ماهواره چوبی ژاپن به فضا رفت
نخستین ماهواره چوبی جهان با نام لیگنوست که توسط محققان دانشگاه کیتو و شرکت سومیتو ژاپن ساخته شده، به فضا پرتاب شد. این عملیات برای آزمایش قابلیت استفاده از چوب به عنوان مادهای پایدار در ماموریتهای فضایی به ماه و مریخ طراحی شده است؛ این ماهواره در ابتدا به ایستگاه فضایی بینالمللی فرستاده خواهد شد و سپس به ارتفاع ۴۰۰ کیلومتری از زمین میرسد.
استفاده از مواد تجدیدپذیر برای ساخت و ساز در فضا
هدف لیگنوست (LignoSat) نشان دادن ظرفیت استفاده از مواد تجدیدپذیر مانند چوب به عنوان منبعی برای ساخت و ساز در فضا است. تاکائو دوی (Takao Doi) فضانوردی که با شاتل فضایی (Space Shuttle) به فضا سفر کرده و در دانشگاه کیوتو (Kyoto University) ژاپن، فعالیتهای انسانها را در فضا بررسی میکند، در این باره میگوید: «چوب مادهای است که انسان با کمک آن میتواند در فضا خانههایی بسازد و به زندگی پایدار بپردازد.»
تیم تاکائو دوی، یک برنامه ۵۰ ساله برای کاشت درخت و ساخت خانههای چوبی در ماه و مریخ دارد؛ آنان تصمیم گرفتند که یک ماهواره چوبی تایید شده از سوی ناسا بسازند تا نشان دهند چوب میتواند به عنوان یک ماده مناسب برای ماموریتهای فضایی استفاده شود.
پژوهشگران پس از یک آزمایش ۱۰ ماهه در ایستگاه فضایی بینالمللی به این نتیجه رسیدند چوب هونوکی که نوعی درخت مگنولیا بومی ژاپن است، میتواند برای تولید فضاپیما مناسب باشد؛ این چوب با روشهای ژاپنی و بدون استفاده از پیچ یا چسب، به مادهای به نام لیگنوست تبدیل میشود؛ همچنین، تحقیقات نشان داد که چوب هونوکی از ثبات و مقاومت در برابر ترک خوردن بالایی برخوردار است.
لیگنوست پس از آن که در فضا آزاد شد به مدت ۶ ماه در آنجا میماند و تجهیزات و قطعات الکترونیکی موجود در آن شیوه ماندگاری چوب در شرایط نامساعد فضایی را اندازه میگیرند. در چنین فضایی هر ۴۵ دقیقه یک بار که ابزار دور خورشید مدار میزند و از تاریکی به روشنایی میرود، دما بین ۱۰۰- تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد تغییر میکند؛ این نوسانات دما بر خواص چوب تاثیر میگذارد و هدف از این آزمایش، بررسی دوام چوب در شرایط نامساعد فضایی است.
لیگنوست نیز قابلیت چوب برای کاهش تاثیر اشعههای فضایی بر نیمه رساناها را ارزیابی میکند و به همین دلیل برای کاربردهایی مانند ساخت مراکز داده مفید است.