۷ ماموریت فضایی که آینده اکتشافات ناسا را رقم میزنند

آکادمیهای ملی علوم، مهندسی و پزشکی به تازگی زمینههای علمی پیشنهادی خود را برای پنجمین ماموریت نیو فرانتیرز ناسا منتشر کردهاند که اولویتهای کلیدی را توضیح میدهند و نگاهی به آینده اکتشافات فضایی میاندازند.
ماموریت فضایی نیو فرانتیرز
این گزارش تعدادی از مفاهیم در ماموریت فضایی را تشریح میکند. آکادمیهای ملی به این نتیجه رسیدهاند که این مفاهیم به برآورده کردن نیازهای اصلی دانشمندان کمک خواهند کرد و پورتفولیوی متوازنی از ماموریتها را حفظ میکنند. یکی از ماموریتهای بالقوه، پنجمین ماموریت فضایی نیو فرانتیرز (New Frontiers) ناسا خواهد بود که احتمالا در دهه ۲۰۳۰ اجرایی خواهد شد.
برخی از کاندیداهای امیدوارکننده که در دست بررسی هستند شامل یک کاوشگر اکتشافی به سیاره زحل، یک شبکه از حسگرها که در سراسر ماه پخش میشوند و یک تلاش جسورانه برای برداشتن مادهای از یک سیاره کوتوله و آوردن آن به زمین است. ماموریت فضایی آخر یادآور ماموریت اسیریس-رکس (OSIRIS-REx) میباشد که پیشتر در برنامه نیو فرانتیرز انتخاب شده بود.
بررسیهای ده ساله قبلی آکادمیها به نیاز برای یافتن دنیای قابل سکونت، اکتشاف اورانوس، برطرف کردن شکافهای مالی در اکتشاف انسان و سکونت در فضا و حل معماهای باقیمانده از سامانه خورشیدی پرداختهاند. گزارش اخیر یک بررسی ده ساله نیست، بلکه توسط آکادمیها به درخواست ناسا تهیه شد؛ هدف این گزارش ارزیابی اعتبار هر ماموریت فضایی در حالی است که ناسا برای آینده برنامه نیو فرانتیرز خود را آماده میکند.
برنامههای ناسا برای آینده
ناسا برنامه نیو فرانتیرز را برای انجام تحقیقات متمرکز بر علوم سیارهای با استفاده از رویکردهای نوآورانه و مدیریت کارآمد با هدف پاسخ دادن به سوالات علمی منحصر به فرد در اکتشاف سامانه خورشیدی طراحی کرده است.

ماموریتهای عملیاتی فعلی برنامه نیو فرانتیرز شامل نیو هورایزنز (New Horizons) میشود که در سال ۲۰۰۶ آغاز شد و در سال ۲۰۱۵ به پلوتو رسید. ماموریت جونو (Juno) که در سال ۲۰۱۱ راهاندازی شد به مطالعه مشتری (Jupiter) پرداخته و ماموریت اوزیریس-رکس (OSIRIS-REx) که در سال ۲۰۱۶ آغاز شد، از یک سیارک نمونهبرداری کرد و آن را به زمین آورد. یکی دیگر از ماموریتهای آینده نیو فرانتیرز، دراگونفلای (Dragonfly) نام دارد. دراگونفلای یک کوادکوپتر است که برنامهریزی شده تا به ماه تیتان (Titan) سیاره زحل پرتاب شود. ناسا این ماموریت را در زودترین حالت تا سال ۲۰۲۸ انجام خواهد داد.
بررسی اخیر ۱۱ یافته را توصیف کرده و پیشنهاد کرده که ۷ ماموریت را به عنوان کاندیدا برای پنجمین ماموریت برنامه نیو فرانتیرز بررسی کنند. این ماموریتها عبارتند از:
- مدارگرد و فرودگر ریز سیاره سنتاوری (Centaur Orbiter and Lander): اندازهگیری ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی یک سنتاوری یا ریز سیاره.
- نمونهگیر سیریس (Ceres Sample Return): نمونهبرداری از اجسام یخی کوچک در کمربند کویپر و بازگرداندن آنها.
- بازگشت نمونه از سطح دنبالهدار (Comet Surface Sample Return): بازیابی مادهای از سیاره کوتوله سرس (Ceres).
- پروازهای متعدد از کنار انسلادوس (Enceladus Multiple Flyby): بررسی ماه کوچکی از زحل که تصور میشود اقیانوسی زیر سطح یخیاش پنهان دارد.
- مشاهدهگر آیو (Io Observer): کاوش ماه آتشفشانی مشتری بهمنظور درک بهتر فرآیند گرمایش ناشی از جزر و مد (Tidal Heating).
- شبکه ژئوفیزیکی ماه (Lunar Geophysical Network): استقرار ابزارهای ژئوفیزیکی بر روی سطح ماه بهمنظور درک بهتر از درون ماه از هسته تا پوستهاش.
- کاوشگر زحل (Saturn Probe): انجام اندازهگیریهای بنیادی از سیاره زحل بهمنظور درک بهتر از شکلگیری سامانه خورشیدی و سیارههای غولپیکر.
زمانبندی ماموریت فضایی آینده
زمانبندی اعلام فرصت پنجمین ماموریت فضایی نیو فرانتیرز به سال ۲۰۲۶ یا بعد از آن موکول شده که با زمانبندی ششمین دوره این برنامه همپوشانی دارد؛ بنابراین، ناسا از آکادمیهای ملی خواسته است تا پیشرفتهای علمی، برنامهای و فناورانه که تاثیر قابل توجهی بر موضوعات ماموریتی اولویتدار برای ماموریت پنجم دارند را بررسی و گزارش کنند.
گزارش هیچ نتیجهگیری قطعی ارائه نمیدهد. یعنی هنوز نمیدانیم پنجمین ماموریت نیو فرانتیرز چه خواهد بود و احتمالا برای سالها خبری نخواهیم داشت. این گزارش نقشه راهی برای ناسا فراهم میکند. پس از اینکه ماموریت دراگونفلای اجرا شد، کارکنان ناسا که روی این برنامه کار میکنند قادر خواهند بود توجه بیشتری را به ششمین ماموریت معطوف سازند.