پیشبینی بلایای طبیعی با ردیابی حرکت حیوانات از فضا
دانشمندان قصد دارند تا با تحلیل الگوهای حرکتی حیوانات و با استفاده از دادههای به دست آمده به پیشبینی بلایای طبیعی بپردازند؛ در این پروژه که ایکاروس نام دارد، یک برچسب به حیوانات مختلف از جمله سگها، بزها و دیگر حیوانات وحشی و خانگی متصل میشود تا حرکات آنها از فضا قابل ردیابی باشد.
دانشمندان برای پیشبینی زمینلرزه، فوران آتشفشانها و سایر پدیدههای طبیعی به رویکرد عجیبی روی آوردهاند؛ آنها میخواهند در پروژه ایکاروس (ICARUS) حرکات دقیق هزاران سگ، بز و دیگر حیوانات خانگی و وحشی را از فضا نظارت کنند؛ این حرکات از طریق چندین ماهواره اختصاصی که در سالهای آینده پرتاب خواهند شد، زیر نظر قرار خواهد گرفت.
نحوه عملکرد پروژه ایکاروس در پیشبینی بلایای طبیعی با ردیابی حیوانات
هدف از این سامانه جدید، مطالعه واکنش حیوانات به رویدادهای طبیعی نزدیک، بررسی مهاجرت، انتشار بیماریها در میان حیوانات و تاثیر بحران آب و هوایی بر آنها است؛ همچنین شواهدی از رفتارهای غیرعادی این حیوانات، مانند نگران شدن بزها در برابر زلزلهها مورد بررسی قرار میگیرد.
مارتین ویکلسکی (Martin Wikelski)، از موسسه ماکس پلانک برای رفتار حیوانات (Max Planck Institute of Animal) در آلمان و رئیس پروژه ایکاروس، اهداف این پروژه را این چنین معرفی میکند: «ما قصد داریم یک شبکه رصد جهانی متشکل از شش ماهواره را در فضا ایجاد کنیم تا علاوه بر جزئیات حرکت حیاتوحش و سلامت حیوانات در سراسر کره زمین، چگونگی واکنش موجودات به پدیدههای طبیعی مانند زلزله را نیز نشان میدهند.»
رفتار بزها در دامنههای کوه اتنا (Etna) در سیسیل (Sicily) نشان میدهد که آنها قادر به پیشبینی فورانهای بزرگ آتشفشانی هستند. حسگرها نشان دادهاند بزها قبل از فوران آشفته میشوند و از رفتن به چراگاههای بالاتر که معمولا به آنها علاقه دارند، خودداری میکنند؛ این رفتار نشاندهنده وجود حس طبیعی در این موجودات برای پیشبینی چنین رویدادهایی است.
به طور مشابه، محققان سگها، گوسفندان و سایر حیوانات اهلی را در کوههای ابروزو (Abruzzo) در خارج از شهر رم زیر نظر گرفتند و دریافتند که آنها از هشت زمینلرزه بزرگ در این منطقه، هفت مورد را پیشبینی کردهاند.
ویکلسکی میگوید: «آنها از قبل میدانند چه چیزی در راه است و هنوز نمیدانیم که آنها چگونه این کار را انجام میدهند، اما انجام میدهند.»
رفتار عجیب حیوانات قبل از زلزله یا فوران آتشفشان داستان جدیدی نیست. توسیدید (Thucydides)، مورخ یونانی نیز اشاره کرده که قبل از زلزله هلیس (Hollis) در سال ۳۷۳ قبل از میلاد، موشها، سگها، مارها و گربهها از این شهر گریخته بودند؛ همچنین در زلزله هایچنگ (Haicheng) در سال ۱۹۷۵ چین، موشها و مارها لانههای خود را ترک کردند.
یکی دیگر از کاربردهای این پروژه، بررسی پخش بیماریهای همهگیر در حیوانات است؛ برای مثال محققان با وصلکردن تگهایی مجهز به شتابسنجهای کوچک ۳۰ گرمی به یک گراز وحشی توانستند زمان ابتلای یک گراز به تب خوکی آفریقایی (یک ویروس بسیار مسری) را شناسایی کنند و متوجه روند انتشار آن شوند.