ایده جدید آژانس فضایی اروپا برای تولید غذا در فضا با استفاده از هوا و ادرار فضانوردان
آژانس فضایی اروپا در حال اجرای طرحی نوآورانه برای سادهسازی تولید غذا در فضا است. این طرح با هدف پشتیبانی از ماموریتهای بلندمدت انسانی به ماه، مریخ و سایر مقاصد فضایی طراحی شده است.
در حال حاضر، مواد غذایی مورد نیاز فضانوردان روی زمین تولید و سپس به ایستگاه فضایی بینالمللی ارسال میشود. هرچند این روش برای ماموریتهای نزدیک به زمین عملی است، اما برای ماموریتهای دوردست از نظر فنی دشوار و از نظر اقتصادی بسیار پرهزینه محسوب میشود. به همین دلیل، پژوهشگران آژانس فضایی اروپا (ESA) در جستوجوی راهکاری برای تولید مواد غذایی مستقیما در فضا هستند.
آژانس فضایی اروپا پروژهای به نام «هوبی-وان» (HOBI-WAN) را آغاز کرده است. هدف این پروژه، بررسی امکان تولید نوعی پودر پروتئینی به نام «سولین» (Solein) در محیط فضا با استفاده از منابع حداقلی مانند هوا، الکتریسیته و ادرار فضانوردان است.
پروژه هوبی-وان که مخفف عبارت «باکتریهای اکسیدکننده هیدروژن در بیوزنی بهعنوان منبع تغذیه» است بخشی از برنامه اکتشافی «ترائه نووه» (Terrae Novae) آژانس فضایی اروپا به شمار میرود. محصول اصلی این پروژه، پودر پروتئینی سولِین است که توسط شرکت فناوری غذایی فنلاندی سولار فودز (Solar Foods) توسعه یافته. این ماده از طریق فرایند «تخمیر گازی» تولید میشود؛ فرآیندی که در آن از میکروبها، هوا (دیاکسیدکربن) و الکتریسیته برای تولید پروتئین استفاده میگردد.
بر اساس توضیحات شرکت سولار فودز، چالش اصلی انتقال این فناوری به محیط فضا در منبع نیتروژن نهفته است. در شرایط زمینی، این فرایند از آمونیاک برای تامین نیتروژن بهره میگیرد، اما در فضا قرار است از اوره ترکیب آلی موجود در ادرار فضانوردان بهعنوان منبع نیتروژن استفاده شود.
طی هشت ماه آینده، شرکت سولار فودز به همراه شرکت آلمانی اواچبی سیستم (OHB System AG) بهعنوان پیمانکار اصلی پروژه، روی زمین فناوری لازم برای اجرای آزمایشهای فضایی را توسعه خواهد داد. در صورت موفقیت، آزمایش تولید سولین در مرحله بعدی در ایستگاه فضایی بینالمللی انجام میشود.
پژوهشگران آژانس فضایی اروپا میگویند: «این فناوری میتواند گام مهمی در جهت خودکفایی غذایی فضانوردان و کاهش وابستگی ماموریتهای فضایی آینده به زمین باشد.»