طرح حامل فضایی که از بدنه خود به عنوان سوخت استفاده میکند

استارتآپ اوکراینی پرامین ائرواسپیس (Promin Aerospace) در حال توسعه حامل فضایی فوق سبک از نوع خودتغذیه (اتوفاژیک) است که در آن از بدنه حامل نیز به عنوان سوخت جامد در کنار سوختهای دیگر استفاده میشود. برای این منظور، مواد بدنه باید هم به اندازه کافی سخت و قوی بوده و هم قابلیت احتراق کافی داشته باشند.
در این طرح، بدنه حامل در طول پرواز به عنوان سوخت مصرف میشود و این امکان را فراهم میکند که در حین حرکت، جرم کاهش یافته و پس از اتمام پرواز، هیچ زباله فضایی باقی نماند؛ بدین ترتیب انجام پرتابهای فضایی سازگار با محیط زیست میسر میشود. علاوه بر این، با کاسته شدن از وزن حامل همزمان با صعود، کارآمدی آن بیشتر خواهد شد و هزینه پرتاب نیز به طور قابل توجهی کاهش مییابد. این مطلب جذاب را نیز بخوانید: امکان تولید سوخت حامل فضایی بهکمک باکتریها در مریخ
این حامل تک مرحلهای بین ۴ تا ۸ متر طول داشته و قطر آن نیز بین ۰.۲ تا ۰.۴۵ متر است. حامل پرامین ائرواسپیس قادر به تولید نیروی رانش از ۱.۱ تا ۱۱ کیلونیوتن در سطح دریا بوده و میتواند ۳ کیلوگرم محموله را به مدار خورشیدآهنگ حمل کند.
استارتآپ اوکراینی برای پیشبرد طرح خود آزمایشهای متعددی را به انجام رسانده است. متخصصان این استارتآپ در اولین مرحله از کارشان، آزمایشی را بر روی وسیلهای به نام گازساز (Gasifier) انجام دادند که سوخت جامد را به گاز تبدیل میکند. طی آزمایش مذکور یک میله سوخت جامد به گاز تبدیل شده و برای تغذیه موتور مورد استفاده قرار میگیرد.
پرامین ائرواسپیس، گازساز خود را با روش چاپ سه بعدی ساخته است که سرعت تبدیل پلیمر به گاز را در مقایسه با آزمایشهای انجامشده با گازسازهای رایج، دو تا سه برابر افزایش داد. آنها در آزمایشهای بعدی راههای مختلفی را امتحان کردند تا به بهترین حالت احتراق موتور و کارآمدی مناسبتر حامل دست یابند.
زمانبندی اولین عملیات تجاری
آزمایشهای مختلف پرامین ائرو اسپیس امکان عملیاتی کردن این طرح را تایید میکند. این استارتآپ پس از اتمام آزمایشهای لازم قصد دارد اولین ماموریت تجاری زیرمداری خود را اوایل سال ۲۰۲۳ انجام دهد.