چالش‌های پیاده‌روی فضایی: ماجراجویی‌های پرخطر

0 24

جرد ایزاکمن، میلیاردر حوزه فناوری و تیمش اخیرا با انجام اولین پیاده‌روی فضایی تجاری تاریخ‌ساز شدند و به زمین بازگشتند. این پیاده‌روی فضایی در ارتفاع ۷۳۷ کیلومتری از سطح زمین انجام شد و به مدت دو ساعت به طول انجامید. این ماموریت همچنین رکورد بالاترین ارتفاع برای یک ماموریت سرنشین‌دار از زمان برنامه آپولو را با رسیدن به ارتفاع ۱۴۰۰ کیلومتر شکست.

با وجود این که این دستاورد مرزهای ماموریت‌های فضایی غیر دولتی را جابجا کرد، با چالش‌های قابل توجهی نیز روبرو شد. پیاده‌روی‌های فضایی در معرض خطراتی مانند نوسانات دمایی شدید به دلیل نبود جو، ریزشهاب‌سنگ‌ها و زباله‌های فضایی با سرعت بالا که می‌توانند لباس‌های فضایی را سوراخ کنند، و تهدید تمام شدن اکسیژن در صورت خرابی سامانه پشتیبانی زندگی هستند.

خطرات دمایی و زباله‌های فضایی

در فضا، نبود جو باعث نوسانات شدید دمایی می‌شود. در سمت آفتابی، دما می‌تواند تا ۱۲۰ درجه سانتی‌گراد برسد، در حالی که در سمت سایه، دما می‌تواند تا ۱۵۰- درجه سانتی‌گراد کاهش یابد. حتی با لباس‌های فضایی پیشرفته، قرار گرفتن طولانی مدت در این شرایط می‌تواند منجر به خرابی تجهیزات یا آسیب به فضانورد شود.

همچنین، فضا پر از ذرات ریز مانند ریزشهاب‌سنگ‌ها و زباله‌های فضایی است که با سرعت‌های بسیار بالا حرکت می‌کنند (تا ۲۸ هزار کیلومتر در ساعت). حتی کوچکترین ذره، به اندازه یک دانه شن، می‌تواند لباس فضایی را سوراخ کند و آسیب فاجعه‌باری ایجاد کند.

۴ فضانورد غیرنظامی سوار بر فضاپیمای دراگون شرکت فضایی اسپیس‌ایکس
۴ فضانورد غیرنظامی سوار بر فضاپیمای دراگون شرکت فضایی اسپیس‌ایکس

محدودیت‌های اکسیژن و خطرات دیگر

پیاده‌روی‌های فضایی معمولا برای بین ۶ تا ۸ ساعت برنامه‌ریزی می‌شوند، اما هر لباس فضایی دارای مقدار محدودی اکسیژن است. اگر فضانورد با خرابی سامانه پشتیبانی زندگی لباس خود مواجه شود یا با تاخیرهای غیرمنتظره در خارج از فضاپیما روبرو شود، ممکن است اکسیژن قابل تنفس تمام شود. همچنین، فضانوردان در معرض سطوح بالای تابش کیهانی و شعله‌های خورشیدی قرار دارند.

برخلاف زمین که دارای جو و میدان مغناطیسی برای محافظت از ساکنان خود در برابر تابش است، فضانوردان در پیاده‌روی‌های فضایی تنها لباس‌های فضایی خود را برای محافظت دارند. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض تابش فضایی می‌تواند خطر ابتلا به سرطان و سایر اثرات بلندمدت سلامتی را افزایش دهد. از دیگر خطرات می‌توان به از دست دادن حس جهت‌یابی فضانوردان در نبود نیروی جاذبه، خستگی و ضعف بدنی به‌خصوص در افرادی که فضانورد حرفه‌ای نیستند، و قطع شدن سامانه‌های ارتباطی اشاره کرد.

منبع timesofindia
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=85530
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها