راهاندازی اولین اینترنت ماهوارهای 5G توسط یک استارتآپ فرانسوی

یک استارتآپ فرانسوی در حال راهاندازی اولین اینترنت ماهوارهای 5G است که احتمالا شامل اتصالات سریع و با تاخیر پایین و رویکردی مسئولانه به منابع فضایی خواهد بود. این ابتکار با هدف تامین اینترنت پرسرعت از فضا برای اپراتورهای تلفن همراه میباشد و به تازگی ۹.۳ میلیون یورو تامین مالی کرده است.
استارتاپ فرانسوی کونستلاسیون تکنولوژی و عملیات (Constellation Technologies & Operations به اختصار CTO) با هدف ایجاد یک عصر جدید در ارتباطات فضایی، در حال توسعه یک شبکه از ماهوارهها در مدار خیلی نزدیک به زمین (VLEO) است. این اقدام به شرکتهای مخابراتی اجازه میدهد تا از این شبکه ماهوارهای برای ارائه اینترنت سریع و پاسخگو از فضای خارج، مشابه شبکههای زمینی، استفاده کنند.
این شرکت در راستای اهداف خود، آزمایش زودهنگام را معرفی کرده و برای نخستین بار، قصد دارد ماهواره طیف موج میلیمتری خود به نام «5G mmWave» به فضا پرتاب کند تا سیگنالهای اینترنت را از فضا ارسال کند. این پرتاب برای ژوئن۲۰۲۵ برنامهریزی شده که نخستین استفاده از فناوری 5G mmWave در بالای ۲۴ گیگاهرتز برای انتقال اینترنت با سرعت بالا و تاخیر پایین خواهد بود.
چارلز دلفیو (Charles Delfieux)، مدیرعامل این استارتاپ فرانسوی، بیان میکند: «محموله احیاکننده 5G mmWave ما برای اولین بار در جهان، توانایی CTO را در تسریع همگرایی بین اتصال زمینی و فضایی تایید میکند.» وی ادامه میدهد: «ادامه توسعه زیرساختهای فضایی نسل بعدی برای اپراتورهای مخابراتی که میتوانند همانند امروز با شبکههای زمینی کار کنند، گامی اساسی است.»
محموله اینترنت فضایی امسال پرتاب میشود
این محموله که برای اینترنت فضایی طراحی شده، تحت شرایطی مشابه فضا روی زمین آزمایش شده و اکنون به سکوی ماهوارهای متصل شده است تا در ژوئن۲۰۲۵ به مدار زمین سفر کند؛ این پرتاب اهمیت ویژهای دارد؛ زیرا برای نخستین بار از فناوری طیف 5G میلیمتری برای انتقال اینترنت پرسرعت و با تاخیر کم از ماهواره به هر نقطه از زمین استفاده خواهد شد. فناوری 5G mmWave یک فناوری با فرکانس بالا است که در نسل پنجم فناوری ارتباطات بیسیم به کار میرود و در دامنه ۲۴ تا ۱۰۰ گیگاهرتز عمل میکند تا ارتباطات بیسیم فوقالعاده سریع را تسهیل کند.

امروزه فناوری 5G مدرن از باند ۳.۵ گیگاهرتز برای بهبود ظرفیت و سرعت را بهبود میبخشد و در آینده با استفاده از فرکانسهای بسیار بالاتر mmWave انتظار میرود که سرعتها افزایش یافته و تاخیر کاهش یابد؛ این مزایا به فناوریهایی مانند خودروهای خودران، جراحیهای از راه دور، اتوماسیون صنعتی و زیرساختهای شهرهای هوشمند امکانپذیر میسازد.
صنعت ارتباطات ماهوارهای در حال حاضر با رقابت قابل توجهی روبرو است و اپراتورهای ماهوارهای به شدت به باندهای فرکانسی Ku و Ka وابسته هستند. این باندها به ترتیب شامل فرکانسهای ۱۲ تا ۱۸ گیگاهرتز و ۲۶.۵ تا ۴۰ گیگاهرتز هستند؛ با این حال، این طیف با ازدحام قابل توجهی روبرو است و افزایش تعداد شرکتهای فضایی جدید، به ویژه شرکتهای آمریکایی اسپیسایکس و آمازون (Amazon) که منظومه بزرگی از ماهوارهها را بهکار میگیرند، به سرعت این باندها را اشباع میکند.
شرکت CTO قصد دارد در زمینه استفاده مستقیم از طیف 5G mmWave بهطور مستقیم از ماهوارهها، پیشرو باشد. بر اساس گزارشها، این منظومه ماهوارهای برای پوشش جهانی به ۱۵۰۰ ماهواره نیاز دارد؛ این راهبردی شامل ایجاد یک شبکه ماهوارهای مشترک است که به چندین شرکت مخابراتی اجازه استفاده از زیرساختهای مشابه را میدهد. این راهکار به اپراتورهای مخابراتی فرصت میدهد تا با شبکههای ماهوارهای جدید و بزرگ رقابت کنند. اپراتورها میتوانند به جای ایجاد منظومه ماهوارهای بزرگ خود، از زیرساخت ماهوارهای مشترک CTO استفاده کنند.
این فناوری به شرکتهای مخابراتی کمک میکند تا با استفاده از طیف موج 5G موجود بر روی ماهوارهها، سرویس اینترنت خود را به مناطق دورافتاده گسترش دهند و از هزینههای ساخت زیرساختهای زمینی جدید اجتناب کنند؛ همچنین این فناوری یک راهکار مقرون به صرفه برای ارائه اینترنت پرسرعت به مناطق محروم فراهم میآورد.