راهاندازی شبکه ماهوارهای کوانتومی غیرقابل هک توسط چین

چین موفق به ایجاد یک سامانه ارتباطی فوقامن در نیمکره جنوبی شده که بر پایه شبکه ماهوارهای کوانتومی عمل میکند؛ این پیشرفت گامی بزرگ در مسیر ایجاد ارتباطات ایمن و غیرقابل نفوذ به شمار میرود.
این سامانه با استفاده از پیوند توزیع کلید کوانتومی، امکان برقراری ارتباطی امن را در مسیری به طول ۱۲۸۰۰ کیلومتر بین پکن و آفریقای جنوبی فراهم کرده است.
شبکهای مقاوم در برابر حملات سایبری
فناوری نوین کوانتومی میتواند ارتباطات محرمانه در حوزههای دفاعی و مالی را در برابر حملات سایبری غیرقابل نفوذ کند. یین خوان (Yin Qiang)، از دانشگاه علوم و فناوری چین، میگوید: «این نمایش با بهرهگیری از ماهوارههای ارتباطی کوانتومی چین انجام شده و موفقیتآمیز بوده است.»

کشور چین نخستین ماهواره ارتباطی کوانتومی جهان، موسوم به موزی (Mozi)، را در سال ۲۰۱۶ به فضا پرتاب کرد. یین به عنوان طراح اصلی محموله این ماهواره، اعلام کرد که این نخستین آزمایش موفقیتآمیز توزیع کلید کوانتومی امن در نیمکره جنوبی محسوب میشود. پیش از این، در سال ۲۰۱۷، دانشمندان چینی با استفاده از این ماهواره توانسته بودند یک تماس کوانتومی امن برقرار کرده و تصاویر را در مسافتی به طول ۷۶۰۰ کیلومتر بین چین و اتریش منتقل کنند.
تحقق این فناوری با ایجاد ارتباط ایمن در زمان واقعی بین ماهوارههای میکرو-نانو کوانتومی کمهزینه و ایستگاههای زمینی سیار امکانپذیر شده است. فناوری ارتباط کوانتومی با تکیه بر اصول مکانیک کوانتومی، سطح امنیت ارتباطات را به مراتب فراتر از رمزگذاریهای سنتی ارتقا میدهد.
با این حال، توانمندی سامانههای کوانتومی تا حدی است که در آینده میتوانند به رمزگشایی پیامهای رمزگذاریشده بپردازند. به همین دلیل، دانشمندان دانشگاه فنی مونیخ (Technical University of Munich) در حال توسعه یک روش رمزگذاری نوین برای مقابله با این چالش هستند.