سفر ناسا به عمق جهنم
کاوشگر پارکر ناسا که در تاریخ ۱۲اوت۲۰۱۸ پرتاب شده بود، قرار است به منظور مطالعه جریان و تاج خورشیدی (بیرونیترین لایه آن) به نزدیکترین فاصله از خورشید برسد؛ این کاوشگر پیشتر از میان تاج خورشیدی که در زمان خورشیدگرفتگی کامل دیده میشود، عبور کرده و حالا قصد دارد طی یک ماموریت به فاصله ۶.۱ میلیون کیلومتری خورشید نزدیک شود؛ این نزدیکترین نقطهای میباشد که تاکنون یک فضاپیما به خورشید رسیده است.
ساز و کار کاوشگر پارکر ناسا
طبق برنامه ناسا، پارکر (Parker) بیش از هفت برابر نزدیکتر از هر فضاپیمای قبلی به خورشید نزدیک خواهد شد و با سرعت ۶۹۰ هزار کیلومتر در ساعت در نزدیکترین فاصله حرکت میکند.
این سریعترین فضاپیمای ساخته شده دارای سپر حرارتی است که میتواند دماهای بسیار بالا تا ۱۳۷۱ درجه سانتیگراد را تحمل کند؛ این کاوشگر به گونهای طراحی شده که علیرغم حرارت سوزان بیرون، دمای داخل آن همواره ۳۰ درجه سانتیگراد باقی بماند.
پارکر توسط یک سپر حرارتی محافظت میشود و در برابر تغییرات دمایی تا ۵۰۰ برابر بیشتر از گرمایی که از خورشید به زمین میرسد، مقاوم است؛ این فضاپیما تا سپتامبر۲۰۲۵ در این فاصله از خورشید به چرخیدن خود ادامه خواهد داد.
دانشمندان امیدوارند با کمک آن بتوانند دلایل داغتر بودن تاج خورشید نسبت به سطح آن و همچنین عواملی که باعث ایجاد بادهای خورشیدی میشوند را بهتر درک کنند؛ این بادها جریانات فراصوت ذرات بارداری هستند که به طور مداوم از خورشید ساطع میشوند و با رسیدن به لبه هلیوسفر (Heliosphere) به شدت رقیق میشوند.
اشعههای گرم خورشید زندگی را بر روی زمین ممکن میسازند، اما طوفانهای خورشیدی شدید میتوانند به طور موقت ارتباطات رادیویی را مختل کرده و تامین انرژی را در سطح زمین تحت تاثیر قرار دهند.
این طوفانها با شتاب دادن به ذرات باردار مانند الکترونها و پروتونها به فضای بیرونی زمین، میتوانند با ایجاد طوفانهای تابشی بر زمین تاثیر بگذارند، مثلا شفقهای قطبی ایجاد کنند یا ارتباطات ماهوارهای را مختل سازند.
خورشید اکنون در مرحله حداکثری از چرخههای ۱۱ ساله طبیعی خود قرار دارد؛ در این حالت تعداد لکههای خورشیدی به بالاترین حد ممکن میرسد و خورشید اغلب شرارهها و فورانهای قدرتمند تولید میکند؛ در این دوره، فعالیتهای خورشیدی به صورت چشمگیری افزایش مییابد و امکان دارد انفجارهای عظیم نور، انرژی و تابش خورشیدی رخ دهد.
جو وستلیک (Joe Westlake)، مدیر پروژه کاوشگر خورشیدی پارکر ناسا، با اشاره به رابطه نزدیک و مهم انسان با خورشید اظهار میکند: «خورشید گاهی اوقات میتواند رفتار پرخاشگرانهای داشته باشد و با فعالیتهای خورشیدی ممکن است بر زمین تاثیر بگذارد.»