پرتاب ماهواره عمانی با ماهوارهبر خصوصی چینی
آژانس پرتاب فضایی کاس اسپیس چین، برای اولین بار خدمات خود را به مشتریانی خارج از چین ارائه میدهد که نشاندهنده راهبرد گستردهتر این شرکت برای گسترش همکاری بینالمللی است؛ همچنین، این شرکت فضایی تجاری چینی، ۱۵ ماهواره را با موفقیت به مدار زمین پرتاب کرده که یکی از آنها متعلق به عمان بوده است.
پرتاب مجموعهای از ماهوارهها با قابلیتهای پیشرفته رصد زمین
در روز یکشنبه ۲۰آبان۱۴۰۳، ماهوارهبر کینتیکا-۱ (Kinetica-1) با سوخت جامد متعلق به شرکت فضایی کاس اسپیس (CAS Space) از مرکز پرتاب ماهوارهای جیوچوان (Jiuquan) در صحرای گبی به پرواز درآمد و ۱۵ ماهواره، از جمله یک ماهواره برای اولین مشتری خارجی را در مدار زمین قرار داد.
ماهواره سنجش از دور OL-1 به تازگی با موفقیت پرتاب شده که بخشی از آن توسط استارتاپ عمان لنز ساخته شده است؛ این ماهواره به منظور استفاده از تصاویر ماهوارهای با وضوح بالا برای نقشهبرداری و نظارت بر پوشش جنگلی و سایر شرایط محیطی توسعه یافته بود و همچنین دارای محاسبات هوش مصنوعی برای تجزیه و تحلیل دادهها در مدار است.
با موفقیت این پرتاب، ورود رسمی عمان به حوزه فناوری فضایی اعلام شد؛ این اولین ماهواره از مجموعهای از ماهوارهها با قابلیتهای پیشرفته رصد زمین برای عمان است؛ به نقل از کاس اسپیس، محمولههای این ماموریت در درجه اول برای برنامهریزی شهری، کشاورزی و نظارت بر آب و هوا کار میکنند.
ماهوارههای دیگری که روز یکشنبه به فضا پرتاب شدند، عبارتند از اولین ماهوارههای تجاری تشخیص منبع متان چین که توسط شرکت فناوری هوافضای شیان ژونگکه شیگوانگ (Xi’an Zhongke Xiguang Aerospace Technology) توسعه یافته و چندین ماهواره سنجش از راه دور چینی مجهز به دوربین برای جمعآوری دادههای هواشناسی.
همچنین یک جفت ماهواره جیلین-۱ (Jilin-1) برای شرکت فناوری ماهواره چانگگوانگ (CGST) که مشتری اصلی کاس اسپیس میباشد، پرتاب شد؛ این شرکت قصد دارد تا سال ۲۰۲۷ یک منظومه ماهوارهای رصد زمین در مدار بسازد و تا به امروز ۱۱۷ ماهواره به مدار پرتاب کرده است.
یک جفت ماهواره شیان (به معنای آزمایش) نیز در روز یکشنبه پرتاب شدند که از مجموعه ماهوارههای آزمایشی محرمانه چین میباشند؛ در نتیجه، جای تعجب نیست که هیچ اطلاعاتی در مورد آنها وجود ندارد. طی دو دهه گذشته، چین حداقل ۳۶ ماهواره شیان را پرتاب کرده که احتمالا برای آزمایش فناوریها و محمولههای جدید طراحی شدهاند.
با توجه به تنشهای جغرافیای سیاسی بین آمریکا و چین، مقررات بینالمللی حمل و نقل تسلیحات ایالات متحده (ITAR) تا حد زیادی مانع ورود کاس اسپیس به بازارهای آمریکا و اروپا میشود و تلاشهای این شرکت برای ارائه خدمات پرتاب در بازار جهانی و رقابت با اسپیسایکس را پیچیده میکند.
این محدودیتها میتواند به نفع رقبا در دیگر کشورها تمام شود؛ زیرا آنها به دلیل این موانع، ممکن است به سرعت پیشرفت کنند.
شرکت کاس اسپیس در ماههای اخیر اجزا ماهوارهبر جدید و قابل بازیافت خود به نام کینتیکا-۲ یا لیجیان-۲ را آزمایش کرده است. از سال آینده، این ماهوارهبر به عنوان وسیله اصلی پرتاب برای قرار دادن ماهوارهها در مدار و ارسال بار به ایستگاه فضایی تیانگونگ (Tiangong) مورد استفاده قرار خواهد گرفت.