سیاهچاله‌ها، منبع احتمالی انرژی تاریک

0 37

این نظریه که سیاهچاله‌ها منبع انرژی تاریک هستند، ایده جدیدی نیست و بخشی از نظریه نسبیت عام انیشتین به شمار می‌رود، اما اکنون ستاره‌شناسان برای نخستین بار شواهدی از نوع مشاهده‌ای برای پشتیبانی از این نظریه به دست آورده‌اند. اگر این نظریه درست باشد، می‌تواند به طرز چشمگیری علم کیهان‌شناسی را دگرگون کند؛ چرا که با گذشت بیش از ۲۰ سال، سرانجام پاسخی برای منشا انرژی تاریک پیدا شده است.

در همین رابطه بخوانید: ماده تاریک و انرژی تاریک

با پیشرفت علم نجوم، دانشمندان متوجه شدند جهان در حال گسترش است و موجب شد فرضیه‌هایی در مورد وجود نیرویی که با غلبه نیروی گرانش، اجسام را از هم دور می‌کند، مطرح شود؛ این نیرو «انرژی تاریک» نام دارد، اما هنوز کسی نتوانسته است منبع آن را شناسایی کند. وقتی ستاره‌شناسان متوجه شدند که جهان با سرعتی فزاینده در حال انبساط است، این سوال مطرح شد که چه نیرویی باعث می‌شود این انبساط ادامه یابد و بر نیروی جاذبه غلبه کند؟

اخیرا یک تیم بین‌المللی متشکل از ۱۷ محقق به سرپرستی دانشگاه هاوایی (University of Hawaii) آمریکا، نخستین شواهدی را برای منشا انرژی تاریک کشف کرده‌اند: سیاهچاله‌ها (Black holes).

سیاهچاله‌ها و نقش آن‌ها در کیهان‌شناسی

سیاهچاله‌ها به دو روش جرم خود را افزایش می‌دهند: یکی از طریق جذب گازهای اطراف و دیگری از طریق ادغام با سایر سیاهچاله‌ها. با این حال، در بررسی تحول سیاهچاله‌ها در کهکشان‌های بیضوی غول‌پیکر در طول ۹ میلیارد سال، پژوهشگران دریافتند سیاهچاله‌های قدیمی‌تر، جرمی بسیار بیشتر از آنچه که از این دو روش انتظار می‌رفت، دارند؛ این مسئله نشان می‌دهد که باید روش سومی برای افزایش جرم سیاهچاله‌ها وجود داشته باشد.

فیزیکدانان استدلال می کنند که سیاهچاله های ناشی از انفجار بزرگ می توانند ماده تاریک باشند
فیزیکدانان استدلال می‌کنند که سیاهچاله‌های ناشی از انفجار بزرگ می‌توانند منشا ماده تاریک باشند

پژوهشگران برای پاسخ به این مسئله این فرضیه را مطرح کردند که انرژی تاریک به شکل «انرژی خلا» است؛ یعنی نوعی انرژی که در خود فضا-زمان وجود دارد و باعث گسترش جهان و تسریع آن می‌شود.

نظریه‌ اخیرا درباره سیاهچاله‌ها نشان می‌دهد که آن‌ها نه تنها می‌توانند به‌ طور مستقیم بر اجرام اطراف خود تاثیر بگذارند، بلکه ممکن است نقش کلیدی در ساختار کلی و آینده جهان نیز داشته باشند؛ این کشف می‌تواند به درک این که چگونه جهان از زمان مه‌بانگ (بیگ‌بنگ) تا به امروز به‌ طور مداوم در حال گسترش  است، کمک کند.

گفتنی است ممکن است این پژوهش بر نحوه مطالعه سیاهچاله‌ها و تاثیرات آن‌ها بر کهکشان‌های اطرافشان نیز تاثیر بگذارد؛ به عنوان مثال، با توجه به این که سیاهچاله‌ها می‌توانند نقش مهمی در تکامل کهکشان‌ها بازی کنند، درک بهتر آن‌ها می‌تواند کمکی در فهم نحوه شکل‌گیری و تغییر کهکشان‌ها باشد.

منبع itna
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=84610
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها