یک ابرزمین پرجرم در فاصله ۲۰۰ سال نوری کشف شد
یک سیاره فراخورشیدی که از جمله پرجرمترین ابرزمینهای کشفشده تاکنون است، در فاصله ۲۰۰ سال نوری از زمین کشف شد. سیاره فراخورشیدی TOI-1075b که ۱.۸ برابر زمین است، جرمی تقریبا ۱۰ برابر آن دارد. TOI-1075b در گروه سیارههای کوچکی قرار میگیرد که قطرشان بین ۱.۵ تا ۲ برابر قطر زمین است. این مسئله از آن جهت اهمیت دارد که اکثر سیارههای فراخورشیدی کشفشده یا بیش از حد بزرگ یا بسیار کوچک بودهاند.
جرم این سیاره فراخورشیدی برای یک سیاره گازی بیش از حد به نظر میرسد و در نتیجه، احتمالا یک سیاره سنگی است. این ویژگیها باعث میشود TOI-1075b به گزینه مناسبی برای تحقیق پیرامون فرآیند شکلگیری و تکامل سیارهها تبدیل شود. TOI-1075b توسط تلسکوپ تس (TESS) ناسا شناسایی شده است. اطلاعات تس نشان میدهد که در کنار ستاره کوتوله نارنجی TOI-1075 یک سیاره فراخورشیدی با دوره مداری تقریبا ۱۴.۵ ساعته وجود دارد.
سیاره فراخورشیدی TOI-1075b
محققان برای به دست آوردن جرم این سیاره به سراغ بررسی تعاملات گرانشی آن رفتند. بخش عمده این تعامل از سمت ستاره TOI-1075 میآید و بررسیها نشان داده که جرم و قطر این ستاره حدود ۶۰ درصد خورشید است. از این رو محققان توانستند جرم TOI-1075b را محاسبه کنند.
پژوهشگران در ادامه با در اختیار داشتن اندازه و جرم این سیاره فراخورشیدی، میانگین چگالی آن را حساب کردند. به گفته آنها چگالی TOI-1075b برابر ۹.۳۲ گرم بر هر سانتیمتر مکعب است. از آنجا که چگالی زمین ۵.۵۱ گرم بر هر سانتیمتر مکعب بوده، پس TOI-1075b تراکم بسیار بیشتری دارد.
افزون بر این، دانشمندان معتقدند TOI-1075b یا هیچ اتمسفری ندارد یا این اتمسفر لایه رقیقی از هیدروژن، هلیوم، کربن دیاکسید یا سایر مواد است. این سیاره به خاطر نزدیکی به ستارهاش چنان داغ است که سطح آن میتواند شبیه اقیانوسی از مواد مذاب باشد.