کشفی تازه درباره سیگنالهای رادیویی در فضا
اختر فیزیکدانان شواهدی را کشف کردهاند که نشان میدهد، سیگنالهای رادیویی عجیب و تکرار شونده از برهمکنش ابرهای داغ گاز و اجرام فشرده تولید میشوند؛ طبق توضیحات دفتر اطلاعات موسسه ملی تحقیقات فضایی، به نظر میرسد این اجرام ستارههای نوترونی مغناطیسی و ستارههای پرتوی ایکس دوتایی هستند.
گابریل برونی (Gabriele Bruni)، محقق علمی در این موسسه، میگوید: «با توجه به شواهد به دست آمده، جریانهای سیگنال رادیویی طبق تئوری پیشبینی شده رفتار میکنند؛ به گونهای که این سیگنالها از درون یک حباب گاز یونیزه شده (فرآیند فیزیکی تبدیل اتمها یا مولکولها به یون) که جسمی فشرده شده را احاطه کرده است، نشات میگیرند. ما توانستیم سیگنالهای رادیویی ضعیفی را دریافت کنیم که دائما از اشیا مشابه در منبع تکرار فلاشهای انفجاری سریع رادیویی در نزدیکترین نقطه به ما تولید میشوند.»
این کشف، هنگام مشاهده منبع سیگنالهای رادیویی عجیب FRB20201124A در نوامبر۲۰۲۰ در صورت فلکی ثور (Taurus) انجام شد که در کهکشانی نزدیک به کهکشان راه شیری قرار دارد و امکان نظارت بر آن را با استفاده از تلسکوپ زمین و فضا وجود دارد.
پس از رصد طولانی مدت این جسم با استفاده از تلسکوپ رادیویی زمینی VLA، برای محققان مشخص شد که اطلاعات جمعآوری شده حاکی از وجود یک جسم بسیار کوچک در مرکز منبع FRB20201124A است که دائما در حال تولید امواج رادیویی در فرکانس ۱۵ گیگاهرتز است. این کشف دانشمندان را مجبور کرد تا با استفاده از تلسکوپ نوری GTC این شی را ردیابی و طیف گسیل رادیویی آن را در فرکانسهای مختلف مطالعه کنند.
پیگیریهای بعدی این موضوع را رد کرد که انتشار ضعیف رادیویی که آنها ثبت کردهاند از منابع مجاور مناطقی که ستارههای جدید در آن شکل میگیرند، سرچشمه میگیرد. پس از تجزیه و تحلیل سطح قطبش امواج رادیویی، مشخص شد که منبع نوسانات، یک ابر غول پیکر از گاز داغ است که منبع بسیار کوچکی از امواج رادیویی را احاطه کرده است که شامل یک ستاره نوترونی مغناطیسی (Magnetized Neutron Stars) و یک ستاره دوتایی پرتو ایکس (X-ray Binary Stars) میشود.