پایان فعالیت رصدخانه فضایی گایا اروپا

0 16

رصدخانه فضایی گایا اروپا پس از یک دهه جمع‌آوری داده‌های ارزشمند کهکشانی، وارد مدار نهایی خود شد و زیرسامانه‌های گایا را در ۲۷مارس خاموش کرد که این ابزار را در حالت ایمن «مدار بازنشستگی» قرار داد. پایان این ماموریت، نقطه عطف مهمی در کاوش فضا و جمع‌آوری داده‌های نجومی بود که درک بشر از کهکشان راه شیری را به طرز چشمگیری بهبود بخشید. گایا در این ماموریت، میلیاردها ستاره را اندازه‌گیری و موقعیت، فاصله و سرعت آن‌ها را با دقت بی‌سابقه‌ای مشخص کرد.

روند ماموریت پایان گایا

سازمان فضایی اروپا (ESA) در ژانویه۲۰۲۵ عملیات علمی گایا را به دلیل کمبود سوخت فضاپیما متوقف کرد؛ این پایان روند جمع‌آوری داده‌های گایا بود، اما فعالیت‌های دیگری برای تکمیل کار این ابزار لازم بود. این بدان معناست که پس از اتمام جمع‌آوری داده‌ها، کارهای دیگری مانند پردازش و تجزیه و تحلیل داده‌های جمع‌آوری‌شده انجام می‌شد که برای دستیابی به اهداف علمی گایا و انتشار داده‌های نهایی ضروری بودند.

ظاهر تخمینی کهکشان راه شیری از داده های گایا مدل شده است
ظاهر تخمینی کهکشان راه شیری از داده‌های گایا مدل شده است

به عنوان مثال تیم پروژه مجبور شد کاوشگر را از مدار علمی خود در نقطه لاگرانژ ۲ (۱.۵ کیلومتری از زمین)، به مدار بازنشستگی در اطراف خورشید منتقل کند که برای کاهش احتمال رسیدن گایا به فاصله ۱۰ میلیون کیلومتری از زمین برای حداقل یک قرن آینده انجام شد. این جابجایی با روشن کردن پیشرانه‌ها محقق شد.

هرچند فعالیت گایا اکنون به طور رسمی پایان یافته، اما دستاوردهای آن همچنان درک بشر از کهکشان راه شیری را گسترش خواهد داد. این رصدخانه فضایی که در سال ۲۰۱۳ برای نقشه‌برداری از کهکشان راه‌اندازی شد، موقعیت تقریبا دو میلیارد ستاره را ترسیم کرد و یک نقشه سه‌بعدی دقیق از کهکشان ارائه داد.

موفقیت‌های این ماموریت شامل کشف شواهدی از ادغام کهکشان‌ها، شناسایی خوشه‌های ستاره‌ای جدید، ردیابی صدها هزار سیارک و دنباله‌دار و همچنین کمک به کشف سیاره‌های فراخورشیدی و سیاه‌چاله‌ها بوده است.

منبع mehrnews
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=92752
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها