تردید در وجود انرژی تاریک
تیمی از فیزیکدانان و ستارهشناسان دانشگاه کانتربری نیوزیلند، اخیرا منحنیهای نوری ابرنواخترها را تحلیل کردند که نشان میداد جهان به طور متنوع و نامنظمتری در حال گسترش میباشد؛ براساس نتایج این مطالعه، نیازی به انرژی تاریک برای توضیح گسترش کیهان نیست؛ این یافتهها چالشی برای وضعیت کنونی در علم فیزیک نجومی به شمار میآیند.
بسیاری از فیزیکدانان در طول یک قرن گذشته فرض میکردند که جهان به طور گستردهای در همه جهات در حال گسترش میباشد و از مفهوم انرژی تاریک به عنوان یک فرضیه برای توضیح فیزیک ناشناخته استفاده کردند؛ این نظریه به دلیل پیچیدگی و عدم درک کامل، همواره مورد تردید بوده و اکنون توسط برخی از دانشمندان ماهیت وجودی آن به چالش کشیده است.
علت انبساط جهان چیست؟
انرژی تاریک (Dark energy) یک نوع انرژی فرضی میباشد که حدود ۶۸ درصد از محتوای کل جهان را تشکیل میدهد و باعث تسریع در انبساط آن میشود؛ به باور دانشمندان، این انرژی به طور یکنواخت در سراسر جهان وجود دارد و علت اصلی افزایش سرعت انبساط جهان به شمار میرود؛ با این حال، دانشمندان هنوز به طور کامل درک نکردهاند که انرژی تاریک چیست و چگونه عمل میکند.
اما شواهد جدید براساس مدل زمان انبساط کیهانی، نشان میدهد که نیازی به انرژی تاریک برای توضیح انبساط کیهان وجود ندارد؛ زیرا تفاوت در انبساط نور نتیجه شتاب جهان نیست، بلکه نتیجه آرایش زمان و فاصله است؛ این مدل براساس تنظیمات زمان و فاصله برای درک تفاوتهای مشاهده شده در انبساط نور بنا شده و احتمالا به تغییر پارادایم قابل توجهی در درک بشر از انبساط کیهان منجر شود.
برای مثال، اگر بادکنکی را برداریم و روی آن نقطه بکشیم و سپس آن را باد کنیم، خواهیم دید که با افزایش حجم بادکنک، فاصله بین نقطهها بیشتر میشود؛ این نمونه، نمایانگر مفهوم گسترش جهان میباشد؛ به عبارت دیگر، انبساط جهان سبب افزایش فاصله متریک بین اجرام جهان در طول زمان میشود.
براساس این مدل، گرانش زمان را کند میکند؛ بنابراین عقربههای یک ساعت در فضا سریعتر از عقربههای ساعت درون کهکشان حرکت میکنند. نتایج تحقیق نشان میدهد که برای توضیح دلیل سرعت فزآینده انبساط جهان، نیازی به انرژی تاریک نیست و انرژی تاریک نتیجه تشخیص نادرست تغییرات در انرژی جنبشی انبساط میباشد.