اسپیسایکس ماهواره سنجشی SAR ایتالیا را به فضا پرتاب کرد
شرکت اسپیسایکس (SpaceX) ماهواره سنجشی مجهز به رادار دهانه ترکیبی (SAR) ایتالیا را بهوسیله ماهوارهبر فالکون-۹ (Falcon-9) به فضا پرتاب کرد. این ماموریت روز دوشنبه ۳۱ژانویه (۱۱بهمن) ساعت ۲۳:۱۱ به وقت گرینویچ از پایگاه فضایی کیپ کاناورال (Cape Canaveral) در ایالت فلوریدا انجام شد و طی آن ماهواره CSG-2 در ارتفاع حدودا ۶۰۰ کیلومتری زمین قرار گرفت. CSG-2 دومین ماهواره از منظومه ماهوارهای CSG (سرواژه COSMO-SkyMed Second Generation) است که روانه مدار زمین میشود. ماهواره اول در سال ۲۰۱۹ به فضا فرستاده شد و دو ماهواره دیگر نیز طی سالهای آینده در مدار قرار میگیرند.
CSG برنامه رصد زمین آژانس فضایی ایتالیا (Italian Space Agency) است که برای جایگزینی ماهوارههای سنجشی نسل قبلی این کشور به فضا پرتاب میشوند. ماهوارههای CSG برای هر دو هدف نظامی و غیرنظامی ساخته شدهاند؛ نظارت بر بلایای طبیعی، پایش زمینهای کشاورزی، نظارتهای دریایی، عملیاتهای شناسایی و نقشهبرداری از جمله ماموریتهای این منظومه به شمار میرود.
ماهوارههای مذکور با عمر طراحی ۷ سال و وزنی در حدود ۲۲۰۰ کیلوگرم، از نسخه ارتقایافته باس ماهوارهای پریما (Prima) بهره میبرند. این ماهوارهها را شرکت فرانسوی-ایتالیایی تالس آلنیا اسپیس (Thales Alenia Space) میسازد و در باند X فعالیت میکنند.
ماهوارههای نسل دوم مانند نسل اول میتوانند یک منطقه از زمین را دو بار در روز رصد کنند؛ به علاوه دو ماهواره CSG-1 و CSG-2 با هم به انداز چهار ماهواره نسل اول کارآیی دارند. گفتنی است ماهوارههای SAR قادر به تصویربرداری از زمین در تمام ساعات شبانهروز و همه نوع شرایط آبوهوایی هستند.
فالکون-۹ که هر بار پرتاب آن ۵۰ میلیون دلار هزینه دربردارد، حدود ۵۵۰ تن وزن داشته و قادر به انتقال حدود ۲۳ تن محموله به مدار لئو است. ماهوارهبر مذکور اولین بار در مه۲۰۱۸ به فضا پرتاب شد و با احتساب این ماموریت تاکنون ۱۳۶ بار به فضا پرتاب شده که ۲ مورد آن ناموفق بوده است. ماهوارهبر شرکت اسپیسایکس از نفت سفید اصلاحشده (RP-1) و اکسیژن مایع بهعنوان سوخت استفاده میکند. فالکون-۹ یک ماهوارهبر بازگشتپذیر است و در این عملیات نیز مرحله اول آن بازیابی شد.
ماهوارهبرها تا پیش از ساخت فالکون-۹ هیچکدام قابلیت استفاده مجدد نداشتند. این ماهوارهبرها تنها یک بار میتوانند محمولهای را به فضا بفرستند و پس از آن در حین بازگشت به زمین از بین میروند. ازآنجاییکه هزینه توسعه ماهوارهبرها بسیار بالاست، بازگشتپذیری آنها و فرود موفقیتآمیزشان پس از پرتاب که امکان استفاده مجدد را فراهم میآورد، از اهمیت بهسزایی برخوردار است.
سلام
چرا اسپیس ایکس پرتاب های این کشور هارو انجام میده؟! مثلا ترکیه مگه خودشون توانایی پرتاب ندارن!؟
سلام
پایگاه فضایی بسته به مداری که قراره ماهواره رو پرتاب کنن باید تو شرایط جغرافیایی خاصی باشه این رو مطالعه کنید:
ترکیه یک پایگاه پرتاب فضایی در سومالی تاسیس میکند