تهدیدی جدی در کمین زمین

0 22

براساس مطالعات جدید، دانشمندان هشدار داده‌اند سیارک‌هایی که به دور سیاره زهره می‌چرخند، می‌توانند تهدیدی جدی برای زمین باشند؛ کنگره آمریکا دو دهه پیش از ناسا خواست تا ۹۰ درصد از سیارک‌های نزدیک به زمین که تهدیدی برای آن محسوب می‌شوند را شناسایی کند؛ از آن زمان، ناسا در یافتن این سیارک‌ها که در فاصله ۱/۳ واحد نجومی از زمین قرار دارند، پیشرفت‌هایی داشته، اما کشف سیارک‌های زهره‌ به دلیل موقعیت‌شان، یک چالش جدید و مهم محسوب می‌شود.

اخترشناسان در حال گسترش دامنه جستجوهای خود هستند؛ زیرا سیارک‌هایی کشف شده‌اند که در مداری مشابه با زهره به دور خورشید می‌چرخند و می‌توانند تهدیدآمیز باشند؛ این سیارک‌ها که به عنوان هم‌مداری‌های زهره شناخته می‌شوند، به دلیل درخشش خورشید، کشف آن‌ها دشوار است؛ بنابراین پژوهشگران در تلاشند تا دریابند چند سیارک دیگر امکان دارد در مدار زهره وجود داشته باشد و چگونه می‌توان آن‌ها را شناسایی کرد.

والریو کاروبا (Valerio Carruba)، از دانشگاه سائوپائولو (São Paolo) در برزیل می‌گوید: «در حال حاضر ۲۰ سیارک هم‌مدار با زهره شناسایی شده‌اند. وضعیت هم‌مداری، این سیارک‌ها را از نزدیک شدن به زهره محافظت می‌کند، اما از برخورد آنها با زمین جلوگیری نمی‌کند.»

آیا این سیارک‌ها تهدیدی برای برخورد با زمین هستند؟

سیارک‌های ونوسی که هم‌مدار هستند، اگر قطری حداقل ۱۴۰ متر داشته باشند، به عنوان سیارک‌های بالقوه خطرناک (PHAs) طبقه‌بندی می‌شوند. دانشمندان به طور مداوم در حال بررسی این سیارک‌ها هستند تا خطر احتمالی آن‌ها برای زمین را ارزیابی کنند؛ این ارزیابی‌ها شامل اندازه‌گیری دقیق مسیر حرکت سیارک‌ها و محاسبه احتمال برخورد آن‌ها با زمین است. اطلاعات جمع‌آوری شده برای توسعه سامانه‌های هشدار زودهنگام و برنامه‌ریزی برای مقابله با تهدیدات احتمالی استفاده می‌شود.

آنها می‌گویند: «هدف اصلی ما از این بررسی‌ها، ارزیابی تهدید بالقوه‌ای است که سیارک‌های کشف نشده در مدار ونوس می‌توانند برای زمین ایجاد کنند؛ علاوه بر این هدف دیگر، بررسی قابلیت رصد این سیارک‌‎ها از طریق رصدخانه‌های زمینی و فضایی است.»

شناسایی این سیارک‌ها به دلیل نزدیکی به خورشید، دشوار است.
شناسایی سیارک‌ها به دلیل نزدیکی به خورشید، دشوار است.

از میان ۲۰ سیارک شناخته شده، فقط یکی از آن‌ها خروج از مرکز مداری کمتر از ۰.۳۸ دارد. این موضوع منطقی است؛ زیرا سیارک‌هایی که مدار پهن‌تری دارند، به زمین نزدیک‌تر می‌شوند و راحت‌تر قابل شناسایی هستند؛بنابراین، شناسایی این سیارک احتمالا نتیجه یک انحراف مشاهداتی است. این بدان معناست که احتمالا تعداد بسیار بیشتری از این سیارک‌ها با خروج از مرکز مداری کمتر وجود داشته باشند که تشخیص آنها بسیار دشوار است.

