ماهوارههای خودمختار؛ راهکار آمریکا برای مقابله با حملات سایبری

آمریکا در حال توسعه فناوری ماهوارهای مجهز به هوش مصنوعی است که میتواند مزایای راهبردی قابلتوجهی در رقابت شدید فضایی ایجاد کند. نیروی دریایی آمریکا برنامهای برای ایجاد یک شبکه از ماهوارههای کاملا خودمختار دارد که میتوانند بدون نیاز به GPS یا کنترل زمینی حرکت کنند؛ این قابلیت، وابستگی به ایستگاههای کنترل زمینی را کاهش داده و ماهوارهها را در برابر حملات سایبری یا اختلالات الکترونیکی مقاومتر میکند.
رقابت برای تسلط بر فضا؛ چین و روسیه در تعقیب آمریکا
رقابت برای برتری در حوزه ماهوارهای به نقطه حساسی رسیده است. آمریکا صدها ماهواره نظامی در مدار دارد، اما چین و روسیه با سرعت در حال کاهش فاصله خود با این کشور هستند. بر اساس گزارش فاششده سازمان اطلاعاتی آمریکا (CIA) در سال ۲۰۲۳، چین در صورت وقوع جنگ، راهبرد خود را بر مقابله با سامانههای دشمن و جنگ تخریبی بنا کرده است؛ این راهبرد شامل نفوذ به سامانههای کنترل ماهوارهای آمریکا و مختل کردن آنها میشود. در صورت موفقیت چنین حملهای، ارتباطات ماهوارهای، انتقال دادهها و هماهنگی سامانههای دفاعی آمریکا فلج خواهد شد.
برخلاف ماهوارههای معمول که نیاز به مداخله انسانی دارند، ماهوارههای خودمختار میتوانند دادهها را پردازش کرده و بهصورت مستقل تصمیمگیری کنند؛ این فناوری باعث کاهش آسیبپذیری در برابر حملات سایبری، اختلالات الکترونیکی و جنگ الکترونیک میشود.
کلیتون اسوپ (Clayton Swope)، نایب رئیس پروژه امنیت هوافضای آمریکا (Aerospace Security Project)، تاکید میکند: «هوش مصنوعی به ماهوارهها کمک میکند تا بهتر درک کنند چه چیزی در اطرافشان در حال وقوع است و فعالیت ماهوارههای دیگر را رصد کنند.» این فناوری میتواند به ماهوارههای آمریکا کمک کند که از برخوردهای تصادفی جلوگیری کرده و در عین حال از ماهوارههای متخاصم فاصله بگیرند.

یک هدف بلندمدت، اما در دسترس
توسعه کامل این فناوری هنوز فاصله زیادی با اجرا دارد. فرانک کالولی (Frank Calvelli)، مقام ارشد سابق خرید تجهیزات در نیروی فضایی آمریکا (Space Force)، در یک رویداد در سال گذشته اعلام کرد که انتظار دارد ماهوارهها ظرف ۱۰ تا ۱۵ سال آینده به شکل قابلتوجهی خودمختارتر شوند.
بااینوجود، ارتش آمریکا در حال پیشبرد تحقیقات در این زمینه میباشد. نیروی دریایی آمریکا در حال آزمایش یک ماهواره کاملا خودمختار به نام اتوست (Autosat) است و بهدنبال تامین بودجه برای توسعه این سامانه و پرتاب آن به فضا میباشد. استیون مایر (Steven Meier)، مدیر بخش فناوری فضایی در آزمایشگاه تحقیقاتی نیروی دریایی آمریکا، اعلام میکند: «ما نمونهای نمایشی از این فناوری را آزمایش کردهایم و اصول آن را ثابت کردهایم. اکنون به دنبال گام بعدی هستیم. هدف ما تامین بودجه برای ساخت یک سامانه واقعی و پرتاب آن خواهد بود.»
اتوست به یک محموله تصویربرداری مجهز است که با استفاده از یک پایگاه داده گسترده از تصاویر مانند فرودگاهها، باندهای فرود، جادهها و ساختمانها آموزش دیده است. این سامانه با پردازش مداوم دادهها، توانایی تشخیص الگوها و شناسایی اشیا را بهبود میبخشد؛ علاوه بر این، اتوست میتواند بدون نیاز به GPS، ارتباطات یا کنترل زمینی عمل کند و در محیطهای مختلشده نیز به فعالیت خود ادامه دهد.