جیمز وب برای اولین بار از سیاره‌ای فراخورشیدی تصویربرداری کرد

0 107

اخترشناسان با استفاده از ابزار فرو سرخ میانی تلسکوپ جیمز وب ناسا، موفق شدند از سردترین سیاره فراخورشیدی کشف شده تصویربرداری کنند؛ این اولین بار است که جیمز وب موفق شده از سیاره‌ای فراخورشیدی تصویربرداری کند.

سیاره فراخورشیدی Eps Ind Ab

این سیاره با نام Eps Ind Ab در منظومه‌ای سه‌تایی قرار دارد که حدود ۱۲ سال نوری از زمین فاصله دارد و جرم آن تقریبا ۶ برابر جرم سیاره مشتری (Jupiter) است. فاصله Eps Ind Ab تا ستاره‌اش تقریبا به‌ اندازه فاصله نپتون (Neptune) با خورشید است و حدود ۲۰۰ سال زمینی طول می‌کشد تا این سیاره فراخورشیدی به دور ستاره خودش که یک کوتوله قرمز (Red Dwarf) است، بچرخد.

سیاره مشتری مانند، بزرگتر از آنچه در ابتدا تصور می شد
سیاره مشتری مانند، بزرگتر از آنچه در ابتدا تصور می‌شد.

یافته محققان از این تصویربرداری نشان می‌دهد، مدار این غول گازی ابرمشتری به دور ستاره‌اش بیضی شکل است و فاصله سیاره با ستاره‌اش در نزدیک‌ترین حالت ممکن حدود ۲۰ برابر فاصله زمین تا خورشید است؛ همچنین این سیاره در دورترین نقطه و در فاصله حدود ۵۰ برابری زمین تا خورشید قرار می‌گیرد.

ستاره‌ای که Eps Ind Ab به دور آن می‌چرخد، کوتوله قرمزی است که دو همدم دارد؛ دو ستاره دیگر هم تحت تاثیر گرانش کوتوله قرمز قرار دارند. هر دو ستاره از نوع کوتوله قهوه‌ای معروف به «ستاره شگفت‌خورده» هستند؛ زیرا اجرامی هستند که مانند ستاره‌ها شکل می‌گیرند، اما نمی‌توانند جرم کافی برای شروع فرآیندهای همجوشی هسته‌ای در مرکز خود را کسب کنند.

همین ویژگی‌ها سبب شده دانشمندان به مطالعه این سیاره فراخورشیدی علاقه‌مند شوند. تصویربرداری مستقیم از سیاره‌ای فراخورشیدی بسیار دشوار است؛ زیرا نه‌ تنها این اجرام سال‌های نوری از ما فاصله دارند، بلکه نور ستاره آن‌ها نیز مانع تصویربرداری از خود سیاره می‌شود، اما جیمز وب با ابزار قدرتمند خودش می‌تواند نور ستاره را مسدود و از سیاره فراخورشیدی تصویربرداری کند.

این سیاره ابرمشتری مملو از عناصر سنگین به‌ویژه کربن است که مولکول‌هایی مانند متان، دی‌اکسیدکربن و مونوکسیدکربن را می‌سازد؛ این مولکول‌ها، همان‌طور که حدس زده می‌شود، در سیاره‌های غول‌پیکر گازی یافت می‌شوند؛ این‌ مسئله نشان می‌دهد جو سیاره مانند ابری ضخیم است.

دانشمندان قصد دارند برای درک بهتر ترکیب شیمیایی سیاره و یافتن آب در آن، از آن طیف‌برداری کند. بررسی این سیاره فراخورشیدی به محققان کمک می‌کند، تکامل سیاره‌های غول‌پیکر گازی و سامانه‌های ستاره‌ای آن‌ها را بهتر درک کنند.

منبع digiato
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=82455
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها