اولین تصاویر آزمایشی‌ تلسکوپ اقلیدس منتشر شد

0 4,084

پس از رسیدن تلسکوپ فضایی اقلیدس به مقصد خود در نقطه لاگرانژی L2، حالا سازمان فضایی اروپا اعلام کرده که اولین تصاویر آزمایشی این تلسکوپ به ثبت رسیده است. اقلیدس با رصد بخش‌های بزرگی از کیهان و شناسایی اشکال کهکشان‌ها، تلاش می‌کند تا اعوجاع احتمالی ناشی از ماده تاریک را مشاهده کند.

به گفته دانشمندان این تصاویر هنوز برای مقاصد علمی قابل استفاده نیستند، اما تایید می‌کنند که دو دوربین آن فعال شده‌اند. در اولین تصاویری که تلسکوپ فضایی اقلیدس (Euclid) به‌ طور آزمایشی ثبت کرده است، مجموعه عظیمی از ستارگان، خوشه‌های ستاره‌ای، کهکشان‌ها و غیره دیده می‌شوند.

اولین تصاویر آزمایشی اقلیدس
تصویر آزمایشی ابزار NISP تلسکوپ اقلیدس

اولین تصاویر غیرآزمایشی اقلیدس احتمالا در اکتبر منتشر می‌شود. این تلسکوپ هنوز باید مراحلی را برای تثبیت جایگاه خود در مدار پشت سر بگذارد و فاز تایید عملکرد ابزارهای خود را تکمیل کند.

نخستین تصاویر تلسکوپ اقلیدس از منطقه‌ای با عرض و ارتفاعی به اندازه یک‌ چهارم ماه کامل و با استفاده از سامانه تصویربرداری بصری (VIS) و طیف‌سنج و نورسنج فروسرخ نزدیک (NISP) گرفته شده‌اند.

سازمان فضایی اروپا (ESA) تاکید کرده است که پردازش‌هایی باید روی این تصاویر صورت بگیرد تا اختلال‌های ناخواسته آن حذف شود. طبق بیانیه این سازمان کنسرسیوم اقلیدس می‌تواند نوردهی‌های طولانی‌تر را به تصاویری تبدیل کند که از نظر علمی آماده مصرف و فاقد اختلال‌اند. به‌علاوه، تصاویر پس از پردازش حتی می‌توانند جزئیات بیشتر و کیفیت بالاتری داشته باشند.

تلسکوپ اقلیدس

تلسکوپ جدید اروپا آینه‌ای اصلی به قطر ۱٫۲ متر یا تقریبا به اندازه‌ نصف آینه‌ تلسکوپ هابل دارد. با این‌ حال، اقلیدس برخلاف هابل برای تمرکز بر کهکشان‌ها یا ستارگان منفرد یا سایر پدیده‌های نجومی دارای جزئیات زیاد طراحی نشده است؛ بلکه دانشمندان می‌خواهند با استفاده از آن به مناطق وسیعی از آسمان نگاه کنند تا نمای جامع‌تری از کیهان به‌ دست آورند. اقلیدس درطول عمر ۶ ساله‌ خود تقریبا ۳۶ درصد از آسمان را بررسی خواهد کرد.

اولین تصاویر اقلیدس
تصویر آزمایشی ابزار VIS تلسکوپ اقلیدس

دانشمندان معتقدند فقط نزدیک به ۵ درصد از ماده‌ موجود در کیهان، شامل چیزهایی است که با نگاه به آسمان شب می‌توان دید. پس چه چیزی از دید ما پنهان مانده است؟ این پرسشی است که اقلیدس سعی در پاسخگویی به آن دارد.

در طول تقریبا دو دهه‌ گذشته، دانشمندان دریافته‌اند که ماده تاریک حدود ۲۵ درصد از جرم کیهان را تشکیل می‌دهد. جرم باقی‌مانده، انرژی تاریک بوده که در حال حاضر ناشناخته است و موجب انبساط کیهان می‌شود.

درک اینکه ماده تاریک واقعا از چه چیزی ساخته شده است یا حتی تایید وجود آن، نمایانگر گام بزرگی رو به جلو در فیزیک و کیهان‌شناسی خواهد بود. فیزیکدانان همچنین مشتاق درک بهتر ماهیت انرژی تاریک هستند.

وقتی اقلیدس به‌ طور کامل کالیبره شود، به‌ معنای واقعی کلمه میلیاردها کهکشان را در آسمان شب رصد خواهد کرد و داده‌هایی را برای ترسیم نقشه‌ای سه‌ بعدی از کیهان ارائه خواهد داد. اقلیدس یکی از اولین تلسکوپ‌های فضایی است که پس از کشف انرژی تاریک طراحی شد؛ در نتیجه دانشمندان امیدوارند که این ابزار جدیدشان داده‌های حیاتی را برای آشکارسازی پدیده‌های مرموز کیهانی ارائه دهد.

منبع digiato zoomit
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=74883
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها