سیارکی غول پیکر که محور بزرگترین قمر منظومه شمسی را تغییر داد

1 58

طبق مطالعات اخیر، گانیمد به عنوان بزرگترین قمر منظومه شمسی، با یک سیارک بسیار بزرگ برخورد کرده است که در اثر این ضربه‌، محور چرخش این قمر به موقعیت فعلی آن تغییر کرده است؛ براساس شبیه‌سازی انجام شده، این سیارک با حدود ۳۰۰ کیلومتر قطر، ۲۰ برابر بزرگتر از سنگی است که ۶۵ میلیون سال پیش با زمین اصابت کرد و به عصر دایناسور‌ها پایان داد.

این برخورد ویرانگر حدود ۴ میلیارد سال پیش روی سطح این قمر رخ داده و باعث شد گانیمد (Ganymede)، یکی از حدود ۱۰۰ قمر شناخته شده مشتری، به گونه‌ای بچرخد که دهانه برخوردی در سمت دور ماه قرار گیرد. گانیمد حتی از سیاره عطارد بزرگتر است و به دلیل اقیانوس‌های آب مایعی که در زیر سطح یخی خود دارد، قمر جالبی می‌باشد.

نتایج شبیه‌سازی‌ برخورد سیارک عظیم با بزرگترین قمر منظومه شمسی

درست مانند قمر زمین، این قمر نیز به صورت جزر و مدی قفل است، به این معنی که همیشه یک سمت را به سیاره‌ای که به دور آن می‌چرخد نشان می‌دهد و یک سمت دیگر آن دور است.

نتایج شبیه‌سازی‌ برخورد سیارک عظیم با بزرگترین قمر منظومه شمسی
نتایج شبیه‌سازی‌ برخورد سیارک عظیم با بزرگترین قمر منظومه شمسی

نائویوکی هیراتا (Naoyuki Hirata)، دانشمند سیاره‌شناسی در دانشگاه کوبه (Kobe University) در ژاپن، می‌گوید: «شیار‌های متمایز که سطح گانیمد را می‌پوشانند، مدت‌هاست که بقایای یک اتحاد مرکزی (اشتراک دو شکل یا بدن در مرکز یا نقطه) در نظر گرفته می‌شد. منشا آن‌ها به شکل هندسی در اطراف این مفصل ناشی از برخورد یک سیارک غول‌پیکر بوده است، اما مشخص نیست که این برخورد چقدر قوی بوده و چه تاثیری بر قمر مشتری داشته است.»

اگرچه داده‌های قمر دور دست گانیمد کمیاب است، اما هیراتا توانست محل برخورد را در دورترین طول جغرافیایی مشتری مشخص کند. براساس شباهت‌ها به یک رویداد برخورد در پلوتون که باعث جابه‌جایی محور چرخش این سیاره کوتوله شد و آنچه توسط کاوشگر فضایی افق‌های نو فراگرفته شده است، این بدان معنی است که گانیمد نیز تحت چنین جهت گیری مجدد قرار گرفته است.

شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای انجام‌ شده توسط هیراتا تایید می‌کند که یک سیارک با گانیمد برخورد کرده و باعث چرخش آن به‌ گونه‌ای شده که محل برخورد همیشه در سمت دور ماه قرار داشته باشد.

انتظار می‌رود کاوشگر فضایی جویس (JUICE) آژانس فضایی اروپا (ESA) به درک بیشتر درباره گانیمد کمک کند، اگر همه چیز به خوبی پیش برود این فضاپیما در سال ۲۰۳۴ وارد مدار ماه خواهد شد و به مدت شش ماه مشاهدات را انجام خواهد داد و انبوهی از داده‌ها را ارسال خواهد کرد.

منبع jamaran
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=84914
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
شهرام
شهرام
1 ماه قبل
امتیازدهی به مقاله :
     

سلام ودرودبه خادمان عاشق علم فضا. فردی را میشناسم که مدعی شد که باهمکاری سازمان مربوطه توان منحرف کردن شهاب یا ستاره های خطرآفرین برای زمین دارد وبه بنده ثابت شد چون کلیپی ازانجام ایشان ظبط کردم وحضورا دیدم.