز‌گودال ماریانا (Mariana)…

بیشترین دارندگان ماهواره در فضا از سال ۱۹۵۷ تا ۲۰۲۰ چه کشورهایی هستند؟

در ۴اکتبر۱۹۵۷ اتحاد جماهیر شوروی اولین ماهواره تاریخ بشر را به فضا فرستاد. این ماهواره با نام اسپوتنیک-۱ (Sputnik-1) در مدار بیضی یا بیضوی (Elliptic orbit) قرار گرفت که پس از سه هفته چرخش به دور زمین به‌دلیل اتمام باتری‌هایش از کار افتاد و…

تغییر نام تلسکوپ جدید ناسا به‌افتخار «مادر هابل»

ناسا نام تلسکوپ نقشه‌برداری میدان باز فروسرخ (WFIRST) خود را به‌افتخار نانسی گریس رومن (Nancy Grace Roman)، ستاره‌شناس فقید آمریکایی، به «تلسکوپ فضایی رومن» تغییر داد. نانسی رومن یکی از اولین مدیران زن ناسا بود که برای بسیاری به‌خاطر نقشی…

تصویر تاریخی ناسا از مأموریت ناموفق آپولو ۱۳

پنجاه سال پیش در ۱۱آوریل۱۹۷۰ (۲۳فرودین۱۳۴۹) جیم لاول (Jim Lovell)، فرمانده مأموریت آپولو ۱۳ (Apollo 13)، به‌همراه دو فضانورد دیگر جک سویگرت (Jack Swigert) و فرد هایسه (Fred Haise) طی سومین مأموریت برای فرود روی ماه به مقصد قمر زمین اعزام…

وبینار «سفر یوری گاگارین، تولد یک صنعت» برگزار می‌شود

انجمن نجوم دانشگاه خوارزمی با همکاری دفتر مطالعات فضایی اسپاش به مناسبت سالگرد پرواز اولین انسان به فضا، وبیناری تحت عنوان «سفر یوری گاگارین، تولد یک صنعت» را روز یکشنبه ۲۴فروردین از ساعت ۱۸ الی ۱۹ برگزار می‌کند. طی این وبینار محمد امین…

اغلب کودکان امروزی دوست دارند یوتیوبر شوند و نه فضانورد!

در یک تحقیق جدید از کودکان پرسیدند در آینده می‌خواهند چه‌کاره شوند؟ محبوب‌ترین شغل در میان کودکان آمریکایی و بریتانیایی این بود که در یوتیوب ستاره شوند. این نتایج خیلی‌ها را ناراحت کرد؛ چراکه گویا کودکان دیگر حتی آرزو ندارند به کاشفانی بزرگ…