یکی از مشکلات اصلی در تعیین خطر احتمالی سیارک‌ها، غیرقابل پیش‌بینی بودن مدارهای آن‌ها است. سیارک‌های هم‌مدار با زهره، رفتاری بسیار نامنظم دارند و زمان‌های لیاپانوف (Lyapunov times) آن‌ها حدود ۱۵۰ سال است؛ زمان لیاپانوف به مدت زمانی اشاره دارد که طول می‌کشد تا مدار یک جرم به دلیل پویایی‌های آشفته غیر قابل پیش‌بینی شود. این بدان معناست که مطالعه یک مدار واحد از یک جرم، اطلاعات زیادی در مورد اینکه مدار آن در بیش از ۱۵۰ سال آینده به چه چیزی تبدیل خواهد شد، به ما نمی‌دهد.

محققان با شبیه‌سازی شبکه‌ای با انحرافات مداری مختلف و قرار دادن ۲۶ سیارک شبیه‌سازی شده با ویژگی‌های مداری متفاوت در آن، یک مدل‌سازی انجام دادند؛ سپس، این سیارک‌ها را با مدارهای سیاره‌های منظومه شمسی برای ۳۶ هزار سال شبیه‌سازی ادغام کردند؛ در نهایت، آنها بررسی کردند که آیا هیچ یک از سیارک‌های شبیه‌سازی شده برخوردی نزدیک با زمین داشته‌اند یا خیر؛ آنها بیان می‌کنند: «محدوده‌ای از مدارها با خروج از مرکز در مقیاس کمتر از ۰/۳۸ وجود دارد که در تمایلات مداری پایین‌تر، سیارک‌های هم‌مدار زهره می‌توانند تهدیدی برای برخورد با زمین باشند.»

سپس آنها بررسی کردند که آیا این سیارک‌ها از زمین قابل مشاهده هستند یا خیر. آنها دریافتند که این اجرام به دلیل نور خیره‌کننده خورشید، فقط به صورت دوره‌ای قابل مشاهده هستند. این پنجره‌های رصدی بیشتر زمانی رخ می‌دهند که اجرام در نزدیک‌ترین فاصله خود به زمین قرار دارند. نویسندگان ادامه می‌دهند: «ترکیب محدودیت‌های ارتفاع و محدودیت‌های طول جغرافیایی خورشیدی (Solar Elongation Limitations)، مشاهدات ما را به دوره‌های خاصی در طول سال محدود می‌کند.»

طول جغرافیایی خورشیدی به معنای فاصله زاویه‌ای بین یکی از این سیارک‌ها و خورشید است که از زمین اندازه‌گیری می‌شود. این مطالعه نشان می‌دهد که تشخیص این سیارک‌های خطرناک از زمین چقدر دشوار است.

پژوهشگران می‌گویند: «با این حال، مشاهداتی که از مدار زهره و در جهت مخالف خورشید انجام می‌شوند، می‌توانند تشخیص این اجرام را افزایش دهند. سیارک‌هایی در فضا وجود دارند که احتمال برخورد آنها با زمین قابل توجه است. برخی از آنها به اندازه کافی بزرگ هستند که می‌توانند شهرها را نابود کنند. این انرژی هزاران برابر قوی‌تر از بمب‌های اتمی است که در جنگ جهانی دوم منفجر شدند.» دانشمندان نتیجه گرفتند که در میان این سیارک‌ها، سیارک‌های هم‌مدار زهره با خروج از مرکز کم، به دلیل دشواری در تشخیص و ردیابی آنها از زمین، یک چالش منحصر به فرد ایجاد می‌کنند.

رصدخانه ورا روبین (The Vera Rubin) می‌تواند در طول عملیات نقشه‌برداری منظم خود، بسیاری از سیارک‌ها را شناسایی کند. با این حال، یافتن سیارک‌های بالقوه خطرناکی که در مداری مشترک با زهره به دور خورشید می‌چرخند، ممکن است تلاش ویژه‌ای را طلب کند. پژوهشگران خاطر نشان می‌کنند: «در حالی که نقشه‌برداری‌هایی مانند نقشه‌برداری‌های رصدخانه ورا روبین ممکن است بتوانند برخی از این سیارک‌ها را در آینده نزدیک شناسایی کنند، ما معتقدیم که تنها یک کمپین رصدی اختصاصی از یک ماموریت فضایی در نزدیکی زهره می‌تواند تمام سیارک‌های بالقوه خطرناک که در دید نیستند را در میان سیارک‌های هم‌مدار زهره نقشه‌برداری و کشف کند.»

منبع isna
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=94639
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها