نتیجهگیری جدید علمی؛ گذشته و آینده هیچ تمایزی ندارند

محققان جدیدترین دستاورد علمی خود را در زمینه مفهوم زمان منتشر کردهاند و به این نتیجه رسیدهاند فیزیک هیچ تمایزی بین گذشته و آینده قائل نمیشود. این یافتهها حاکی از آن است که زمان احتمال دارد به شیوهای متفاوت عمل کند.
تحلیل زمان از نظر فیزیک
پژوهشگران دانشگاه سوری (Surrey University) در تلاش بودند تا به پرسشهای بنیادی در خصوص زمان پاسخ دهند، از جمله این که آیا قوانین فیزیک به گذشته، حال و آینده نیاز دارند یا خیر. آنها به این نتیجه رسیدند که قوانین فیزیک در دنیای کلاسیک و کوانتومی هیچ جهت زمانی ذاتی را نشان نمیدهند؛ این بدان معنی است که از دیدگاه ریاضی، امکان حرکت زمان به سمت عقب و جلو به یک اندازه وجود دارد.

به عنوان مثال، در دنیای واقعی یک گلدان شکسته نمیتواند به طور معجزهآسا خود را ترمیم کند، معادلات فیزیکی بهگونهای طراحی شدهاند که اگر زمان به عقب برگردد، تغییرات مشهودی در فرآیندها رخ نخواهد داد. حتی در مواردی مانند حرکت سیارهها به دور خورشید یا نوسانات پاندول، نظریهها نشان میدهند که هیچ تفاوتی بین آینده و گذشته وجود ندارد.
این کشف نه تنها پایهگذار دگرگونی بنیادین در درک بشر از زمان است، بلکه موجب بروز پرسشهای زیادی نیز میشود؛ به عنوان نمونه، اگر فیزیک هیچ تمایزی بین قبل و بعد قائل نیست، چرا تاریخ و تحولات جهان وجود دارد؟ آیا امکان دارد زمان از ابتدا بهگونهای متفاوت آغاز شده باشد؟ این سوالات همچنان بدون پاسخ باقی ماندهاند، اما تحقیقات در این زمینه ادامه دارد.
انسانها برای مدتهای طولانی زمان را به صورت خطی و مستقیم از گذشته به آینده تصور کردهاند، اما تحقیقات علمی جدید نظریهای تازه و غیرمنتظره را معرفی کردهاند؛ فیزیک بهطور بنیادین هیچ تفاوتی بین گذشته و آینده قائل نیست. بر اساس مطالعات، قوانین فیزیک بهطور نظری هیچ تمایزی بین حرکت زمان به جلو یا عقب ندارند.
با وجود این که بازگشت به گذشته هنوز در دنیای واقعی امکانپذیر نیست، این نظریه نشان میدهد که زمان در سطح فیزیکی احتمالا بهطور کاملا متفاوت از آنچه ما تجربه میکنیم، عمل کند؛ بنابراین، به نظر میرسد که زمان مناسب است تا مفهوم زمان را بازنگری کنیم و به جای در نظر گرفتن آن به عنوان یک خط مستقیم، آن را بهعنوان پدیدهای انعطافپذیر و پویا تصور کنیم.