چرا سیاره اورانوس آبیرنگ است؟

سیاره اورانوس در تصویر ثبتشده به وسیله فضاپیمای وویجر-۲ (Voyager-2) ناسا به رنگ آبی و با ظاهری مهآلود دیده میشود. در این مطلب به بررسی عللی که در ظاهر این سیاره نقش داشتهاند، میپردازیم.
در همین رابطه بخوانید: باران الماس در سیارههای اورانوس و نپتون حقیقت دارد!
رنگ آبی سیاره اورانوس ناشی از چه عواملی است؟
رنگ آبی اورانوس به دلیل جو این سیاره بوده که اکثر آن را هیدروژن، هلیوم و همچنین مقادیر اندکی متان تشکیل داده است. هنگامی که نور خورشید از تمام طیفهای رنگی به سیاره برخورد میکند، متان مقداری از رنگهای مایل به قرمز را به خود جذب کرده و طول موجهای آبی از آن منعکس میشوند. این فرآیند باعث میشود تا سیاره اورانوس، رنگ آبی به خود بگیرد.
اورانوس به جز تمایز رنگی، ظاهری مهآلود دارد که شمایلی درخشان به این سیاره داده است. محققان بر این باورند که وجود مقدار زیادی از سولفید هیدروژن، یخ و مواد فتوشیمیایی در جو این سیاره، باعث ایجاد ظاهری مهآلود در آن میشود. لایههایی در اتمسفر وجود دارند که با حرکت این مواد به سمت بالا، غلظت آنها تا وقتی متان متراکم شود، افزایش مییابد. بنابراین تراکم بالای متان باعث مهآلود شدن جو میشود.

رنگ کاذب اورانوس
سیاره اورانوس صرفا در چشم انسان آبی دیده میشود! هنگامی که سیاره در طول موجهای مختلف درک شود، میتواند بسیار متفاوت به نظر برسد. در تصویر زیر سمت چپ، اورانوس به رنگ اصطلاحا واقعی خود قابل رویت بوده و از فیلترها به گونهای استفاده شده است که در نظر انسان قابل درک باشد. در سمت راست نیز در تصویر با رنگ کاذب، از رنگها برای شناسایی ویژگیهایی مورد استفاده قرار گرفته که توسط چشم انسان قابل مشاهده نیستند.
سیاره اورانوس
اورانوس در فاصله ۲/۹ میلیارد کیلومتری از خورشید در حال چرخش است و تعداد محدودی از فضاپیماها تا به امروز از آن بازدید کردهاند. آخرین بازدید از سیاره اورانوس توسط فضاپیمای وویجر-۲ انجام شده است که در مسیر خروج از منظومه خورشیدی در سال ۱۹۸۶ از کنار آن عبور کرده بود.
مشاهدههای تلکسوپ فضایی هابل نشان داده که این غول یخی عمدتا از مواد یخی تشکیل شده است و جوی گازی دارد. اورانوس دارای ۲۷ قمر و حلقه شناختهشده است و غیرمعمولترین خصوصیت آن، چرخشش بوده که بهصورت کج و از کنارهها انجام میشود.