بررسی پیشرفتهای اخیر سنجش از دور ماهوارهای در چین
سنجش از دور ماهوارهای در چین به یکی از حوزههای کلیدی فناوری فضا و کاربردهای علمی تبدیل شده است. این کشور در حال حاضر ۳۲ ماهواره سنجش از دور در مدار دارد و از سال ۲۰۲۲، ۹ ماهواره جدید به فضا پرتاب کرده است.
به نقل از تکچاینا، تا سال ۲۰۳۰، تعداد ماهوارههای سنجشی چین به ۴۰ عدد خواهد رسید و قرار است تنوع بیشتری در پیکربندیهای مداری و محمولههای سنجشی ماهوارهها اعمال گردد؛ این توسعه باعث افزایش کیفیت دادهها و گسترش کاربردهای سنجش از دور، از اقتصاد ملی تا فناوری و منافع اجتماعی خواهد شد.
مهمترین ماهوارههای سنجشی اخیر چین
در ادامه، مهمترین ماهوارههای سنجشی چین که طی سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، به فضا پرتاب شدند معرفی خواهند شد و به مختصری از ماموریتهای هر ماهواره نیز اشاره میگردد:
- ماهوارههای نظارت زمینی LT-1A و LT-1B به عنوان بخشی از راهبرد توسعه فضایی غیرنظامی بلندمدت چین (۲۰۱۵-۲۰۲۵)، به منظور بهبود قابلیتهای نظارتی در شرایط جوی مختلف و به صورت ۲۴ ساعته طراحی شدهاند.
این ماهوارهها در فاصله ۶۰۰ کیلومتری از زمین و در مدار خورشیدآهنگ (SSO) قرار دارند و با استفاده از تجهیزات پیشرفته راداری چندکاناله و چندقطبی ال باند سار (L-band SAR)، به نظارت بر بلایای طبیعی و نقشهبرداری از زمین کمک میکنند. - ماهواره GF-3C ادامه دهنده برنامه GF-3 است و دارای عمر عملیاتی ۸ سال و ۱۲ حالت تصویربرداری میباشد. بار اصلی آن، رادار روزنه مصنوعی سی-باند سار (C-band SAR)، امکان تصویربرداری گسترده و قابل اعتماد برای اهداف توسعه ملی و کاربردهای غیرنظامی را فراهم میکند.
- ماهواره DQ-۱ که در تاریخ ۱۶آوریل۲۰۲۲ به فضا پرتاب شد، اولین ماهواره در جهان است که از فناوری لیزر برای شناسایی دیاکسید کربن استفاده میکند؛ این ماهواره در مدار خورشید قرار دارد و از پنج ابزار برداشت پیشرفته برای نظارت بر کربن و تحلیل آلودگی استفاده میکند.
- ماهواره پایش کربن در اکوسیستمهای زمینی (CM-1) به نظارت بر اکوسیستمهای جنگلی و جمعآوری دادههای کربنی کمک میکند. این ماهواره شامل ابزارهایی پیشرفته از جمله رادار روزنه مصنوعی، دوربینهای چند طیفی و آشکارسازهای ابرطیفی (Hyperspectral Detectors) میباشد.
- در حوزه پایش محیطی، ماهوارههای HJ-2E و HJ-2F به صورت هماهنگ در زمینه پایش محیط زیست و مدیریت بلایای طبیعی استفاده میشوند. این ماهوارهها به عنوان نسل دوم ماهوارههای کوچک چینی برای نظارت بر زمین عمل میکنند و به ویژه در هشدار زودهنگام بلایا و پایشهای زیستمحیطی نقش مهمی دارند.
- ماهواره GF-5 01A که بخشی از ماموریت سنجش از دور گائوفن-۵ (Gaofen-5) است، دارای سه محموله شامل تصویرساز پیشرفته ابرطیفی، تصویرساز حرارتی با پهنای باند بالا و ابزار پایش محیطی میباشد که دادههای مهمی درباره جو را جمعآوری میکند.
- ماهواره JZ-1 اولین ماهواره رادار روزنه مصنوعی جهان است که در مدار زمینآهنگ (GEO) فعالیت میکند و برای ارزیابی شرایط جوی و محیطی چین و نواحی اطراف طراحی شده استy این ماهواره با داشتن رادار سار در باند L، توانایی مشاهده در هر زمان و در هر شرایط جوی را دارد.