کشف گونه‌ای ناشناخته از یک باکتری بیماری‌زا در ایستگاه فضایی چین

0 19

دانشمندان چینی از کشف یک سویه جدید باکتریایی خبر داده‌اند که در ایستگاه فضایی تیانگونگ وجود دارد؛ این باکتری که «نیالیا تیانگونگنسیس» نامیده می‌شود، گونه‌ای جدید از یک باکتری شناخته‌شده زمینی به شمار می‌رود که سازگاری‌های جدیدی برای بقا در فضا پیدا کرده است. کشف این باکتری، نشان‌دهنده توانایی باکتری‌ها برای انطباق با محیط‌های سخت و همچنین اهمیت بررسی اثرات فضا بر میکروارگانیسم‌ها است.

میکروارگانیسم جدید مقاوم در برابر با محیط‌های سخت فضایی

سازمان ملی فضایی چین (CNSA) در سال ۲۰۲۱ ساخت ایستگاه فضایی تیانگونگ را با پرتاب ماژول مرکزی آن آغاز کرد؛ هر چهار ماه یک‌بار، سه تایکونات (فضانورد چینی) به این ایستگاه اعزام می‌شوند تا آزمایش های مداری را انجام دهند.
میکروارگانیسم جدید مقاوم در برابر با محیط‌های سخت فضایی
میکروارگانیسم جدید مقاوم در برابر با محیط‌های سخت فضایی

بخشی از این فعالیت ها شامل جمع‌آوری نمونه از سطوح تجهیزات داخلی ایستگاه است و در طی این تلاش‌ها، باکتری‌های جدیدی شناسایی شده‌اند؛ این ایستگاه فضایی برای انجام آزمایشات در زمینه‌های مختلف از جمله فیزیک و علوم زیستی طراحی شده است.

میکروارگانیسم جدید با نام علمی نایالیا تیان‌گونگنسیس (Niallia Tiangongensis) با باکتری بیماری‌زای انسانی نایالیا سیرکولانس (Niallia Circulans) ارتباط نزدیکی دارد. این عامل بیماری‌زا با عفونت‌های زخم مرتبط است و معمولا درون خاک زندگی می‌کند؛ هنوز هیچ تحقیقی برای ارزیابی این که آیا این باکتری برای انسان مضر است یا خیر، انجام نشده است. این باکتری به دلیل توانایی خود در ترمیم آسیب‌های ناشی از تشعشعات و مقاومت در برابر استرس اکسیداتیو که معمولا در محیط‌های سخت وجود دارد، جالب توجه می‌باشد.

آی‌اف‌ال ساینس (IFL Science) می‌نویسد: «وجود باکتری‌های جهش یافته در ایستگاه فضایی غیرمنتظره نیست و پدیده‌ای مشابه قبلا در ایستگاه فضایی بین‌المللی مشاهده شده است. در سال ۲۰۱۸، پنج سویه مرتبط با باکتری فرصت طلب انتروباکتر بوگاندنسیس (Enterobacter Bogandensis) در ایستگاه فضایی بین‌المللی شناسایی شد. سال گذشته نیز هشت گونه‌ دیگر کشف شد که به‌نظر می‌رسد ازنظر ژنتیکی با همتاهای زمینی خود تفاوت قابل‌توجهی دارند.

در مه۲۰۲۳، فضانوردان چینی نمونه‌هایی را از یکی از کابین‌ها به عنوان بخشی از برنامه CHAMP جمع‌آوری کردند. این نمونه‌برداری‌ها برای مطالعه میکروبیوم ناحیه سکونت در ایستگاه فضایی چین CHAMP انجام شد؛ هدف از این برنامه، بررسی میکروب‌های موجود در ایستگاه فضایی و تاثیر آن‌ها بر سلامت فضانوردان و ایمنی فضاپیماها بود.

منشا باکتری نایالیا تیان‌گونگنسیس هنوز مشخص نیست، اما دو فرضیه اصلی وجود دارد: یا این باکتری از طریق جهش‌های ژنتیکی در فضا از نایالیا سیرکولانس تکامل یافته، یا اسپورهای باکتری‌هایی که از قبل دارای جهش‌های مفید بودند به ایستگاه فضایی رسیده‌اند و در آنجا رشد کرده‌اند. این باکتری جدید توانایی تجزیه ژلاتین و استفاده از آن به عنوان منبع نیتروژن و کربن را دارد که نشان‌دهنده سازگاری آن با محیط ایستگاه فضایی است.

تغییرات در پروتئین‌های باکتری‌های جدید امکان دارد باعث شده باشد که این باکتری‌ها توانایی بیشتری در تولید بیوفیلم‌ها (زیست‌لایه) داشته باشند. بیوفیلم‌ها نوعی پوشش محافظ هستند که گروهی از میکروب‌ها را در کنار هم نگه می‌دارند و از آن‌ها در برابر شرایط مختلف محیطی محافظت می‌کنند. این جهش‌ها در واقع به باکتری‌ها کمک می‌کند تا در محیط خشن ایستگاه فضایی بهتر زنده بمانند.

بررسی چگونگی تغییر و تکامل باکتری‌ها در فضا

جهش‌های خاصی در باکتری‌ها باعث افزایش مقاومت آن‌ها در برابر استرس اکسیداتیو و بهبود توانایی ترمیم آسیب‌های ناشی از تشعشع شده است. این ویژگی‌ها برای بقای باکتری‌ها در محیط‌های دشوار فضا که با ریزگرانش و تشعشعات شدید همراه است، حیاتی هستند. بررسی چگونگی تغییر و تکامل باکتری‌ها در فضا اهمیت زیادی دارد؛ زیرا این موضوع به‌طور مستقیم روی سلامت فضانوردان آینده تاثیر می‌گذارد.

بررسی چگونگی تغییر و تکامل باکتری‌ها در فضا
بررسی چگونگی تغییر و تکامل باکتری‌ها در فضا

بر اساس نتایج جستجو، محیط‌های فضایی امروزی احتمال دارد بیش از حد تمیز و عاری از میکروب باشند که می‌تواند برای سلامت انسان مضر باشد. حضور برخی از میکروب‌ها در محیط زندگی انسان طبیعی است و فقدان کامل آنها می‌تواند مشکل ساز شود؛ این امر به این دلیل است که میکروب‌ها در محیط‌های مناسب رشد می‌کنند و برای سازگاری با شرایط مختلف سازوکارهایی دارند؛ همچنین، شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد قرار گرفتن در معرض میکروارگانیسم‌های داخلی با بروز علائم تنفسی و آلرژیک مرتبط است.

پژوهش‌های از این دست فقط به فضا محدود نمی‌شوند و می‌توانند روی زمین هم مفید باشند. تغییراتی که در باکتری‌ها در فضا ایجاد می‌شود، ممکن است باعث شود نقاط ضعف آن‌ها آشکار شود. این نقاط ضعف می‌توانند به دانشمندان کمک کنند روش‌های بهتری برای مقابله با باکتری‌ها و درمان بیماری‌هایی که ایجاد می‌کنند، پیدا کنند. شناخت این جهش‌ها می‌تواند کمک کند داروها یا روش‌های جدیدی برای مبارزه با این میکروب‌ها روی زمین ابداع کنیم.

منبع zoomit
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=94461
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها