کشف اولین سامانه سهتایی شامل یک سیاهچاله و دو ستاره

در سامانه سهتایی سیاهچاله V404 ماکیان، یک ستاره در حال نزدیک و بلعیده شدن توسط سیاهچاله مرکزی است، در حالی که یک ستاره دیگر در مداری بسیار دور، هر ۷۰ هزار سال یک بار به دور سیاهچاله میچرخد.
سامانه سهتایی سیاهچاله V404 ماکیان، یک ستاره بسیار نزدیک با مدار ۶.۵ روزه داشت که سیاهچاله از جرم آن تغذیه میکرد و یک ستاره دورتر که دانشمندان مدتها از وجود آن خبر داشتند، اما فکر میکردند به سامانه V404 ماکیان ارتباطی ندارد.
دادههای سهبعدی تلسکوپ فضایی گایا (Gaia) نشان میدهد که این سه جرم با سرعتی یکسان و در یک جهت در فضا حرکت میکنند و این یعنی با یکدیگر پیوند دارند؛ این کشف اخیر ممکن است بینشهای جدیدی درباره چگونگی تشکیل سیاهچالهها ارائه دهد.
فورانهای ستارهای میتوانند منجر به شکلگیری سیاهچالهها شوند که در آن مواد بیرونی با شدت به فضا پرتاب میشوند و هسته ستاره به سیاهچاله تبدیل میشود.
یک مکانیسم دیگر برای شکلگیری سیاهچالهها «فروپاشی مستقیم» نام دارد که در آن ستارههای بزرگ به طور کامل بدون هرگونه انفجار و تخریبی فرومیپاشند و به سیاهچاله تبدیل شوند؛ این نوع سیاهچالهها در کهکشان ما فراوان هستند. از آنجا که این مکانیسم انفجاری ایجاد نمیکند، تقریبا هیچ مدرکی از آن وجود ندارد.
اطلاعات موجود درباره سامانه سهتایی سیاهچاله V404 ماکیان نشان میدهد که این سیاهچاله و ستاره دوردست آن فاصلهای معادل ۳۵۰۰ واحد نجومی (AU) از یکدیگر دارند؛ به دلیل این که نیروی گرانشی بین آنها نسبتا ضعیف است، احتمال این که یک ابرنواختر بتواند این سامانه را از هم بپاشد زیاد است.
دفتر مطالعات فضایی اسپاش به عنوان تنها نهاد مطالعاتی خصوصی در بخش فضایی ایران به همت جمعی از روزنامهنگاران، کارشناسان و دلسوزان حوزه فضایی به عنوان یکی از خدمات ارئه شده توسط دفتر مطالعات فضایی راهاندازی شد.
پست قبلی