چین اولین ماهواره آزمایشی قابل استفاده مجدد را پرتاب کرد

چین روز جمعه ۲۷سپتامبر۲۰۲۴، ماهواره آزمایشی قابل بازگشت خود به نام شیجیان-۱۹ را با استفاده از ماهوارهبر لانگ مارچ-۲دی به فضا پرتاب کرد؛ هدف از طراحی این ماهواره، بهبود فناوری و کارآیی عملی ماهوارههای قابل بازگشت چین است که از پایگاه فضایی جیوچوان در شمال غربی چین به مدار زمین ارسال شد.
ماهواره شیجیان-۱۹ (Shijian-19) برای انجام آزمایشهای علمی در شرایط ریزگرانش یا میکروگرانش طراحی شده است و میتواند تا ۱۵ بار مورد استفاده مجدد قرار گیرد. این ماهواره ۳۵۵۰ کیلوگرمی قادر به حمل حدود ۵۰۰ کیلوگرم محموله بازگشتپذیر و ۲۰۰ کیلوگرم محموله غیر بازگشتپذیر است. شیجیان-۱۹ با حمل محمولههایی از پنج کشور از جمله تایلند و پاکستان، همکاریهای بینالمللی گستردهای را نیز به همراه دارد.
لانگ مارچ-۲دی
لانگ مارچ-۲دی (Long March-2D) که با نام چانگ ژنگ-۲دی (Chang Zheng-2D) نیز خوانده میشود، یک ماهوارهبر دو مرحلهای است که آکادمی فناوری پرواز فضایی شانگهای (Shanghai Academy of Spaceflight Technology) آن را ساخته است؛ این ماهوارهبر با طول کلی ۴۱ متر، بالغ بر ۲۳۰ تن وزن داشته و قادر به انتقال بیش از ۳ هزار کیلوگرم محموله به مدار پایین زمین (LEO) است.

همچنین قطر هر دو مرحله لانگ مارچ-۲دی ۳.۳۵ متر بوده و از دینیتروژن تتراکسید و دی متيل هيدرازين نامتقارن (UDMH) به عنوان سوخت بهره میبرد. اولین عملیات ماهوارهبر یاد شده در سال ۱۹۹۲ صورت گرفت و با احتساب این ماموریت تاکنون ۲۰۵ عملیات را به انجام رسانده که دو مورد آن ناموفق و یک مورد آن همراه با شکست جزیی بوده است. بنابر گزارشها هر بار پرتاب لانگ مارچ-۲دی ۳۰ میلیون دلار هزینه دربردارد.