اگر سیارک بنو با زمین برخورد کند، چه اتفاقی می‌افتد؟

0 41

طبق پیش‌بینی محققان، احتمال دارد سیارک بنو با زمین برخورد کند و اثرات مخربی برجای بگذارد؛ این نتایج براساس مدلی از سیارک نزدیک به زمین بنو مورد مطالعه قرار گرفت که ناسا آن را یکی از خطرناک‌ترین سیارک‌ها برای سیاره زمین از نظر نزدیکی و احتمال برخورد می‌داند.

بررسی نمونه‌های جمع‌آوری‌شده از سیارک بنو

مطالعات نشان می‌دهند نمونه‌های جمع‌آوری‌شده از سیارک بنو (Bennu)، برخی از بلوک‌های ساختمانی حیات را در خود دارند که احتمالا حاوی مواد اولیه حیات باشند؛ همچنین، احتمال برخورد سیارک‌های متوسط با زمین، امری غیر منتظره نیست که می‌تواند تغییرات چشمگیری در ترکیب شیمیایی و آب و هوای جو زمین ایجاد کند.

سیارک بنو
سیارک بنو

این سیارک ۰.۵ کیلومتر قطر و حدود ۷۴ میلیون تن وزن دارد. اکسل تیمرمن (Axel Timmermann)، مدیر موسسه علوم بنیادی فیزیک آب و هوا در دانشگاه ملی پوسان (Pusan National University) در کره جنوبی، می‌گوید: «برخورد فوری یک سیارک به اندازه بنو باعث آسیب ویرانگر در اطراف محل برخورد خواهد شد.»

سیارک بنو بسیار کوچکتر از سیارکی با عرض ۱۰ کیلومتر است که دهانه چیکسولوب (Chicxulub) را ایجاد کرد و دایناسورها را در حدود ۶۶ میلیون سال پیش از بین برد؛ با این حال، براساس حتی یک سیارک به اندازه بنو می‌تواند به طور قابل توجهی تولید غذای جهانی را کاهش دهد و منجر به تغییرات آب و هوایی گسترده شود.

در نزدیکی محل برخورد، عواقب آن فوری و ویرانگر خواهد بود. تیمرمن گفت: «این برخورد فورا امواج ضربه‌ای قدرتمند، تشعشعات حرارتی، سونامی، زمین‌لرزه‌ها، یک دهانه و آوار در اطراف محل برخورد ایجاد می‌کند، اما اثرات درازمدت این برخورد جهانی خواهد بود. ما عمدتا بر روی اقلیم و اثرات زیست‌محیطی صدها میلیون تن گرد و غبار منتشر شده در اتمسفر فوقانی توسط این ضربه تمرکز می‌کنیم.»

محققان با استفاده از مدل‌های ابررایانه‌ای نشان دادند که چنین ابرهای غبار بزرگی می‌توانند دمای کره زمین را تا ۴ درجه سانتی‌گراد کاهش دهند و بارندگی جهانی را تا حدود ۱۵ درصد کاهش دهند. تیمرمن توضیح می‌دهد: «تاریختگی خورشیدی ناشی از گرد و غبار می‌تواند باعث تاثیر ناگهانی جهانی در زمستان شود که با کاهش نور خورشید، دماهای پایین‌تر و کاهش بارندگی در سطح مشخص می‌شود؛ این امر باعث کاهش رشد گیاهان در خشکی و فتوسنتز در اقیانوس‌ها می‌شود.»

این مدل‌ها کاهش جهانی تا ۳۰ درصدی در فتوسنتز گیاهان و همچنین کاهش ۱۵ درصدی بارندگی جهانی را پیش‌بینی کردند که امنیت غذایی جهانی را تهدید می‌کند. نویسندگان اضافه کردند که این تغییر در الگوهای آب و هوا می‌تواند بیش از چهار سال پس از تاثیر اولیه ادامه داشته باشد.

به گفته تیمرمن، ابر غبار همچنین لایه اوزون را به دلیل گرمای شدید در استراتوسفر (دومین لایه از پایین جو زمین) ناشی از جذب ذرات غبار توسط خورشید تخریب می‌کند، با این حال، همه ارگانیسم‌ها متضرر نمی‌شوند؛ زیرا این مدل نشان داد اگر این ضربه غباری به‌ویژه غنی از آهن ایجاد کند، امکان دارد انواع خاصی از جلبک‌های دریایی شکوفا شوند که می‌توانند جایگزینی برای تولید غذا در خشکی باشند، اما همچنین می‌توانند تعادل اکوسیستم‌های دریایی را بر هم بزنند.

به گفته تیمرمن، در حالی که توجه به این خطرات مهم است، اما احتمال برخورد بنو با زمین در سال ۲۱۸۲ برابر با ۱ در ۲۷۰۰ می‌باشد؛ با این حال، دانشمندان ناسا به مطالعه فشرده این سیارک ادامه می‌دهند.

بنو حدود ۷۰۰ میلیون تا ۲ میلیارد سال پیش از یک سیارک بزرگتر جدا شده است. در سال ۲۰۱۶، ناسا فضاپیمای اوسیریس-رکس (OSIRIS-REx) را برای جمع‌آوری نمونه از سطح سیارک فرستاد؛ نمونه‌ها در سال ۲۰۲۳ به زمین بازگردانده شدند و نتایج اولیه تجزیه و تحلیل آن‌ها نشان داد که آن‌ها حاوی مواد اولیه حیات از جمله عناصر مورد نیاز برای تشکیل DNA هستند.

منبع yjc
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=91391
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها