برنامهریزی ایران برای اولین پرتاب بومی به مدار ژئو
برنامهریزی ایران برای اولین پرتاب بومی به مدار جغرافیایی ۳۵ هزار کیلومتری زمین در حال انجام است که احتمالا تا قبل از پایان سال ۱۴۰۳ انجام شود. توسعه صنعت فضایی ایران در چند سال گذشته مسیر خوبی را طی کرده که ابقای رئیس سازمان فضایی در دولت چهاردهم نیز نشاندهنده ادامه این پیشرفت میباشد.
نخستین پرتاب تحقیقاتی به مدار ژئو
ستار هاشمی، سخنگوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، با اشاره بر ضرورت توسعه متوازن در بخشهای مختلف تاکید میکند: «دسترسی به مدار ژئو (GEO) بسیار متفاوت از مدار لئو (LEO) میباشد، از اهمیت ویژهای برخوردار است که شخصا برایم جذابیت دارد و در جلساتش نیز شرکت میکنم.»
ارتفاع سطح زمین تا ۲ هزار کیلومتری را مدار ارتفاع پایین زمین یا لئو مینامند. از ۲ هزار کیلومتر تا ۳۵ هزار و ۷۸۶ متر، مدارهای میانی زمین نام دارد و مدارهای بالاتر از این ارتفاع را مدار ارتفاع بالا یا ژئو نامگذاری کردهاند.
هاشمی در ادامه اضافه میکند: «دلیل این جذابیت، پیچیدگیهای فناورانه این مدار میباشد که دستیابی به آن باید طی مراحلی با دقت و ظرافت خیلی ویژه دنبال شود. دستیابی به این مدار نه در یک لحظه، بلکه در کسری از ثانیه اتفاق میافتد و بخشی از آن نیز با استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی شکل میگیرد. دستیابی به مدار ۳۵ هزار کیلومتر موضوعی سخت و در عین حال جذاب است.»
وزیر ارتباطات ابراز امیدواری کرد نخستین پرتاب تحقیقاتی به مدار ژئو را تا قبل از پایان سال انجام بدهیم. این در واقع یک کار آزمایشگاهی و اولیه است که میتواند مسیر را برای ما باز کند.
وی با بیان این که امیدواریم این پرتاب از داخل کشور انجام شود، خاطرنشان میکند: «بحث توفیق یا عدم توفیق در این پرتاب فعلا برای ما موضوعیت ندارد؛ زیرا این نخستین گام در جهت محک خودمان در این مسیر است.»