رصد زنده زمین با ماهواره مجهز به هوش مصنوعی
شرکتی اروپایی با یک ماهواره پیشرفته و استفاده از الگوریتمهای پیشرفته هوش مصنوعی توانست اشیای زمینی را در لحظه شناسایی و بدون تاخیر به کنترلکنندههای زمینی خود ارسال کند؛ طبق گفته این شرکت، این اولین سامانه تجاری هوش زمینی زنده در جهان است که میتواند اطلاعات دقیقی درباره اشیای مختلف را از فضا تشخیص دهد؛ این سامانه در زمینههای مختلفی از جمله نظارت بر تغییرات زیستمحیطی، مدیریت بحرانها، کاربردهای نظامی، تشخیص ماهیگیری غیرقانونی و مشاهده سامانههای اقیانوسی مفید باشد.
ماهواره کاگنی ست-۶ (CogniSAT-6) توانست ۱۴۲ کشتی خارج از بندر را در مدت فقط چند دقیقه شناسایی و فوری یک داون لینک (downlink) را به کنترلکنندههای زمینی خود مخابره کند؛ این ماهواره توسط شرکت فناوری فضایی یوبوتیکا (Ubotica) مستقر در دوبلین اداره میشود که در اسفند۱۴۰۲ به فضا پرتاب شد.
داون لینک به سیگنالی گفته میشود که از برج مخابرات (ماهواره) به دستگاه (کنترلکنندههای زمینی) ارسال میشود و اطلاعات و پاسخهای مربوط به درخواستهای شما را همراه خود دارد.
استفاده از این ماهواره یک تغییر الگو برای رصد زمین است؛ این صنعت مدتها است که به دنبال مدلی از تصویر زنده زمین میباشد تا فوری به زمین منتقل شوند. فینتان بوکلی (Fintan Buckley)، مدیر عامل Ubotica در این باره میگوید: «ماموریت ماهواره کاگنی ست-۶ اولین موردی میباشد که با هوش زمینی زنده (Live Earth Intelligence) به آن دست یافته است و انقلابی در قابلیتها و کارآیی هزینه رصد زمین ایجاد میکند.»
روشهای فعلی رصد زمین کند، پرهزینه و بدون اثر هستند و اغلب تصاویر را تنها زمانی که از روی یک ایستگاه زمینی عبور کنند، انتقال میدهند که ممکن است گاهی چند روز طول بکشد؛ همچنین ماهوارهها دادهها را بدون تفسیر جمعآوری میکنند و نیاز به پردازش زمینی زمانبر دارند؛ حالا با ظهور هوش مصنوعی، ماهوارهها هوشمندتر و کارآمدتر میشوند و از شبکه بیدرنگ ماهوارهها برای انتقال مستقیم دادهها به زمین و بدون تاخیر استفاده میکند.
ماهواره کاگنی ست-۶ میتواند کشتیها، اندازه و حتی جهت آنها را در زمان واقعی شناسایی کند؛ همچنین دادههای مکان کشتی را میتوان با اطلاعات سامانه شناسایی خودکار (AIS) برای شناسایی کشتیهای مشکوک ترکیب کرد.
این موضوع با قادر ساختن ماهوارهها به درک آنچه میبینند و ارائه بینشهای مقرون به صرفه در زمان واقعی سبب رشد اقتصادی، نظارت بر آب و هوا و امنیت جهانی است که رصد زمین را متحول میکند.
شناسایی کشتیها از مدار
این ماهواره طی رصد اخیر خود، تصویری از خور فکان امارات را ثبت کرد. هوش مصنوعی اسپیس: ایآی (SPACE: AI) به سرعت دادهها را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد و ۱۴۲ کشتی خارج از بندر را با سرعت چشمگیر ۲۱.۳ کیلومتر مربع در ثانیه شناسایی کرد؛ این ماهواره همچنین گالوستون در تگزاس را رصد کرد و هوش مصنوعی این ماهواره به سرعت ۳۷ کشتی وارد کانال را شناسایی و بلافاصله این اطلاعات را به کنترل زمینی فرستاد.
تشخیص کشتی تنها یکی از کاربردهای احتمالی رصد زمین برای هوش مصنوعی اسپیس: ایآی است و میتوان از آن برای شناسایی نشت نفت، نظارت بر اکوسیستمهای اقیانوسی و موارد دیگر در زمان واقعی استفاده کرد؛ این ماهواره رصد زمین را سریعتر، مقرون به صرفهتر و عملیتر میکند.