راهنمای رصد آسمان شب در دل آلودگی نوری شهرها

آلودگی نوری در شهرها و شهرکها، تماشای آسمان شب را بسیار دشوار کرده و این تجربه را تا حد زیادی از شهرنشینان گرفته است؛ با این حال، هنوز هم میتوانید کارهایی انجام دهید تا اجرام آسمانی را در شهر مشاهده کنید و با دنیای نجوم ارتباط برقرار کنید؛ به عنوان مثال، استفاده از نقشههای ستارهها، اپلیکیشنهای نجومی و یافتن مکانهای مرتفع و تاریکتر در شهر میتواند کمککننده باشد.
شناخت آلودگی نوری
درک آلودگی نوری شهر خود
اما پدیده جوی دیگری هم وجود دارد که همه منجمان ساکن شهر میدانند که برای وضوح دیدشان مهم است، چیزی که آن را «شفافیت» مینامند.
مفهوم شفافیت
یافتن موقعیت مناسب رصد
دوری از آلودگی نوری
آگاهی از موقعیت اجرام در آسمان صاف
با این حال، پیش از اینکه یکی از این موارد را استفاده کنید، ارزش آن را دارد که یک تمرین سریع انجام دهید تا آنچه را که واقعا میتوانید زیر آسمان شب محل خود ببینید، مشخص کنید.
استفاده از تلسکوپ در یک شهر با آلودگی نوری
بدین ترتیب اگر بنابراین بخواهید حتی در منطقه دارای آلودگی نوری، به رصد ستارگان و کاوش دنیای نجوم بپردازید، برای کاهش اثرات ناشی از آلودگی چه کاری میتوانید انجام دهید؟
از نگاه کردن مستقیم به اهداف بالای پشت بامها یا دریچههای هوای گرم خودداری کنید؛ زیرا این موارد میتوانند مشکلات مشابهی در جریان هوا ایجاد کنند. همچنین، همانطور که در یک مکان تاریک انجام میدهید، حداقل ۳۰ دقیقه به چشمان خود زمان دهید تا با تاریکی سازگار شوند و تا حد امکان، نورهای مصنوعی را از دید مستقیم خود دور نگه دارید.
تماشای سیارهها در شهر
برای نمونه زحل با حلقههایش و مشتری با نوارهای ابرش حتی برای تلسکوپهای کوچک هم اهداف دیدنی هستند. مریخ پرنور و زهره هلالی شکل نیز در تلسکوپهای بزرگتر مناظر جذابی را ارائه میدهند. مشاهده هلال زهره مستلزم احتیاط است؛ اطمینان از قرار گرفتن خورشید در زیر افق قبل از شروع رصد الزامی است.
از مکانهای حومه شهر، حتی با تلسکوپ دیافراگم ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیمتری میتوانید مناظر چشمی خوبی را از قرصهای ضعیف اورانوس و نپتون در میدان دید داشته باشید.
دیدن ستارهها در شهر
در میان ستارگانی که نور آنها قادر به گذر از میان آلودگی نوری مناطق مسکونی است، اهداف جالبی برای یک تلسکوپ با دیافراگم کوچک تا متوسط پیدا خواهید کرد؛ از جمله برخی از منظومههای درخشانتر دوگانه و چند ستارهای که در آن دو یا چند ستاره، یا نزدیک به هم ظاهر میشوند یا در واقع به عنوان یک گروه گرانشی در فضا در حال چرخش هستند.
در فصلهای تابستان و پاییز، اجرام قابل توجهی مانند منقار ماکیان یا آلبیرو (Albireo) در صورت فلکی دجاجه (قو) و اپسیلون شلیاق (Epsilon Lyrae) در صورت فلکی شلیاق را میتوان به راحتی با یک تلسکوپ با دیافراگم ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیمتری از مکانهایی با آسمان شب نسبتا صاف مشاهده کرد. این اجرام، که از مناظر آسمانی برجستهاند، برای رصد در این بازه زمانی و با این تجهیزات، در دسترس علاقهمندان به نجوم قرار دارند و فرصت مناسبی را برای کاوش در کیهان فراهم میکنند.
اگر به پروژههای رصد طولانیمدت با تلسکوپ علاقهمند هستید، همچنین میتوانید ببینید که برخی از ستارگان متغیر، ستارگانی که روشنایی آنها نوسان میکند، مانند راس الغول (Beta Persei) در برساوش، اغلب به صورت دورهای به اندازهای درخشان میشوند که حتی در میان آلودگی نوری متوسط هم دیده میشوند.