پایش بلایای طبیعی به کمک پهپادها در چین

استان سیچوان واقع در جنوب غرب چین، بهمنظور تقویت اقدامات پیشگیرانه و مدیریت بلایای طبیعی، اقدام به راهاندازی یک سامانه هوایی بدون سرنشین نموده است؛ این سامانه بهویژه در منطقه کوهستانی پنگژو که در معرض خطرات متعددی از جمله رانش زمین و آتشسوزی جنگلی قرار دارد، مورد استفاده قرار میگیرد.
تا پایان مارس۲۰۲۵، این شبکه به هفت آشیانه پهپاد بالثابت و تعدادی پهپاد چندموتوره تجهیز خواهد شد که با فراهم آوردن پوشش کاملی از منطقه، امکان نظارت ۲۴ ساعته را فراهم میآورد. فناوری مذکور توسط شرکت پهپادی (JOUAV) توسعه یافته و دارای دوربینهای با وضوح بالا و حسگرهای پیشرفته است که در شرایط سخت جوی، با سرعت ۷۲ کیلومتر بر ساعت و در محدوده ۳۰ کیلومتری به عملیات میپردازد.
عملکرد چشمگیر پهپادها در مواقع بحران
یکی از پایگاههای مرکزی این پروژه، چشم آسمان (Sky Eye) شماره ۳ در شهر سیفنگ است که در دامنه کوهی با ارتفاع ۷۸۰ متر قرار دارد. پهپادهای مستقر در این پایگاه، به طور مستمر رودخانهها، جنگلها و دامنهها را تحت نظر قرار داده و تغییرات غیرمعمول را شناسایی کرده و دادهها را بهصورت زنده به مراکز فرماندهی انتقال میدهند.

در ۲۷ژانویه۲۰۲۴، در پی وقوع یک رانش زمین که باعث تخریب ۲ هزار متر مکعب زیرساختها در یکی از توابع سیفنگ شد، یک پهپاد بالثابت که پیشتر برای گشتزنی برنامهریزی شده بود، این حادثه را به سرعت شناسایی کرد و موقعیت دقیق آن را در عرض چند دقیقه به تیمهای امدادی مخابره نمود که منجر به واکنش سریع شد.
پهپادهای بالثابت میتوانند در مواقع ضروری با سرعت ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت پرواز کنند و در یک ساعت معادل یک تیم چهار نفره در یک هفته ماموریت انجام دهند. همچنین به کمک پهپادها، زمان شناسایی تهدیداتی مانند آتشسوزی جنگل یا ورود غیرمجاز، ۸۰ درصد سریعتر از روشهای معمول شده است.
علاوه بر مدیریت بلایای طبیعی، این پهپادها فعالیتهای غیرقانونی مانند قطع درختان، گم شدن گردشگران و مدیریت ترافیک شهری را نیز کنترل میکنند. در صورت مشاهده خطر، پهپادها با استفاده از بلندگوهای تعبیهشده، هشدارهای صوتی پخش میکنند.