اولین ماهوارهبر جهان با موتور پرینت سه بعدی به فضا رفت
اولین ماهوارهبری که موتور آن به طور کامل با فناوری چاپ سه بعدی ساخته شده توسط یک شرکت فضایی خصوصی در هند با موفقیت به پرواز درآمد. این اولین باری است که یک ماهوارهبر ساخت هند دارای موتور نیمه برودتی، یک پرواز آزمایشی را انجام میدهد.
هند به آرامی جای خود را در فهرست کشورهای توسعه دهنده، پیشرفتهترین و مقرون به صرفهترین فناوریهای فضایی جهان باز کرده است. این کشور در اوت۲۰۲۳ اولین کشوری بود که با ماموریت چاندرایان-۳ (Chandrayaan-3) با موفقیت در قطب جنوب ماه فرود آمد، در حالی که بودجه کل این ماموریت ۷۵ میلیون دلار بود.
مزایای فناوری چاپ سه بعدی در صنعت فضایی
شرکت آگنیکول کسموس (Agnikul Cosmos)، توسعه و پرتاب این ماهوارهبر موسوم به آگنیبان (Agnibaan) را انجام داد و در پنجمین تلاش خود به موفقیت رسید.
این استارتآپ برای کنترل هزینهها علاوه بر موتور این ماهوارهبر که آگنیلت (Agnilet) نام دارد، برای تولید قطعات حیاتی مانند پمپها، محفظه موتور و پوشش بسته از فناوری چاپ سهبعدی استفاده کرده تا هزاران جز با طراحی دقیق را به طور یکپارچه در یک واحد ادغام کند.
فناوری چاپ سه بعدی علاوه بر مقرون به صرفه بودن، روش تولید را ساده میکند و زمان مونتاژ را کاهش میدهد؛ اینها همگی سبب کمک به پیشبرد هدف کلیدی این شرکت میشود تا راه حلهای پرتاب مقرون به صرفه و متناسب با نیازهای ماموریت ماهوارههای کوچک باشد.
این موتور ابتکاری تقریبا ۳ کیلونیوتن نیروی رانش در سطح دریا ایجاد میکند و انرژی مرحله بالایی فضاپیما را تامین میکند. شرکت آگنیکول این قطعات را در کارخانه خود به نام فکتوری-۱ (Factory-1) با توانایی تولید دو موتور ماهوارهبر در یک هفته میسازد که قادر است هر ماه یک ماهوارهبر را توسعه دهد.
این شرکت همچنین برای پیشبرد ماموریت پرتاب مقرون به صرفهتر و مکرر خود، اولین سکوی پرتاب خصوصی هند را در تاسیسات آژانس فضایی این کشور (ISRO) توسعه داده است.
زمینهچینی برای سفر مداری
موتور آگنیلت از اکسیژن نزدیک به نقطه چگالش خود به عنوان منبع سوخت خود استفاده میکند؛ در مقابل، موتورهای برودتی از گازهای مایع شده در دمای بسیار پایین به عنوان سوخت استفاده میکنند. ماهوارهبر آگنیبان مجهز به سکوی پرتاب سیار دانوش (Dhanush)، برای تطبیقپذیری و امکان پرتاب از هر سایتی مهندسی شده است.
اگرچه پرتاب اخیر زیر مداری بود، اما قابلیتهای این ماهوارهبر را برای حمل محمولههای ۳۰ تا ۳۰۰ کیلوگرمی نشان داد. ماموریت آگنیکول قبل از پایان ماموریت و سقوط به دریا به ارتفاع مورد نظر خود یعنی حدود هشت کیلومتر دست یافت؛ این نتیجه هزار ساعت بررسی و کار سخت تیم توسعه و ساخت این شرکت بود.
سریناث راویچاندران (Srinath Ravichandran)، بنیانگذار و مدیرعامل آگنیکول کسموس میگوید: «ما با فرصت و حمایت کامل سازمان فضایی هند برای طراحی و ساخت سختافزار ارزشمند فضایی، قصد داریم اولین ماموریت مداری خود را تا پایان سال ۲۰۲۵ انجام دهیم و به طور فعال با مشتریان برای شروع پروازهای منظم از همان سال همکاری کنیم.»