ایران به دنبال ماهوارههای چینی سنجش از دور با دوربینهای پیشرفته
به گفته مقامات امنیتی غربی، ایران در تلاش است با دو شرکت ماهوارهای چینی قرارداد همکاری امضا کند؛ هدف از این قراردادها، گسترش توانایی نظارت و جمعآوری اطلاعات از راه دور و تلاش برای به دست آوردن تصاویری با وضوح بالا از اهداف نظامی در اسرائیل و سراسر خاورمیانه است. این دو شرکت چینی توانایی تولید ماهوارههای سنجش از دور با دوربینهای پیشرفته را دارند.
دلیل نگرانی غرب از توافق ایران با شرکتهای چینی
درخواست ایران برای همکاری با این دو شرکت به دقت مورد بررسی قرار خواهد گرفت؛ زیرا این نگرانی وجود دارد که هرگونه توافقی میتواند به ایران اجازه دهد تا به طور چشمگیری توانایی خود را برای جاسوسی از تاسیسات نظامی آمریکا و اسرائیل و همچنین رقبای عرب در خلیج فارس بهبود بخشد. هر دو شرکت قادر به تولید ماهوارههایی با تجهیزات حداقل دو برابر حساستر از پیشرفتهترین ماهوارههای ایران هستند.
توافق با چین میتواند توانایی ایران را برای افزایش دقت موشکهایش افزایش دهد؛ همچنین این ماهوارهها میتوانند که ایران را به سامانههای هشدار اولیه برای شناسایی حملات به خود مجهز کنند که ممکن است ایران این اطلاعات ماهوارهای را در اختیار نیروهای نیابتی خود در یمن، سوریه و عراق قرار دهد.
ایران قبلا هم تصاویر ماهوارهای خریداری شده از چین را به نیروهای نیابتی خود ارسال کرده بود؛ اگرچه هنوز هیچ گزارشی مبنی بر توافق رسمی با این دو شرکت وجود ندارد، اما ارزیابی روابط پر رونق بین تهران و یکی از شرکتها به نام چاگ گانگ ستلایت (Chang Guang Satellite) نشان میدهد که چندین هیات از جمله مقامات نظامی ایران برای مدتهای طولانی در چین اقامت داشتهاند.
این شرکت چینی، میتواند ماهوارههای بسیار کوچک و ارزان قیمت مکعبی (CubeSat) بسازد که دارای تجهیزاتی با توانایی ثبت تصاویر اشیا به اندازه حداکثر ۳۰ سانتیمتر است؛ قابلیتی شبیه به آمریکا و شرکتهای تجاری تولید کننده ماهواره در اروپا. این در مقایسه با ماهواره خیام ایرانی که تصاویری با وضوح حدود یک متر تولید میکند.
طبق گزارشات، مقامات ایرانی تلاش کردند تا با یک شرکت تجاری دیگر نیز به توافق برسند؛ شرکت فناوری مینوسپیس (MinoSpace) واقع در پکن در زمینه تولید ماهوارههای سنجش از راه دور از سری تایجینگ (Taijing) فعالیت میکند. برخلاف ایران، هیچ یک از شرکتهای چینی تحت تحریمهای اقتصادی آمریکا یا جامعه بینالمللی قرار ندارند.
طبق پیشبینی مفسران، چین ممکن است بر این باور باشد که پوشش قانونی غیرنظامی برای چنین کمکهایی به ایران مشکلی نخواهد داشت؛ زیرا ماهوارههای تجسسی کاربردهای غیرنظامی زیادی دارند، مانند نظارت بر محیط زیست و مدیریت بلایا و غیره
گری سمور (Gary Samore)، مشاور ارشد سابق در امور کنترل تسلیحات، میگوید: «مسلما قابل قبول است که شرکتهای چینی با ایران در زمینه فناوری جاسوسی همکاری کنند؛ زیرا این از دیدگاه چینی با تامین تسلیحاتی یکسان نیست.»