برخورد حیرتانگیز ۲ ستاره نوترونی را ببینید+ویدئو

دانشمندان تصویری جامع از برخورد شدید دو ستاره نوترونی به دست آوردند. این رویداد که در اوت۲۰۱۷ رخ داد، GW۱۷۰۸۱۷ نام دارد و انرژی آزادشده از آن با انرژی آزادشده از انفجار یک ابرنواختر قابل مقایسه بود.
پس از فروپاشی، تشعشعاتی تقریبا با سرعت نور به بیرون ساطع گشت و به مواد اطراف جفت ستاره نوترونی محوشده برخورد کرد. تلسکوپ هابل فقط دو روز پس از برخورد در صحنه انفجار حاضر شد. اخترشناسان از هابل استفاده کردند تا حرکت لکهای از مواد را که تشعشعات با آن برخورد کرد، اندازهگیری کنند. هنگامی که تشعشعات از محل انفجار دور شدند، لکه به سمت بیرون حرکت کرد.
در همین رابطه بخوانید: صدای شگفتانگیز سحابی چشم خدا را بشنوید!+ویدئو
دو روز بعد اخترشناسان با رصد محل انفجار دریافتند ستارگان نوترونی در سیاهچالهای فرو ریختند که گرانش شدید آن ماده را به سمت خود جذب مینمود. ماده به سرعت چرخید و تشعشعاتی تولید کرد که از قطبهایش به سمت بیرون ساطع میشدند. تشعشعات خروشان، زبالههای انفجار را جمعآوری کردند که شامل لکهای از ماده بود و از آن تشعشع ساطع شد.
ستارهشناسان با استفاده از تلسکوپ فضایی هابل، اندازهگیری منحصربهفردی انجام دادهاند که به گفته ونبین لو (Wenbin Lu)، از دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (University of California, Berkeley) آمریکا، نشان میدهد در اثر انفجار حاصل از برخورد شدید دو ستاره نوترونی، تشعشعاتی با سرعتی بیش از ۹۹/۹۷ درصد سرعت نور در فضا ساطع گشت. این اولین باری بود که امواج گرانشی و پرتوهای گاما در تشعشعات متصاعدشده در نتیجه ادغام یک ستاره نوترونی دوتایی، شناسایی شدند.
این رویداد در سال ۲۰۱۷ رخ داد، اما چند سال طول کشید تا دانشمندان دریابند که دادههای تلسکوپ هابل و تلسکوپهای دیگر را چگونه تجزیهوتحلیل کنند تا یک تصویر جامع از آنچه روی داده است، به دست آورند. چنین اطلاعاتی به دانشمندان کمک میکند گامهای بزرگتری در جهت شناخت جهان بردارند.
جرم ستارگان نوترونی
ستارگان نوترونی هستههای باقیمانده از ستارگان ابرغول پرجرمی هستند که منفجر شدهاند. وزن آنها از خورشید بیشتر است، اما در داخل شهر نیویورک جا میگیرند. با این چگالی تصورناپذیر، یک قاشق چایخوری از مواد سطحی این ستارگان، بر روی زمین وزنی معادل حداقل ۴ میلیارد تن خواهد داشت.
در همین رابطه بخوانید: برخورد دو ستاره نوترونی در فضا ۱۰۰ برابر جرم زمین طلا تولید کرد!

اگر این مطلب دور از ذهن به نظر میرسد، فقط تصور کنید که وقتی دو گلوله از این گلولههای توپ متراکم به هم بخورند، چه اتفاقی میافتد. آنها در بافت زمان و مکان موج ایجاد میکنند؛ این پدیده امواج گرانشی نامیده میشود و میتوان آن را با آشکارسازهای روی زمین اندازهگیری کرد.