عربستان در مسیر تغییر از اقتصاد نفتی به فضایی!
عربستان سعودی با حمایت یکی از بزرگترین صندوقهای ثروت ملی جهان، تلاشهای خود را برای تبدیل شدن به یک نیروی بزرگ در صنعت فضایی افزایش داده است. صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی در ۲۷مه تاسیس شرکت نئو اسپیس گروپ را اعلام کرد تا به طور خاص در فرصتهای ماهوارهای تجاری محلی و بینالمللی سرمایهگذاری کند.
این برنامه با هدف ایجاد یک نهاد عملیاتی با تخصص در ارتباطات ماهوارهای، سنجش از دور زمین و ناوبری انجام میشود. همچنین، نئو اسپیس گروپ (Neo Space Group اختصارا NSG) یک صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر با تمرکز بر ماهوارهها و فضا برای سرمایهگذاریهای اولیه خواهد داشت. سخنگویان صندوق ثروت ملی گفتند که NSG در ابتدا بیشتر بر قابلیتهای فضایی پاییندست تمرکز خواهد کرد و نه بر مناطقی مانند پرتاب ماهوارهبر؛ اگرچه هنوز مشخص نیست که آیا این شرکت به دنبال ساخت ماهوارههای خود خواهد بود یا خیر.
حمایت 16 میلیون دلاری از استارتاپها
عمر المدحی (Omar Al-Madhi)، ریاست مشترک سرمایهگذاریهای مستقیم صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی (PIF) برای خاورمیانه و آفریقا، اظهار داشت: «تاسیس NSG یک نقطه عطف مهم در توسعه بخش ماهوارهای و فضایی در حال رشد عربستان سعودی است و نشان دهنده تمایل به تبدیل شدن به یک بازیگر تجاری پیشرو در بخش ماهوارهای جهانی است.»
این تلاشهای جدید عربستان سعودی پس از تاسیس آژانس فضایی این کشور در سال گذشته و راهاندازی یک برنامه شتابدهنده دولتی که به استارتاپهای فضایی آموزشهای تخصصی، فرصتهای شبکهسازی و تا حدود ۱۶ میلیون دلار حمایت مالی ارائه میدهد، صورت گرفته است؛ مانند دیگر صندوقهای ثروت ملی در خاورمیانه، PIF به دنبال فضا و دیگر صنایع در حال رشد است تا اقتصاد خود را با نزدیک شدن به پایان عصر نفت متنوع کند.
علاوه بر عربستان، امارات متحده عربی نیز به عنوان یکی دیگر از تولیدکنندگان بزرگ نفت در حوزه خاورمیانه، اخیرا با تعهدی ۵.۱ میلیارد دلاری برای خرید خدمات پهنباند ماهوارهای تا سال ۲۰۴۳، اپراتور اصلی خود یعنی یاهست (Yahsat) را تقویت کرده است. دولت امارات حدودا ۱ میلیارد دلار از این مبلغ را بصورت پیش پرداخت به یاهست ارائه داده تا هزینه ماهوارههای جدید الیاه ۴ (Al Yah 4) و الیاه ۴ (Al Yah 5) که قرار است در سالهای ۲۰۲۷ و ۲۰۲۸ به مدار ژئو (GEO) ارسال شوند را پوشش دهد.
این تحول نشان میدهد که کشورهای غنی از نفت در منطقه نیز به دنبال سهم بیشتری از صنعت فضایی تجاری جهانی هستند، اما موفقیت نیاز به چیزی بیش از سرمایهگذاری مالی دارد. آرماند موسی (Armand Musey)، تحلیلگر صنعت ماهواره، تاکید کرد که امروزه صنعت فضایی علاوه بر سرمایهگذاری، به نوآوری واقعی نیاز دارد.