آخرین وضعیت ماهواره چمران-۱ بعد از تزریق به مدار
ماهواره چمران-۱ بعد از گذشت ۴۰ روز از پرتابش به فضا، توانست ماموریت ملاقات مداری با بدنه ماهوارهبر قائم ۱۰۰ را به عنوان سامانه هدف فضایی با موفقیت اجرا کند؛ این ماموریت، به عنوان اولین مرحله در اتصال سامانههای فضایی در مدار محسوب میشود و در طی آن دو فضاپیما به هم نزدیک میشوند. این روند نیازمند تغییرات همزمان در انحنا، فاز و ارتفاع میباشد تا اطمینان حاصل شود که فضاپیماها به طور ایمن و دقیق به هم ملحق میشوند.
ماهواره چمران-۱، در روز شنبه ۲۴شهریور۱۴۰۳ با ماهوارهبر قائم ۱۰۰ در مدار ۵۵۰ کیلومتری با موفقیت تزریق شد؛ این ماهواره تحقیقاتی از سوی گروه فضایی صنایع الکترونیک ایران (صاایران) با همکاری و مشارکت پژوهشگاه هوافضا و شرکتهای خصوصی دانشبنیان طراحی و ساخته شده است.
جزییات مانورهای پیچیده در ملاقات مداری ماهواره چمران-۱ با بدنه ماهوارهبر قائم ۱۰۰
وضعیت ماهواره چمران-۱ در این ماموریت به این صورت میباشد که در ابتدا اختلاف ارتفاع حدود ۳ کیلومتر و اختلاف فاز یک درجه (معادل ۱۲۰ کیلومتر) نسبت به بدنه پرتابگر است. پس از ارزیابی زیرسامانههای ماهواره، تغییرات زاویه، فاز و ارتفاع مداری به درستی انجام شدند که باعث تغییر قابل توجه موقعیت ماهواره نسبت به بدنه پرتابگر شد و اختلاف فاز به حدود ۱۸۰ درجه رسید؛ همچنین، اختلاف ارتفاع به حدود ۱۲ کیلومتر افزایش یافت.
ماموریت ملاقات مداری شامل انجام مانورهای پیچیدهای است که شامل تغییر شیب، تغییر فاز و تغییر ارتفاع به طور همزمان میشود. با توجه به موفقیت در اجرای این مانورها، اکنون ماهواره با بدنه پرتابگر قائم ۱۰۰ هم ارتفاع شده و در وضعیت عمودی و با فاز کمتر از یک درجه نسبت به بدنه آن قرار دارد.
ماهواره با انجام مانورهای دقیقتر بعدی روز جمعه ۱۱آبان۱۴۰۳ با هدف مورد نظر، در فاز و فاصلهای بهتر از ۵ صدم درجه (معادل حدود ۴.۵ کیلومتر) به هدف نردیک شد تا ملاقات مداری موفقی را تجربه کند؛ همچنین در فرآیند طراحی و اجرای مانورهای مداری، ملاحظات ایمنی فضایی رعایت شده است تا از هرگونه تصادف احتمالی جلوگیری شود.
براساس ارزیابی اولیه از اجرای ماموریت ملاقات مداری و موفقیت در اتصال سامانههای فضایی در مدار، امکانات موجود در ماهواره امکان انجام دیدارهای مداری با اهداف فضایی مشابه و دقت بهتر را فراهم میکند.